В Україні працюватиме місія японського агентства JICA щодо проектів з поводження з відходами в 3-х містах України

Співпраця Уряду України і Уряду Японії продовжується сьогодні в дуже активному режимі. За допомогою Уряду Японії та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) реалізовується дуже амбітний і високотехнологічний проект – модернізація Бортницької станції аерації (БСА), і в майбутньому співпраця буде продовжена. В рамках модернізації БСА, сьогодні долучився також проект з реконструкції дюкерів, що пролягають через Дніпро.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на спільній прес-конференції щодо надання Україні фінансової допомоги від Уряду Японії у розмірі 3,6 млн дол., у якій взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі та Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер.

«Цей амбітний проект по БСА дозволить Києву за рахунок підтримки Уряду Японії, залучених кредитних коштів, за рахунок державної підтримки через ДФРР і місцевого бюджету реалізувати проекти щодо реконструкції другої черги каналізаційного колектору в місті Києві, дюкерів через річку Дніпро, а також модернізувати БСА», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр наголосив на продовженні співпраці з японським агентством міжнародного співробітництва JICA у напрямку інфраструктурних проектів та управління побутовими відходами. «21 лютого в Україні очікуємо місію агентства JICA для дослідження можливостей реалізації проектів щодо поводження з побутовими відходами в трьох містах Києві, Дніпрі і Харкові. Також співпрацюватимемо з Урядом Японії у напрямку реалізації інфраструктурних проектів у Миколаївській області, зокрема реконструкції портової інфраструктури та будівництва мосту через річку Південний Буг», — наголосив Геннадій Зубко.

«Уряд Японії є надійним і стабільним партнером України, який підтримує не тільки цілісність нашої держави і допомагає економічно, а й надає гуманітарну підтримку. Проекти, які будуть реалізовані в цьому напрямку — чітко визначені планом, підготовленим спільно з Урядом Японії та міжнародними організаціями. Це відбудова критичної інфраструктури у східних регіонах України, підтримка малого бізнесу в громадах, що постраждали від конфлікту на Донбасі, розбудова потенціалу освітнього сектору на територіях Донецької та Луганської областей, підконтрольних Уряду», — повідомив урядовець.

В свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі підтвердив готовність Уряду Японії надалі надавати підтримку Україні через систему ООН. «З 2014 року Японія надала Україні фінансову підтримку у розмірі 1,86 млрд дол. За цей час через фінансові організації було реалізовано проектів, включно з ООН, на суму – 45 млн дол., які були націлені на допомогу з відбудови Сходу України. В 2018 році ми плануємо надати ще 4 млн дол., які будуть направлені на реалізацію проектів, імплементованих ООН та відповідними агенціями», — розповів він.

Основні проекти в рамках наданої допомоги: заходи з соціальної єдності, розвитку громад та розбудови можливостей у громадах Донецької та Луганської областей; розвиток малого й середнього бізнесу та підприємництва, надання технічної допомоги малим підприємствам; створення нових робочих місць для ВПО; ремонт житлових будинків, об’єктів освіти та медицини; психосоціальна допомога, навчання та тренінги.

Зі свого боку Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер повідомив: «Нещодавно ООН підписала рамкову угоду про партнерство з Урядом України до 2022 року, в якій чітко визначені сфери підтримки – зайнятість, охорона довкілля, сталий розвиток і розбудова потенціалу, доступ до якісних послуг і соціального захисту всіх верств населення, інклюзивна підтримка суспільства, демократизація, верховенство права, безпека громадян і відновлення Донбасу. І цей амбітний проект має дуже потужну підтримку Урядом Японії».

Віце-прем’єр-міністр подякував Надзвичайному і Повноважному Послу Японії в Україні Шіґекі Сумі за впровадження сучасних технологій при реалізації інфраструктурних проектів в Україні. А також Координатору системи ООН в Україні Нілу Вокеру за підтримку з 2014 року проектів з різних напрямків, що стосуються відновлення Сходу України.

Довідково: Фінансова допомога Урядом Японії в розмірі майже 4 млн дол. надаватиметься в рамках семи проектів системи ООН в Україні, а саме: Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Програмою розвитку ООН (ПРООН), Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Управлінням ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС) та Всесвітньою організацією охорони здоров‘я (ВООЗ).

Джерело

Автор