Президент України провів зустріч з Міністром оборони Швеції (фото)

Президент України Петро Порошенко прийняв Міністра оборони Швеції Петера Хулквіста.

Сторонами було відзначено динамічне зростання діалогу між Україною та Швецією у військово-політичній сфері, зокрема з огляду на дестабілізуючу роль Росії для системи європейської безпеки. Глава держави детально поінформував про збереження напруженої ситуації на Донбасі та триваючу мілітаризацію тимчасово окупованого Кримського півострова.

Було обговорено більш активне залучення Швеції, у тому числі як непостійного члена РБ ООН, до просування питання розгортання миротворчої місії ООН на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, включаючи тимчасово неконтрольовану ділянку кордону між Україною та Росією.

Підтвердивши відданість України мирному процесу, Петро Порошенко наголосив на необхідності «примусу» Росії до миру, насамперед через посилення оборонного потенціалу України, збільшення санкційного та дипломатичного тиску на Москву.

Петро Порошенко також підкреслив, що у Стокгольмі на днях Україна отримала важливу перемогу на енергетичному фронті. Подальші дії Газпрому вкотре підтвердили, що для Москви газ залишається виключно інструментом тиску для досягнення геополітичних цілей. Саме такий намір криється у намірах Росії реалізувати свій черговий політичний проект «Північний потік II». У цьому контексті сторонами було скоординовано подальші дії щодо протидії втіленню цього проекту, що є спільною загрозою для європейської енергетичної безпеки.

Петро Порошенко закликав країни ЄС не визнавати результати голосування на російських президентських виборах на території українського Криму.

«Проведення виборів на території Криму суперечить українському законодавству, є незаконним, брутально порушує міжнародне право», – наголосив Президент України.

Джерело

 

Позиція Росії після рішення Стокгольмського арбітражу дає додаткові підстави подумати про необґрунтованість проекту «Північний потік-2» – Президент

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Міністром оборони Королівства Швеція Петером Хултквістом подякував Швеції і Стокгольмському арбітражу за прийняте рішення, яке має дуже важливе значення для енергетичної безпеки України і Євросоюзу. «Я дуже дякую Вам, пане Міністр, як представнику Швеції, за справедливий, об’єктивний і незалежний судовий процес», – сказав Глава держави.

«Я вітаю рішення Стокгольмського арбітражу, який розставив всі крапи над «і». Підтвердив енергетичну незалежність нашої держави і зобов’язав РАО «Газпром» заплатити 4 млрд 600 млн доларів, забезпечивши енергетичну безпеку України і енергетичну безпеку Європи», – сказав Петро Порошенко.

Глава Української держави зауважив, що після оприлюднення цього рішення суду з боку Росії та РАО «Газпром» пролунали погрози або публічне повідомлення, що вони припиняють постачати газ в Україну, незважаючи на рішення суду, збираються не виконувати рішення суду щодо транзиту і погрожують розривом контракту, хоча це не передбачено контрактом. «Це дає додаткові підстави, щоб продумати наскільки обґрунтованим з точки зору енергетичної безпеки Європи є проект «Північний потік-2», який монополізує постачання газу до ЄС з боку РФ і порушує принципи диверсифікації», – підкреслив Петро Порошенко.

«Я дуже сподіваюсь, що країни північної Європи – Швеція, Фінляндія, Данія – відіграють дуже важливу роль для того, щоб не дати РФ використовувати інструменти газового шантажу проти ЄС і України», – наголосив Президент.

Джерело

Автор