Ремонтно-реставраційні роботи Андріївської церкви знаходять на завершальному етапі (фото)

Масштабна реставрація Андріївської церкви, яка була розпочата ще в 2015 році, наближається до фіналу. Третього жовтня на засіданні реставраційної ради Національного заповідника “Софія Київська” підсумували результати проведених робіт та запланували основні завдання наступного етапу.

Так впродовж 2015 -2016 років було виконано реставрацію фасадів, підсилення елементів декоративних веж, підсилення дерев’яного конструктиву піддахового простору та його утеплення; розчищення та захист декоративних металевих елементів з позолотою; ремонт віконних пройомів; влаштування мідних відливів; улаштування архітектурно-декоративного освітлення фасадів, влаштування нової водовідвідної системи берми; укріплення схилу нагелями, розчищення та підсипка схилу тощо.

На початку цього року розпочалися відновлювальні роботи всередині церкви. Зараз спеціалісти науково-реставраційної майстерні Заповідника повертають до життя іконостас та інтер’єрний живопис. З останніх здобутків – відреставрували Царські врата. А також завершили роботу з відновлення сцени “Благовіщення” з Царських врат – традиційної композиції з двох ікон – Богоматері та Архангела Гавриїла.

З-поміж тридцяти трьох ікон з іконостасу вже шість відреставровані, ще п’ять перебувають у реставрації. Оновлені шедеври, зокрема Царські врата, доповнять виставку з нагоди 250-річчя освячення Андріївської церкви.

Андріївська церкви є перлиною архітектурної спадщини доби бароко, яка збудована у 1747-1762 роках за проектом видатного італійського архітектора Ф.Б. Растреллі. У 2008 році Центром всесвітньої спадщини Андріївську церкву було внесено до попереднього списку ЮНЕСКО для представлення на повноцінну номінацію.

Джерело

 

Додатково:

Реставраторами закінчена робота по реставрації Царських врат з іконостасу Андріївської церкви.
Найближчим часом вони будуть виставлені в Софійському соборі для огляду киянами та гостями нашого міста, а після завершення реставрації Андріївської церкви повернуті на своє історичне місце в іконостас ХVІІІ ст.

Джерело Facebook Вадим Кириленко , Заступник директора з реставраційних та господарських робіт в Національний заповідник «Софія Київська»

Фото  © Вадим Кириленко