Зміст військової освіти й підготовки військ уточнено з урахуванням існуючих загроз (фото)

Зміст військової освіти та підготовки військ було уточнено з урахуванням загроз, які існують для безпеки України, а також з урахуванням бойового досвіду, який накопичений у Збройних Силах України в ході АТО.

На цьому, сьогодні, 1 вересня, з нагоди початку нового навчального року у своєму виступі перед слухачами та науково-педагогічним складом Національного університету оборони України імені Івана Черняховського наголосив начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

– З метою адекватного реагування на зовнішні загрози, зокрема, пов’язані з проведенням навчань «Захід-2017» було уточнено порядок підготовки Збройних Сил України у поточному році. Метою таких зусиль є формування їх готовності до  можливого загострення воєнно-стратегічної обстановки навколо України, –  наголосив генерал армії України Віктор Муженко.

Він зауважив, що вся система військової освіти має бути спрямована на якісне підвищення рівня підготовки офіцерів, в тому числі, з урахуванням кращого досвіду партнерів по НАТО.

– Одним із важливих чинників досягнення загального успіху переходу Збройних Сил на стандарти НАТО є індивідуальне кадрове супроводження кар’єрного зростання офіцерів, зокрема тих, які пройшли мовну та фахову підготовку за кордоном. На цьому етапі процесу реформування Збройних Сил доцільно більш активно залучати офіцерів, які здобули освіту за кордоном та проходили військову службу в складі багатонаціональних органів військового управління, – наголосив Головнокомандувач Збройних Сил України.

Він зробив окремий наголос на тому, що для досягнення взаємосумісності з підрозділами країн НАТО українські військові мають досконало володіти іноземними мовами, що має стати умовою для їх успішного кадрового зростання. При цьому, пріоритет у відборі кандидатів на мовні курси, як в Україні, так і за кордоном, нині надається військовослужбовцям, які проходять службу на командних посадах рівня командир взводу, роти, батальйону, бригади, а також авіаційному персоналу.

 – В час, коли на сході нашої держави триває російська збройна агресія, вам надано можливість отримати освіту у провідному військовому навчальному закладі держави. Закликаю вас максимально ефективно використати цей час. Разом з цим, ваш особистий бойовий досвід повинен залишитися в Університеті та бути використаним в навчальному процесі, – наголосив генерал армії України Віктор Муженко.

Джерело

Навчання «Захід-2017» мають більш широкий контекст ніж оголошені маневри на території Білорусі, вони мають на меті підготовку російських військ для наступальних дій та несуть загрозу як для країн НАТО, так і для держав пострадянського простору.

– Реальні масштаби заходів підготовки до навчання “Захід-2017”, терміни його проведення, обсяги залучення органів військового управління та військ (сил), в першу чергу – російських, а також інших взаємопов’язаних заходів свідчать, що дійсна мета, цілі та завдання навчання виходять далеко за рамки офіційно оприлюднених, які є лише частиною та прикриттям справжніх планів, – сказав генерал армії України Віктор Муженко.

Він повідомив, що  загальна чисельність  учасників російських навчань може сягати 230-240 тисяч осіб. З них на Південно-Західному стратегічному напрямку – близько 100 тисяч осіб, у тому числі до 70 тисяч військовослужбовців Збройних сил та до 30 тисяч співробітників інших силових структур Росії.

За його словами, зміст заходів стратегічного навчання “Захід-2017”, склад військ (сил), що залучаються, дозволяє Росії розгорнути як на південно-західному, так і на західному стратегічних напрямках потужні наступальні угруповання та створити умови для їх тривалого застосування.

– Це об’єктивно зумовлює виникнення воєнної загрози широкомасштабної збройної агресії Росії як проти України, так і проти країн НАТО. Приводом для початку агресії, зважаючи на непередбачуваність вищого військово-політичного керівництва Росії, можуть стати, наприклад, масштабні провокації як на території східних областей України, так і країн Балтії щодо утиску прав і свобод, загрози безпеці російськомовного населення, – зауважив Головнокомандувач Збройних Сил України.

– Ми прораховуємо різні сценарії дій противника, включаючи наступальні дії, –  додав генерал армії України Віктор Муженко.

Джерело

Збройні Сили України у вересні цього року проведуть низку командно-штабних навчань із залученням військ та оперативних резервів, головним з яких стануть стратегічні КШН “Непохитна стійкість-2017”.

– З 12 по 15 вересня буде проведено стратегічне командно-штабне навчання з органами військового управління, військами (силами) “Непохитна стійкість-2017”. Його метою ми розглядаємо нарощення спроможностей органами військового управління здійснювати управління військами (силами) в ході перегрупування, ведення оборонних, стабілізаційних та бойових дій, – сказав начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України.

За його словами, перед цим відбудеться логістичне навчання, метою якого є удосконалення системи планування та всебічного забезпечення угруповань військ (сил) та управління залученими силами і засобами в ході стратегічного розгортання Збройних Сил та відсічі збройної агресії на загрозливих напрямках.

– Ми завершимо повний цикл оперативного планування застосування угруповань військ (сил). Крім того, буде проведено тренування сил і засобів територіальної оборони держави з розгортанням штабів територіальної оборони, – наголосив генерал армії України Віктор Муженко.

Джерело