Двох громадян Франції, затриманих СБУ, передано французькій стороні (фото)

Двох громадян Франції, затриманих у серпні поточного року співробітниками Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, повернуто на Батьківщину.

Оперативники спецслужби затримали зловмисників у рамках міжнародно-правової допомоги Національній поліції та жандармерії Республіки Франція спільно з прокуратурою Київської області. Була проведена складна багатоходова операція, внаслідок якої правоохоронці розшукали, ідентифікували та затримали французького громадянина, причетного до вчинення особливо тяжких злочинів на території Європейського Союзу.

Про деталі успішної операції Голова Служби безпеки України Василь Грицак розповів під час зустрічі з першим радником, повіреним у справах Посольства Франції в Україні Крістофом Ле Ріголеру.

Зловмисник був засуджений французьким судом за розкрадання двохсот мільйонів євро, зокрема у французьких державних компаній та банківських установ.    Протягом 2005-2011 років майже тридцять фінансових установ та компаній, зареєстрованих у Парижі, стали жертвами шахрайських схем, розроблених зловмисниками. Він змушував бізнесменів перераховувати гроші за допомогою міжнародних переказів на банківські рахунки підконтрольних йому фіктивних компаній.

Разом з фінансовим шахраєм співробітники СБ України затримали його спільника, який також перебував у міжнародному розшуку за вчинення аналогічних злочинів.

Судовими органами України до вказаних осіб було обрано запобіжний захід у вигляді тимчасового та екстрадиційного арешту.

Наприкінці вересня, за сприяння СБ України, Міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою України прийнято рішення про можливість видачі затриманих осіб французькій стороні.

Фактична передача затриманих осіб французькій стороні співробітниками СБ України спільно з Департаментом міжнародного співробітництва Нацполіції, ГПУ та Мінюстом відбулася відповідно до положень ст. 593 КПК України 22 листопада у міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Джерело

Автор