План Перемоги вимагає справ, а не слів

Ірина Геращенко

Те, що сказав Зеленський, я виклала в достатньо детальних оперативних нотатках. Тепер мої враження від почутого.

Перше. Зустріч і виступ у парламенті й друга за час вторгнення зустріч з лідерами фракцій – це добре. Український народ має право в першу чергу знати про плани влади щодо досягнення справедливого миру і перемоги.

Друге. Зеленський оголосив 5 пунктів плану і заявив, що існує три таємних додатки, переданих нашим партнерам.

Перший пункт плану – це членство України в НАТО. Для Європейської Солідарності це принципова тема, два роки тому ОП критикував нашу команду, що внесення змін до Конституції щодо безальтернативності членства в Альянсі призвело до війни… Україна втратила кілька років, гальмуючи наш шлях до НАТО, і добре, що до нинішньої влади дійшло, що це єдиний безальтернативний крок для нашої безпеки. Але в посланні йшлося тільки про вимоги для партнерів і ні слова про наше домашнє завдання, аби ми відповідали критеріям країни НАТО. А це і справжня боротьба з корупцією, і демократія.

Те саме стосується інших пунктів плану. Слово «партнери» прозвучало разів 40, набагато більше, ніж Україна чи навіть рф, яка розпочала цю жорстоку війну і несе за неї повну відповідальність. Але перемога не може залежати тільки від наших партнерів. Вона багато в чому залежить від нас.

Третє. План має бути реалістичним. А не рамочним. В плані президента прозвучало багато правильних слів про єдність, безальтернативність демократії, посилення оборонного комплексу і євроатлантичну інтеграцію. Ми – за. Але важливо мати план нашої домашньої роботи. Покроковий. Що ми як держава, як інституції маємо зробити в цьому напрямку.

А це професійне посилення уряду і переформатування коаліції, повернення органам влади субʼєктності. Цього в посланні не було.

Цікаво, чому саме зараз президент прийшов до парламенту? Для мене це сигнал серйозності ситуації на фронті, в економіці, між рядками – зміна конʼюнктури в світі. І влада це розуміє. Тому бачимо зміну риторики. Про повернення кордонів 1991 року і каву в Ялті вже не звучить. Бо всі розуміють, що зараз важливо зберегти державність. Правди про те, що певну частину наших територій, можливо, прийдеться звільняти політико-дипломатичним шляхом, теж не звучало.

Зеленський звернувся до партнерів із закликом скасувати заборону на використання західної зброї по військових цілях на території росії. Ми це підтримуємо й просуваємо на всіх міжнародних зустрічах.

Щодо посилення нашого оборонного комплексу, то окрім слів потрібні конкретні кроки, в тому числі в бюджеті на 2025 рік передбачити збільшення виробництва зброї, а не дорожній фонд.

Винятком, де прописані зобов’язання не партнерів, а України, є пункти 4 і 5, один із них буде реалізований після війни: ми надамо наших досвідчених військових для посилення безпеки Європи і надра для спільної розробки та інвестицій. Хороші і правильні пункти. Але до перемоги ще треба дожити і вистояти.

Й тепер ключове питання – як нам перемогти? Партнери за нас це не зроблять, при всій до них повазі. Тому хочеться почути план внутрішніх реформ і нашу домашню роботу.


Ростислав Павленко

Не здивували…

Якби Володимир Зеленський прийшов до парламенту поговорити про План Перемоги раніше, вірогідно, до партнерів він би повіз документ, більш схожий власне на дорожню карту і розуміння конкретних кроків.

А так було підтверджено той список побажань, який і раніше утікав у медіа.

Однак від презентації Плану в парламенті таки є суттєвий ефект. Громадянам хочеться вірити, що влада знає, що робить і куди йде та веде.

Тепер сказане треба буде якось втілити в життя. Бо якщо автори сценарію думають, що партнери мовчки спостерігатимуть, як їх роблять в усьому винними, – авторів чекають сюрпризи. Партнери в такі ігри грати навчені. Тож на відомі запити «де наше все» надходитимуть конкретні й переконливі для громадян відповіді.

От тільки нам в Україні не до ігор, поз і пафосу. Ми маємо вижити і перемогти. Бо альтернатива – кінець.

Зеленський вимовив кілька ритуальних фраз про безальтернативність демократії та потребу в єдності, і навіть про парламентську демократію. Це має перестати бути ритуальними фразами.

Порятунок не плану, а України в конкретних діях. Досягненні конкретних цілей. Найближча – отримання запрошення до НАТО. Є навіть дата – 4 грудня цього року, коли збирається зустріч міністрів країн Альянсу. Вони можуть запрошення сформулювати.

Але для того Україна має обʼєднати всі зусилля і ресурси. Досвід отримання угоди про асоціацію, безвізу і Томосу тоді, коли ніхто в це не вірив, показує, що «нереального» немає. Може бути недостатньо опрацьоване.

Тож зараз час працювати, і то швидко. Без ревнощів і саботажу.
От це і покаже справжню ціну планам влади.


Володимир Омелян

План Перемоги це:

1. Сильна професійна патріотична команда однодумців, які мають єдине бачення щодо майбутнього України. Коли світом поширюється слава про українських реформаторів і підприємців у сфері економіки, ВПК, освіти, науки, ІТ, – не менша за подвиги головкомів, комбригів, комбатів і солдат на полі бою. Коли українські суди і правоохоронна система, державне управління, як і українська армія – в світових топах.

2. Чітка поетапна програма розвитку та існування держави у воєнний час, що логічно і плавно переходить у повоєнну перебудову. Не з нуля, а новостворені потужності воєнного часу стають становим хребтом нової економіки відродження України. І це не пʼять пунктів таксиста, а томи документів із тисяч пунктів, кожен із яких ретельно зважений і контрольовано виконується.

3. План Перемоги не має права на помилку, бо ціна помилки – сотні й тисячі або навіть сотні тисяч життів українців, майбутнє всієї нації.

4. План Перемоги має відштовхуватися від наявного ресурсу держави і програми дій, за умови виконання яких можна залучити додатковий ресурс ззовні. Позиція «дайте!» – апріорі програшна, бо, якщо хтось щось і дасть, то цього завжди не вистачатиме.

5. План Перемоги – це корупціонери у вʼязницях, а дурні на курсах перепідготовки з наступним працевлаштуванням на нових заводах, які потребуватимуть фахових робочих рук. Якщо через корупцію і непрофесійність знищуються цілі галузі, хаос в усій державній системі управління, – тут жодні гроші й весь Захід ніколи не зможуть нам зарадити.

6. І, ключове, політики не втручаються у військові справи! Керують військом ті, хто вміють і можуть!

Єдина функція політичної влади – забезпечити військо всім для перемоги. Не обіцянками і заявами, а реальними поставками, щоб красиві слова про пріоритетність життя солдата стали нарешті реальними справами.

Функція лідера – в першу чергу бути ефективним менеджером, який делегує повноваження і контролює їхнє виконання.

Статус-кво може призвести виключно до поразки. А тоді вже буде не до рейтингів…


Вікторія Сюмар

План перемоги передбачає вступ до НАТО та ЄС, саме в такій послідовності. І це добре. Значно краще, ніж теза, що війна повномасштабна почалася, бо Порошенко записав у Конституцію вступ до НАТО.

Колективна безпека: НАТО – єдине, що забезпечить сталий мир.

Подяка і побажання щодо партнерів – теж добре.

Як і заяви про безальтернативність демократії та єдності. Це, правда, варто ще в життя втілити.

Як і посилення свого ВПК і армії. Як і виробництво ракет.

Як і контролюючі функції парламенту, і ефективну взаємодію органів влади, реальне кадрове посилення уряду, реальні зміни в Міноборони.

А також якісні фортифікації та навчання військових.

Як виконання обіцянок і приборкання корупції… і ще багато чого як внутрішньої роботи. Без якої партнери можуть наш план недочути…

І взагалі, уважно слухають сильних.
І це про реалізм, а не про фантазії.


Виступ президента Зеленського у Верховній Раді 16.10.2024: “Хай наша спільна робота за Планом перемоги якнайшвидше обернеться миром для України”

 

Фото: ОПУ

Автори
, , ,