МЗС щодо намірів РФ здійснити призов на військову службу в окупованому Криму

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест з приводу наміру Російської Федерації провести призов на військову службу на тимчасово окупованій території АР Крим і у м. Севастополь (Україна).

Вкотре наголошуємо, що Генеральна Асамблея ООН у Резолюції A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» підтвердила факт незаконної окупації АР Крим і м. Севастополь з боку Російської Федерації та закликала РФ виконати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом, міжнародними механізмами захисту прав людини, іншими договірно-правовими інструментами, стороною яких вона є.

Звертаємо увагу, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати осіб, котрі перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

У тематичній доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини «Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», опублікованій 25 вересня 2017 року на виконання резолюції ГА ООН A/RES/71/205, зафіксовані факти переслідувань окупаційною російською владою жителів Криму за відмову служити у російській армії. Вимушені констатувати чергове грубе порушення Російською Федерацією своїх міжнародних зобов’язань.

МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати призов на військову службу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), забезпечити неухильне дотримання нею своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта, а також у повній мірі виконати Резолюції ГА ООН A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Джерело

Автор