Про Україну і Всеправославний собор

До свята Святої Трійці стрічка новин порадувала відкриттям Святого і Великого собору православної церкви, відомого як Всеправославний собор. ПЕРШИЙ за понад 1200 років.

І подія ця, на мою думку – значуща.

Я вже писав – між УПЦ-КП і УАПЦ останнім часом пожвавилися переговори про об’єднання з метою добиватися визнання канонічної об’єднаної Української помісної православної церкви.

Напередодні збору Всеправославного собору Верховна рада України закликала Вселенського патріарха Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким в порушення канонів Київська метрополія була приєднана до Московського патріархату. Нардепи закликали Вселенського патріарха взяти активну участь в скликанні під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об’єднавчого собору, який вирішив би всі спірні питання і об’єднав українське православ’я.

Звісно – під покровительством самого Вселенського патріарха. Москві – курити.

Те, про що не можуть відверто говорити політики – народні депутати, висловив Всесвітній конгрес українців: “Світовий конгрес українців закликає святійшого Варфоломея… надати автокефалію Православної церкви в Україні. Ця Церква консолідує український народ навколо національних інтересів, які сьогодні перш за все пов’язані з захистом незалежності і територіальної цілісності України від російської агресії”.

У Всеправославному соборі відмовилися брати участь патріархат Російської православної церкви і православних церков Грузії, Сербії, Болгарії, а також лояльного до сирійського президента Башару Асаду Антіохійського патріархату в Дамаску. Те як московський паханат і його сателіти ставляться до ідеї сворення Української помістної церкви – секрет Полішинеля. Відсутність на соборі, залюбки дасть їм право не визнавати Українську помістну церкву як таку.

Ну й хай їм. Можна згадати як створився сам Московський патріархат і скільки часу він сам був невизнаним.

Якщо Вселенський патріархат видасть томас щодо автокефалії Православної церкви в Україні…

Шановні, це буде не просто перемога. Це буде переможище! Таке не вдалося гетьману Скоропадському і жодному попередньому керівництву України.

Тримаємо кулаки.

Це вам не футбол – тут все по-дорослому.

Автор