Військова прокуратура передала до АРМА частину арештованого майна членів злочинної організації Януковича-Клименка

У п’ятницю, 6 жовтня 2017 року, під час спільного брифінгу заступник Генерального прокурора – Головний військовий прокурор Анатолій Матіос та Голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антон Янчук поінформували про передачу арештованих активів членів злочинної організації Януковича – Клименка до Національного агентства.

«Військова прокуратура вперше в історії правоохоронних органів держави сьогодні фактично передає до відання, управління і розпорядження Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, майно, арештоване у кримінальному провадженні по розслідуванню діяльності злочинної організації Януковича – Клименка», – повідомив Анатолій Матіос.

Головний військовий прокурор нагадав, що колишній голова Державної податкової служби України та в подальшому Міністр доходів та зборів України О. Клименко підозрюється в участі в організованій екс-президентом В. Януковичем злочинній організації, вчиненні у її складі тяжкого злочину у сфері службової діяльності, що заподіяло тяжкі наслідки державі у вигляді матеріальної шкоди у великому розмірі, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, та у вчиненні у 2011-2017 роках легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, організованою групою в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 209 КК України.

Також Анатолій Матіос зазначив, що з метою запобігання можливості приховати та відчужити майно, здобуте протиправним шляхом за кошти, отримані в результаті вчинення інкримінованих фігуранту злочинів, органом слідства накладено арешт на 154 об’єкти нерухомого майна, 22 транспортних засоби, 1000 залізничних напіввагонів загальною вартістю понад 800 млн грн та корпоративні права юридичних осіб на загальну суму понад 400 млн грн. Крім того, урядом Князівства Ліхтенштейн заморожено активів О. Клименка та його близького оточення на загальну суму близько 20 млн доларів США.

«Після передачі кримінального провадження до Головної військової прокуратури було накладено арешт на грошові кошти компанії нерезидента України, кінцевим власником якої є підозрюваний О. Клименко», – поінформував Головний військовий прокурор.

Анатолій Матіос констатував, що наразі органом слідства за рішенням слідчого судді до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, передано частину арештованого майна, з метою забезпечення його збереження та збільшення економічної вартості.

Голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антон Янчук відзначив конструктивність та оперативність співпраці.

«Наразі завдяки плідній співпраці з Головною військовою прокуратурою вперше в управління Національного агентства передано комплексно великий масив арештованого майна», – сказав він і додав, що найближчим часом буде проведено комплексний аналіз стану зазначеного майна для визначення найоптимальніших способів управління ним.

Джерело

Додатково

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА) є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні.