У 2017 році Нацполіція вилучила з незаконного обігу понад 2 тисячі гранат (фото, інфографіка)

Результативність та ефективність роботи в протидії нелегальному обігу зброї та боєприпасів чітко пов’язана з організацією та проведенням комплексу спільних заходів. Поліція за рік задокументувала майже вісім тисяч фактів незаконного поводження зі зброєю і вилучила майже дві з половиною тисячі одиниць вогнепальної зброї, 240 тисяч набоїв, понад дві тисячі гранат та 72 вибухових пристрої.

Робота поліції спрямована на випередження та недопущення незаконного надходження зброї до країни, а також виявлення вже завезеної зброї. З цією метою Національною поліцією посилено заходи безпеки на стратегічно важливих об’єктах: у місцях масового скупчення людей, на залізничних вокзалах, автовокзалах, аеропортах. Поліцейські забезпечували патрулювання вокзалів, станцій метрополітену, співпрацювали у цьому питання з операторами експрес-доставки.

Крім того, правоохоронці здійснювали контроль на блокпостах щодо недопущення проникнення на територію інших регіонів держави  учасників незаконних збройних формувань та транспортування  зброї і боєприпасів.

У минулому році правоохоронці виявили майже сім тисяч осіб, причетних до незаконного обігу зброї. Їм вже повідомлено про підозру. Ця кількість на 73 відсотки перевищує показник 2016 року – тоді до кримінальної відповідальності було притягнуто понад 4 тисячі осіб.

Водночас правоохоронці ведуть активну роботу щодо перекриття каналів постачання вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухівки із зони проведення АТО та їх вилучення з нелегального обігу.

Так, окремим об’єктом уваги поліції стали військовослужбовці, які після служби в зоні АТО везуть додому зброю та вибухівку,  громадяни з активною громадською позицією, біженці, волонтери. Такі факти виявляються, а правопорушники притягаються до кримінальної відповідальності.

Одним з позитивних моментів є те, що громадяни почали здавати до правоохоронних органів нелегальну зброю. Однак є і такі, хто продовжують зберігати небезпечні предмети, чим наражають на небезпеку оточуючих. Поліцейські продовжують виявляти такі факти.

Загалом у 2017 році поліція вилучила з незаконного обігу 2 426 одиниць вогнепальної зброї, у тому числі – 109 бойових гвинтівок і карабінів, 123 автомати, 23 пістолети-кулемети, 1 016 пістолетів і револьверів, 98 мисливських гвинтівок і карабінів, 6 бойових рушниць, 333 одиниці саморобної зброї, 173 мисливських рушниці, 256 обрізів, 141 одиницю іншої вогнепальної зброї та 148 одиниць іншої зброї. Окрім цього, вилучено 239,7 тис. патронів, 2,2 тис. гранат, 58 мін, 72 саморобних вибухових пристрої, 78 гранатометів та реактивних систем, 235 пристроїв для відстрілу патронів несмертельної дії.

Джерело

Автор