Прокуратура завершила досудове розслідування стосовно екс-директора ТОВ «Міранда»

Прокуратурою Київської області завершено досудове розслідування за підозрою колишнього директора ТОВ «Міранда» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (вчинення службового підроблення за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Установлено, що ТОВ «Міранда», не маючи необхідної технічної можливості розробки відповідного програмного забезпечення, виграло тендер із Міжнародною організацією з міграції та Програмою розвитку ООН на розробку програмного забезпечення е-декларації для Національного агентства з питань запобігання корупції та реєстру тимчасово переміщених осіб.

Отримані від міжнародних організацій кошти директор ТОВ «Міранда», за попередньою змовою з директором іноземної компанії, з метою виведення коштів на рахунок вказаної компанії, підробили псевдо-договори та акти виконаних робіт щодо розробки програмного забезпечення е-декларації для НАЗК та реєстру тимчасово переміщених осіб.

Втім, встановлено, що іноземна компанія не виконувала жодних робіт з розробки відповідних програмних забезпечень, а була задіяна для подальшого переведення коштів у готівку.

Вказані роботи здійснювали колишні студенти та працівники одного з вищих навчальних закладів столиці, однак за розробку програмного забезпечення директор ТОВ «Міранда» з ними не розрахувався.

Внаслідок вказаних дій, до Державного бюджету України директором ТОВ «Міранда» не сплачено податків на загальну суму майже 1,5 млн грн.

На даний час у порядку ст. 290 КПК України підозрюваному та його захисникам надано доступ до матеріалів досудового розслідування. Після чого обвинувальний акт стосовно екс-директора ТОВ «Міранда» буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено пособника, який сприяв колишньому директору ТОВ «Міранда» у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 358 (пособництво особам у підробленні документів), ч. 1 ст. 209 (легалізація доходів одержаних злочинним шляхом), ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 212 (пособництво в ухилянні від сплати податків) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

Джерело