Світ 12 липня. Результати дня

Суд по Південно-Китайському морю у Нідерландах, гучна заява МКС, перемир’я у Південному Судані, вихід Берні Сандерса з президентської гонки у США, прем’єрське прощання у Великій Британії, поліцейська облава в Іспанії, «дефіцитний конфлікт» в ЄС, блокада Алеппо в Сирії, битва за Манбідж та багато іншого.

Африка:

– Президент Південного Судану Сальва Кіір оголосив про запровадження у столиці режиму припинення вогню. У міжусобних сутичках за останні три дні загинули понад 300 людей. Спалах насилля поставив під загрозу зриву мирний процес у країні. За деякими даними, винним у провокаціях може бути впливовий генерал Пол Маланг, який намагається зміцнити свої політичні позиції.

– Міжнародний кримінальний суд розкритикував владу Уганди і Джибуті за відмову заарештовувати президента Судану Омара Аль-Башира, коли той був на території цих держав. Ордер на арешт суданського лідера суд видав у 2005 році. Аль-Башира звинувачують у воєнних злочинах під час масових вбивств у регіоні Дарфуру. МКС здійснив запит до Ради Безпеки ООН із тим, щоб остання запровадила санкції на Уганду та Джибуті за відмову здійснювати арешт.

– У Малі урядові війська відкрили вогонь по демонстрації у місті Гао. Троє людей загинули, 31 особа зазнала поранень. Люди протестували проти нового закону про розподілення влади в регіонах. Вони заявили, що через це законодавство, влада на місцях все більше належатиме місцевим бандформуванням та озброєним групам.

– У Зімбабве силовики заарештували місцевого пастора та одного з лідерів груп спротиву Евана Маваріре, який закликав демонстрантів продовжувати страйк та протести. У країні вже тиждень не вщухають мітинги бюджетників, які спочатку вимагали підвищення заробітних плат, а тепер – відставки уряду.

– У Лесото невідомий підстрелив одного з провідних критиків уряду та головного редактора видання «Lesotho Times» Ллойда Матангамірі.

Америка:

– У Колумбії розпочався процес розмінування частин території країни, де тривали бойові дії між урядовими військами та повстанцями ліворадикального угруповання «ФАРК».

– Кандидат у президенти США Берні Сандерс оголосив про свій вихід з президентських перегонів та про підтримку кандидата Хіларі Клінтон. Своїх виборців він закликав голосувати за Клінтон, щоб уникнути перемоги мільярдера Дональда Трампа.

Азія:

– Китай програв суд щодо прав на спірні острови у Південно-Китайському морі. Постійна палата третейського суду у Гаазі постановила, що КНР не має пріоритетних прав на ці землі. На 497 сторінках судового вироку розміщено детальну інформацію про незаконність забудови Китаєм цього регіону та створення загрози місцевій флорі та фауні. Також суд визнав, що Китай не має прав на принаймні сім островів у Південно-Китайському морі. На ці території претендують В’єтнам, Тайвань, Китай, Бруней та Філіппіни. Останні і подали відповідний позов до суду у 2013 році. Рішення Постійного третейського арбітражу є обов’язковим до виконання, однак механізму забезпечення цього виконання сторонами не передбачено. До того ж, Китай із самого початку оголосив суд незаконним, а будь-які рішення неправомірними, і не брав участі у судовому процесі.

– Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав сторони-учасниці міжнародного спору по Південно-Китайському морю утримуватися від будь-яких агресивних дій, незважаючи на рішення міжнародного арбітражу.

– Міністр закордонних справ КНР Ванг Ї назвав рішення суду по Південно-Китайському морю «фарсом» та заявив, що «китайський народ ніколи не визнає такої постанови». Також у МЗС наголосили – будь-які рішення суду не мають для Пекіна жодної юридичної сили, оскільки Китай цей суд не визнав, а позов Філіппін був «незаконним».

– Філіппіни привітали рішення міжнародного арбітражу щодо Південно-Китайського моря. Вони закликали виконувати цю постанову.

– В’єтнам заявив, що вітає рішення суду стосовно прав КНР на спірні острови у Південно-Китайському морі та зауважив – може й сам подати аналогічний позов.

– У Тайвані рішення суду по Південно-Китайському морю не визнали. Влада Тайпея заявила – «спірні острови перебувають під юрисдикцією лише Республіки Китай».

– Японія закликала сторони міжнародного спору по Південно-Китайському морю «виконувати та дотримуватися положень рішення міжнародного арбітражу» у цій справі.

– США направили авіаносець у регіон Південно-Китайського моря. У Вашингтоні наголосили на тому, що рішення Постійного третейського арбітражу є обов’язковим до виконання.

– Китай провів військово-морські навчання неподалік спірних Парасельських островів на тлі публікації рішення міжнародного арбітражу. Крім того, китайці звітували про завершення тестів двох нових аеропортів на островах Спратлі, які мають приймати китайський «персонал» з материка.

– У спірному штаті Кашмір індійська влада запровадила комендантську годину після кривавих сутичок між урядовими військами та про-пакистанськими активістами, в яких понад 20 людей загинули. Прем’єр-міністр країни Нарендра Моді скликав засідання уряду.

– В Японії при Міністерстві закордонних справ створили новій підрозділ – із боротьби з кіберзлочинністю.

– Один з лідерів терористичного руху «Талібан» Мулла Абдалла Шокор був знищений внаслідок спецоперації афганських військ у провінції Газні.

– 12 екстремістів, які планували поїхати воювати у Сирію у складі «Ісламської держави», засуджені у Казахстані. Суд засудив їх до ув’язнення від6 до 9 років.

Європа:

– Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон провів останнє засідання уряду на посаді прем’єра. Як очікується, у середу його замінить міністр внутрішніх справ Тереза Мей, яка перемогла під час внутрішньопартійного голосування. А напередодні – її обрали лідером Консервативної партії, після того, як її головна суперниця Андреа Лідсом вибула з перегонів.

– У Росії поліція Москви затримала кримінального авторитета Захарія Калашова, який також відомий як «Шакро Молодий». Калашов є чинним босом російського кримінального світу. Став впливовим після вбивства свого попередника – кримінального авторитета Аслана Усояна на прізвисько «Дід Хасан». Калашова арештовували в Іспанії у 2008 році та засуджений за відмивання коштів. Після цього він повернувся до РФ. У Грузії він заочно засуджений до 2 років в’язниці за вбивство.

– В Іспанії поліція Барселони, спільно із Національною поліцією Каталонії, «накрила» зустріч місцевого відділення російської та української мафії в одному з японських ресторанів. Затримали 11 осіб. Серед них – син колишнього мера Києва Леоніда Черновецького – Степан Черновецький. Його вважають головою злочинного угруповання, яке підозрюють у відмиванні коштів, шахрайстві та підкупі.

– У Москві російська поліція затримала імама мечеті «Ярдам» Махмуда Велітова за підозрою у «виправданні тероризму».

– Міністри фінансів ЄС на зустрічі у Брюсселі домовилися про початок офіційного запровадження санкцій проти Португалії та Іспанії за небажання знизити рівень дефіциту до строків, встановлених Єврокомісією. Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта назвав санкції «контрпродуктивними».

– Щонайменше 20 людей загинули та 40 поранені внаслідок зіткнення потягів в Італії.

Близький Схід:

– Дев’ятеро людей загинули та понад сотня поранені внаслідок теракту у північному кварталі Багдаду в Іраку. Вибух стався на овочевому ринку, коли саме там було найбільше людей. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі. Місцева влада підозрює у теракті «Ісламську державу».

– США відправили в Ірак ще 560 військовослужбовців для підтримки іракської армії під час наступальної операції на Мосул.

– Шість російських бомбардувальників Ту-22М3 здійснили масований обстріл позицій терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хомс у Сирії. Удари прийшлися на райони нафтового містечка Арак та нафтогазових родовищ неподалік Аль-Сукни, а також по укріплених позиціях бойовиків неподалік Пальміри, де наступає сирійська армія. Внаслідок авіанальоту знищили 15 бензовозів біля містечка Арак, 3 танки, 8 БМП та 3 склади зі зброєю терористів неподалік їх штабу в місті Аль-Сукна.

– Терористи «Джебхат Аль-Нусра» запросили перемир’я у сирійської армії у південному передмісті Дамаска. Бойовики планують укласти угоду з урядом – вони полишають свої позиції у південному передмісті столиці та передислоковуються в провінцію Ідліб. Натомість уряд дає їм безпечний коридор. Останні кілька місяців терористи зазнавали поразки у битві з «Ісламською державою» у таборі біженців «Ярмук». У минулому місяці їх сили остаточно розгромили у районі Аль-Джауна. Сирійські війська після цього увійшли на територію табору та розпочали бої з обома угрупованнями.

– Сирійська армія відбила напад бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» на трасі Саламійя-Хама у провінції Хама. Цей наступ мав на меті відтягти частину сирійських військ від траси Аль-Кастелло біля міста Алеппо.
– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» прорвалися вглиб стратегічного міста Манбідж в провінції Алеппо, де заблокованими залишаються понад 1000 бойовиків «Ісламської держави». Сили СДС розгромили сили бойовиків у північних районах та розділили армію ісламістів навпіл. 26 терористів загинули, 12 поранені. Серед вбитих – двоє лідерів ІД у місті.

– Коаліція джихадистів «Армія завоювання» в сирійському Алеппо розпочала наступ на урядові позиції у таборі палестинських біженців «Хандарат». Якщо вони захоплять цю територію, то зможуть відтіснити сирійські війська на захід впритул до траси Аль-Кастелло.

– 137-а артилерійська бригада та 104-а військова бригада сирійських військ прорвали оборону бойовиків «Ісламської держави» та зайняли низку укріплених пунктів у провінції Дейр-аз-Зор між нафтовими родовищами Аль-Таїм та долиною Аль-Сарда.

Автор