Світ 19 червня. Результати дня

Історичний собор на Криті, протести у Гвінеї, катастрофа у Бразилії, відкриття кордону в Афганістані, вибори в Італії, інцидент у Фінляндії, звільнення Фаллуджі та багато іншого.

Африка:

– Кілька десятків людей загинули та тисячі інших були змушені покинути свої домівки через спалах військових дій на півночі Центральноафриканської Республіки. Біженці вирушили до Чаду та Камеруну. ЦАР вважається однією з найнебезпечніших країн. Там вже багато років триває міжетнічний та міжрелігійний конфлікт.

– У Гамбії один з лідерів опозиційного руху Соло Санденг помер у СІЗО. Напередодні, його заарештувала поліція за участь в антиурядових демонстраціях. Опозиція заявила, що його катували.

– У Гвінеї тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти побиття військовими водія вантажівки у столиці. Мітинг завершився сутичками із поліцією. Учасники протестів вимагали відставки керівництва МВС та Міноборони.

Америка:

– Губернатор міста Ріо-де-Жанейро у Бразилії оголосив надзвичайний стан через катастрофічну фінансову ситуацію. Він заявив, що у бюджеті не вистачає коштів для забезпечення всіх потреб на час проведення Олімпійських ігор.

– Парламент Мексики посилив кримінальну відповідальність за корупцію та фінансові махінації.

– У США в місті Сан-Фернандо у Каліфорнії трагічно загинув американський актор російського походження Антон Єльчин. Він грав у таких кінофільмах, як «Неначе божевільний», «Серця в Атлантиді» та «Зоряний шлях».

– У Чикаго в США під час спроби викрадення автомобіля був застрелений відомий мексиканський співак Алехандро Фуентес.

Азія:

– На афгансько-пакистанському кордоні відновив роботу КПП «Торхам», який був закритий після нещодавніх збройних зіткнень між військовими Афганістану та Пакистану. Через відсутність чіткого кордону між державами, обидві країни претендують на частину прикордонних земель. Під час сутичок загинув один афганський прикордонник.

– У Бангладеш поліція застрелила ісламіста, якого підозрювали у нападі та вбивстві представників релігійних меншин.

– Індійський штат Тамілнад розпочав кампанію із поступової заборони алкоголю, яка має зменшити рівень насилля в регіоні.
– Понад 20 людей загинули внаслідок масштабних зсувів грунту на острові Ява в Індонезії.

– У Китаї поліція здійснила рейд у селище Вукан та затримала лідера тамтешньої опозиції Лін Зуланя, який планував організацію антиурядових антикорупційних протестів.

Європа:

– У Карелії в Росії трагічно загинули 14 дітей під час човникового турпоходу на озері. Їх судна потрапили у шторм.

– У Греції на острові Крит вперше за останні 1200 років розпочав роботу Всеправославний собор, на який були запрошені представники всіх 14 існуючих православних церков. Попри історичну цінність події, до Криту відмовилися їхати представники Російської, Грузинської, Болгарської та Антіохійської Церков. Собор розпочався у День Святої Трійці. Його проведення готувалося 55 років. За даними аналітиків, конфлікт та боротьби за владу між патріархом РПЦ Кирилом та патріархом Константинопольским Варфоломієм зумовила відсутність російської делегації. Особливу проблему створюють можливі наміри Вселенського собору обговорити підпорядкування Ватикану та визнання окремішності УПЦ КП.

– УЄФА відкрив провадження проти футбольних асоціацій Бельгії, Угорщини та Португалії за поведінку їх вболівальників під час матчів чемпіонату «Євро-2016» у Франції.

– В Україні близько 300 людей отруїлися в Ізмаїлі за минулу добу. Губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі заявив, що причиною отруєння могла стати брудна вода.

– В Італії проходять місцеві вибори. Вперше в історії мером Рима може стати жінка, позаяк представниця «Партії п’яти зірок» Вірджинія Радджі має один з найбільших рейтингів.

– У Фінляндії 73-річний чоловік відкрив вогонь по поліцейській машині біля своєї ферми на трасі під містом Гельсінкі. Один правоохоронець загинув та інший поранений. Сам зловмисник пізніше застрелився у лісі.

Близький Схід:

– Щонайменше 40 цивільних загинули внаслідок мінометного обстрілу курдського кварталу Шейх-Максуд в сирійському Алеппо з боку бойовиків на чолі із «Джебхат Аль-Нусра».

– Військове командування Іраку оголосило про перемогу урядових сил у битві за Фаллуджу. Місто звільнене від терористів «Ісламської держави» на понад 85%. У Багдаді вже розпочалися святкування. Місцеві мешканці проїхалися центром столиці, сповіщаючи про розгром бойовиків.

– В Ємені відбувся обмін заручниками між шиїтськими хусеїтами та силами саудівської арабської коаліції у місті Таїз. 118 шиїтських бійців обміняли на 78 саудівських військовослужбовців.

– У Сирії армійські підрозділи посунулися вглиб провінції Ракка на заході. У боях знищені 23 терористів «Ісламської держави». Зараз війська перебувають всього у 15 км від авіабази «Табка».

– На півдні провінції Алеппо коаліція ісламістів на чолі із «Джебхат Аль-Нусра» продовжує тіснити сирійську армію. Зараз вони штурмують урядові позиції біля міста Хадер. До того вони зайняли 7 населених пунктів довкола міста Хан-Туман, загрожуючи стратегічним трасам постачання біля Алеппо. ЗА кілька тижнів бойових дій бойовики втратили 167 людей, 24 командирів та понад 200 бронемашин та пікапів.

– У провінції Хама бойовики терористичного угруповання «ДЖебхат Аль-Нусра» збили сирійський винищувач. Пілота захопили та розстріляли.

Автор