Президенти України та Литви взяли участь у роботі литовсько-українського бізнес-форуму (фото)

Країна перейшла рубікон, і наші реформи мають незворотній характер – Президент України запросив литовський бізнес інвестувати в українську економіку

Президент України Петро Порошенко разом з Президентом Литви Далею Грібаускайтє взяли участь у роботі Українсько-литовського бізнес-форуму. Глава Української держави проінформував про зміни, запроваджені реформи в Україні та інвестиційні перспективи для литовських бізнесменів.

Президент нагадав, що в цьому році запрацював безвізовий режим ЄС для українців, та працює зона вільної торгівлі. За його словами, товарообіг між Україною та Литвою за перші три квартали зріс на 45%. Він також наголосив, що за останні роки суттєво розширилася товарна номенклатура торгівлі.

Петро Порошенко додав, що у 2013-2014 роках 86% литовського експорту в Україну припадало на нафтопродукти, а в цьому році більше 60% двостороннього товарообороту припадає на продукцію харчової, хімічної, деревообробної, електротехнічної галузей промисловості, різноманітну продукцію машинобудування, сільгосппродукцію тощо. «Левова частина – малий і середній бізнес Литви, який ми дуже чекаємо. Вони перші прийшли, бо знають – це правильний час та місце для ведення бізнесу», – зазначив він.

Глава держави також нагадав, що Україна піднялася в рейтингу Doing business за 3,5 роки зі 153 позиції на 76, і рішуче налаштована на продовження прогресу. Він подякував литовським партнерам за допомогу і консультації радників щодо імплементації найкращих європейських практик.

Глава держави відзначив успішну роботу литовських підприємств. Він навів як приклад роботу на українському ринку компанії БТ «Інвест», яка з початку російської агресії збудувала в Україні 16 великих супермаркетів мережі «Новус». Крім того, в Україні працює литовська компанія ЗАТ «Понтем» , яка за останні 2 роки налагодила систему якісного харчування у школах України.

За його словами, є цікаві спільні проекти у сфері відновлювальної енергетики, зокрема литовська компанія BOD Group сприяє налагодженню у Херсоні виробництва фотоелектричних панелей для сонячних електростанцій.

«Важливо, що литовський бізнес бачить перспективи розвитку української економіки. Користуючись нагодою, хочу звернутися до представників литовських компаній, які присутні у цьому залі. Сьогодні Україна потребує вашої підтримки, рішучості, сміливості. Рубікон перейдено – Угодою про асоціацію та безвізом, реформами, Україна сказала остаточне прощавай Радянському союзу. Ми більше туди не повернемось і реформи мають незворотній характер. Приходьте. Вас в Україні чекають», – наголосив Президент. Він позитивно оцінив, що український і литовський бізнес створили важливий інструмент співпраці – Українсько-литовську ділову раду, яка є дієвим механізмом надання підтримки конкретним українським і литовським компаніям.

Президент висловив сподівання, що результатом сьогоднішнього форуму стануть нові ідеї, проекти, угоди та інвестиції в Україну.

Джерело

Автор