ХІХ з’їзд китайських комуністів. Як він змінить Піднебесну і світ?

ХТО, ШВИДШЕ ЗА ВСЕ, БУДЕ НАСТУПНИКОМ СІ ЦЗІНЬПІНА В 2022 РОЦІ?

Сергій Кошовий, голова правління Української асоціації китаєзнавців, головний спеціаліст Національного інституту стратегічних досліджень України:

– З великою ймовірністю (60 на 40), наступником і лідером, який очолить КНР у 2022 році, стане нинішній голова партійного комітету провінції Гуаньдун, 54-річний Ху Чуньхуа, який є наймолодшим черед членів чинного складу Політбюро ЦК КПК. Другий імовірний кандидат на роль лідера – 57-річний Чень Міньер. Він, незважаючи на його близькість до нинішнього голови КНР і спільну роботу на партійних посадах, зокрема в провінції Чжецзян, ймовірно стане тільки членом Політбюро ЦК КПК на поточному з’їзді. Остаточне рішення буде оголошено 25 жовтня, в останній день роботи з’їзду, коли відповідно до сформованої традиції зі сцени оголосять і представлять новий склад.

– Чи є ознаки, які свідчать про можливу заміну прем’єра Лі Кецяна (з огляду на його належність до так званої групи «комсомольців»)?

– Я таких ознак не бачу. Вважаю, тема про заміну прем’єра трохи надумана і в якійсь мірі спекулятивна з боку медіа, він досить добре справляється зі сферою своєї відповідальності й збереже своє становище як керівник уряду Китаю на найближчі п’ять років.

– Що означає термін «соціалізм з китайською специфікою для нової ери»? Чим він відрізняється від попереднього «соціалізму з китайською специфікою»?

– Одна стратагема випливає з іншої. Це подальше просування вперед соціалізму з китайською специфікою нової епохи, яка полягає у продовженні курсу, але тільки в нових умовах багатополярного або багатополюсного світу з урахуванням всіх існуючих викликів і нового позиціонування Китаю в глобальному світі. Перед сучасним Китаєм вже не стоїть так гостро завдання з підвищення рівня життя населення, як це було на початку епохи реформ наприкінці 70-х років за керівництва Ден Сяопіна. Сьогоднішній Китай – це світовий лідер за темпами зростання промислового і фінансового потенціалу протягом останніх тридцяти років. Китай має другу за розміром економіку в світі, став найбільшим світовим експортером. КНР – це держава з найбільшими золотовалютними резервами, а успіх «китайської моделі», яка багато в чому ґрунтується на державному управлінні, бажають вивчати в багатьох країнах. Слід зазначити, що за останні роки темпи зростання китайської економіки хоча і знизилися, але зберігаються на рівні 6-7%, а бізнес-модель цілком конкурентна з багатьма країнами світу, у тому числі американською.

– Які напрямки внутрішньої політики будуть основними наступні 5 років?

– Велику увагу буде приділено питанням охорони довкілля та підвищення безпеки продуктів харчування. Китайці проведуть структурну реформу пропозиції як головного стимулу зростання економіки, розвиватимуть сектор послуг та інновацій, продовжать антикорупційну кампанію, прагнутимуть скоротити розрив між верствами суспільства.

Підвищення життєвого рівня населення, боротьба з бідністю, реформи медицини і освіти – вже давно стають мейнстрімом китайської політики. Однак очікувати, що в Китаї відродиться ліберальна демократія – вкрай наївно, авторитет комуністичної партії буде зміцнюватися.

Джерело

Автор