Суд відмовив у задоволенні позову Олександра Януковича до Національного банку

Печерський районний суд м. Києва 14 листопада 2017 року ухвалив рішення, яким залишив без задоволення позовні вимоги Олександра Януковича до Національного банку України про відшкодування збитків у розмірі 1.6 млрд. грн.

Як випливає з матеріалів судової справи, О.В. Янукович у серпні 2017 року звернувся з позовом до Національного банку України з вимогами про відшкодування збитків, у зв’язку з виведенням з ринку ПАТ “Всеукраїнський банк розвитку”, акціонером якого він є.

За результатами розгляду судової справи, суд дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Нагадаємо, у січні 2016 року Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність прийняття Національним банком України постанови “Про віднесення Публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку” до категорії неплатоспроможних” від 27 листопада 2014 року № 743.

У зв’язку із застосуванням Радою Європейського Союзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ “ВБР” – Олександра Януковича, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів цього банку, Національний банк України 27 листопада 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ “ВБР” до категорії неплатоспроможних, а 21 грудня 2015 року – про його ліквідацію.

Довідка: НБУ протягом 2014-2017 років виграв 65 процесів, у яких позивачі вимагали визнати протиправною бездіяльність регулятора по відношенню до банків, визнаних неплатоспроможними чи ліквідованих. Ще 85 подібних справ сьогодні перебувають на розгляді у судах різних інстанцій.

Джерело

Автор