Світ 2 липня. Результати дня

Напад сил ІД на Бангладеш, теракт у Кенії, мирний план для Венесуели, обшуки в Аргентині, рішення суду в Австрії, арешти в Іспанії, збитий літак у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Влада Демократичної республіки Конго заявила, що має у розпорядженні лише 1,6 млн. вакцин, необхідних для проведення кампанії з вакцинації 11,6 млн. людей від «жовтої лихоманки».

– Шестеро людей загинули внаслідок нападу групи бойовиків на два пасажирські автобуси у Кенії біля кордону із Сомалі. Влада підозрює у злочині терористичне угруповання «Аль-Шабаб».

– Намібія заморозила співпрацю із двома державними компаніями КНДР згідно із ухваленими Радбезом ООН санкціями проти Північної Кореї.

– Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі закликав незаконні збройні формування у дельті річки Нігер скласти зброю та припинити вогонь убік урядових сил.

Америка:

– США внесли до чорного списку країн із найвищим рівнем торгівлі людьми М`янму, Судан, Узбекистан та Гаїті. При цьому із цього списку прибрали Таїланд, попри масові факти рабської праці у рибній промисловості.

– Генпрокурор США готовий ухвалити рішення у справі про особисту переписку кандидата у президенти США Хіларі Клінтон, яку звинувачують у неупередженості у видачі ліцензій на виробництво під час її перебування на посаді держсекретаря.

– В Аргентині прокуратура провела обшуки в приміщеннях, власником яких є родина екс-президента країни Крістіни Фернандес де Кіршнер. Її звинувачують у розтраті та корупції.

– Президент США Барак Обама підписав закон про врегулювання боргової кризи в Пуерто-Ріко.

– Венесуела відкинула запропонований Організацією Американських держав мирний план врегулювання політичної кризи, в якому прописаний механізм усунення від влади Ніколаса Мадуро.

Азія:

– Тисячі людей влаштували антиурядовий протест у Гонконзі, відзначаючи 19-річчя з моменту повернення міста під юрисдикцію Китаю.

– Президент КНР Сі Цзіньпінь заявив, що Китай ніколи не погодиться із рішенням про суверенітет Південно-Китайського моря. Як відомо, 12 липня міжнародний арбітраж має винести рішення щодо позову Філіппін про належність спірних вод Південно-Китайського моря. КНР уже заявила – рішення суду не визнаватиме.

– Прем`єр-міністр Австралії Малькольм Тернбулл заявив, що впевнений у перемозі своєї партії на парламентських виборах.

– Щонайменше 20 людей загинули внаслідок нападу терористів на кафе у центрі Дакки в Бангладеш. Група бойовиків увірвалася до кафе та захопила заручників. Поліція пішла на штурм. Під час операції шестеро нападників були знищені. Кафе розташоване у дипломатичній зоні поряд із посольствами. Серед заручників були й іноземці. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».

Європа:

– Конституційний суд Австрії скасував результати другого туру президентських виборів, на яких ледь не переміг кандидат від ультраправих сил, та призначив повторне голосування.

– Євросоюз ухвалив рішення продовжити санкції проти РФ до кінця січня 2017 року.

– В Іспанії поліція заарештувала трьох пакистанців за підозрою у пропаганді тероризму та створенні вербувальної мережі для радикальних ісламістів.

– У Франції на 86 році життя помер екс-прем`єр-міністр країни, соціаліст Мішель Рокар. Він обіймав посаду глави уряду під час президентства Франсуа Міттерана у період з 1988 по 1991 роки.

– Один з найбільш популярних сучасних поетів у Франції Ів Бонфуа помер у Парижі у віці 93 років. Він відомий своїми перекладами Шекспіра та Єйтса.

Близький Схід:

– Спеціальний представник ООН на Близькому Сході Ніколай Младенов заявив, що будівництво Ізраїлем нових поселень на спірній території на Західному березі Йордану є порушенням мирного процесу.

– Президент Сирії Башар Асад заявив, що західній країни ведуть із його урядом таємні переговори.

– У Бахрейні у центрі Манами внаслідок вибуху загинула жінка. Троє дітей поранені.

– У Сирії бойовики ісламістського угруповання «Армія Ісламу» збили сирійський військовий літак МіГ-23 над гірським регіоном Калямун в провінції Дамаск. Пілот зумів катапультуватися, однак був захоплений у полон. Пізніше, ісламісти його стратили.

Автор