Зміцнюється коло країн, які об’єднують зусилля для протидії агресії РФ

Уряд вітає залучення української діаспори до процесів євроатлантичної інтеграції країни. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, виступаючи на урочистому відкритті Міжнародної науково-практичної конференції «Світовий Конгрес Українців у 50 років і далі: європейський контекст» у Львові. Конференція присвячена 50-річчю СКУ.

«Це може бути інформування громадськості держав-членів НАТО про Україну, протидія дезінформації, спрямованій на дискредитацію НАТО та відносин України з НАТО, підвищення рівня розуміння у державах-членах НАТО ролі та значення України як надійного партнера у сфері підтримання безпеки євроатлантичного простору. Наголошую, Україна уже сьогодні є надавачем безпеки. Несіть це у свої країни», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона подякувала представникам діаспори за залучення до процесів підвищення обороноздатності України для протидії агресії Російської Федерації і висловила сподівання на продовження цієї роботи.

Окрім цього, вважає Віце-прем`єр-міністр, важливими є зусилля світового українства в обміні досвідом та участь у заходах з реформування сектору безпеки і оборони та оборонно-промислового комплексу України за стандартами НАТО, участь у розвитку парламентського виміру співробітництва України з державами-членами Альянсу, а також заходи з психологічної реабілітації учасників АТО.

Говорячи про роль і сприйняття України у світі, Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Захід поступово відмовляється від традиційного сприйняття України як «мосту» між Заходом та Сходом. «Концепція «мосту» була приречена на провал від самого початку. Адже «міст» – це найбільш невдячна, небезпечна та безперспективна роль, яку можна тільки уявити собі. Вона гальмує розвиток і не дає визначитися зі шляхом. «Країна-міст» – це гібридна країна. Ми жили в ній понад 20 років, поєднуючи прагнення до європейських цінностей із бюрократичною практикою радянського зразка та олігархічною моделлю економіки. Влада України одночасно намагалася рухатися у двох напрямах, тупцюючи на місці і втрачаючи цінний час», – сказала вона.

Останні політичні сигнали західних політиків і присутність на параді до Дня Незалежності військових країн-членів НАТО та керівників їхніх оборонних відомств свідчать про певний новий етап у стратегії Заходу щодо України.

«Зміцнюється коло країн, які свідомо об’єднують зусилля для протидії та стримування російської агресії в Україні та потенційних загроз РФ для Європи і світу», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Фото © Львівська політехніка

Джерело

 

Автор