Фотовиставка “Сторожі правди” – 10 історій про Голодомор від свідків страшного злочину

11 квітня (середа) о 13.00 в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відбудеться презентація фотовиставки “Сторожі правда”. 10 історій про Голодомор презентують понад 90-річних свідків страшного злочину. Серед них – 99-річна Олександра Зверховська з Мар’янівки, 93-річний вимушений переселенець з Луганщини Микола Онищенко, 96-річна завідувачка краєзнавчого музею у Березані Галина Рих і Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, що дитиною пережив Голодомор на Донеччині.

Свідчення людей, які є жертвами Голодомору і одночасно – свідками злочину, записали влітку 2017 року співробітники Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» під час експедицій до сіл Фастівського, Баришівського, Обухівського і Києво-Святошинського районів Київської області та м. Києва.

Спогади незнайомих між собою людей вражають своєю типовістю, кожен з них є додатковим доказом злочину геноциду, вчиненого комуністичною радянською владою по відношенню до українців. Уривки розповідей кожного з десяти героїв у виставці сплітаються в єдину розповідь, щиру і емоційну. Разом з тим, через невимовний смуток від втрати найближчих людей, загубленого дитинства, скаліченої долі проступає стійкість духу цих літніх людей, мудрість, набуті протягом такого складного життя, і … світла любов до людей.

Та реальність є такою, що щороку їх, свідків Голодомору, стає все менше й менше. Саме тому ті, хто є, пам’ятає, розповідає, аналізує і береже, для нас – СТОРОЖІ ПРАВДИ.

Джерело