Екс-заступника Міністра Промполітики та двох його синів звинувачують у заволодінні державними 1,5 млн доларів США

Слідчими управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління спільно з прокурорами Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Генеральної прокуратури України завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього заступника Міністра промислової політики України – Голови Агентства з питань оборонно-промислового комплексу та його спільників – двох синів у заволодінні упродовж 2010 року, шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, державними коштами в особливо великих розмірах на загальну суму 1,5 млн доларів США (на той час еквівалент 11,8 млн грн).

У зв’язку із не встановленням місцезнаходження усіх підозрюваних ще у 2013 році оголошено в розшук, у зв’язку з чим та відповідно до положень ст. ст. 297-1, 297-2, 297-3 297-4, п. 20-1 Розділу ХІ «Перехідних положень» КПК України (згідно яких спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем) КК України, стосовно підозрюваного, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук, чи який понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності), органом досудового розслідування за рішеннями слідчих суддів Печерського районного суду міста Києва отримано дозвіл на здійснення процедури спеціального (заочного) досудового розслідування стосовно цих підозрюваних.

Дії колишнього високопосадовця кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб та в особливо великих розмірах), та його спільників – за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України (пособництво у вчиненні зазначеного злочину), за якою передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Затверджений прокурором у відповідності до вимог ст. 291 КПК України обвинувальний акт з реєстром матеріалів досудового розслідування направлений до суду для розгляду по суті.

Джерело

Автор