Румунський Patriot на варті українського неба

Кирило Данильченко / Комерсант український

В Україну прибула румунська батарея “Патріот”, пройшов місяць і організм у найближчому майбутньому вже буде на бойовому чергуванні.

Це означає, що навчання стартувало раніше, ніж президент країни ініціював законопроєкт про передачу. Бо щоб отримати коін (знак) за освоєння “Патріот”, потрібно 10-14 тижнів.

Боєкомплект

Ймовірно, частина з двох сотень ракет кінетичних перехоплювачів і версії проти аеродинамічних цілей, що замовили румуни для своїх 7 батарей, теж вирушили до нас — наприклад, комплект, що ввозиться.

А далі вже поїдуть поточні замовлення для Швейцарії, Швеції, Марокко, Польщі — у найближчий рік нам пріоритетно доставляється кілька сотень засобів доставки, щоб не дати росіянам сікти заводи ВПК і генерацію енергії, тепла та пари напередодні зими.

Це добре, бо потихеньку йде зростання виробництва на спільному підприємстві ЄС та США PAC-2 GEM-T — версії, яка може працювати як по літаках, так і перехоплювати “малу балістику”.

MBDA Bayern-Chemie вироблятиме для ракет двигуни, дочірня компанія в Іспанії – приводи керма і т.д. На сьогодні є плани випускати до 35 виробів на місяць до 2027 року.

І локалізація для східного флангу та центру Альянсу, і закрити передані нам запаси, і реіндустріалізація ЄС — це масштабний проєкт, який торкнеться Києва.

Так що боєкомплект поки що буде, в тому числі завдяки Іспанії, Румунії, Німеччині, Нідерландам, США, Норвегії, які передають запаси. А потім Європа почне виробляти засоби доставки до ППО сама — в основному під “Щит Європи”, але перепадатиме і нам.

Підтримка

Ми отримали найсучаснішу версію комплексу: з новітньою прошивкою; з радаром AN/MPQ-65 з активними фазованими ґратами; з можливістю одночасно стріляти різними поколіннями ракет для здешевлення роботи по “Шахедам” і “Калібрам”, що прорвалися, зберігаючи здатність для самозахисту від балістики.

Румунія закупала PAC-2 GEM-T та PAC-3 MSE. Спеціалізація обох ракет – перехоплення балістики. Причому як малої неконтактним підривником, так і “великої” за допомогою дюжини титанових елементів.

Завдання стоїть не детонувати боєголовку у 100% випадків, а збивати її з траєкторії, – тому тут хмара з титанових суббоєприпасів, щоб перебити керування чи просто відкинути умовний “Іскандер” з маршруту.

Потужності Румунії для техобслуговування та ремонту теж є важливими — і Варшава, і Бухарест відкривають сервісні центри (там і поточний ремонт, і регламентне обслуговування, і усунення бойових пошкоджень, не всіх, але багатьох, можливі без відправки до США).

Протиракетна оборона — украй важливе для нас стратегічне завдання.

Україна наростила експорт зерна через порти та південний коридор річкових портів на Дунаї вже більше у тоннажі ніж минулого року (10,7 млн. тонн, 59% зростання).

У принципі, румуни самі бачать прильоти по інфраструктурі, кранах, причалах і житлових будинках прямо в 500 метрах від своїх селищ, тому тут все просто.

Чи допомагати нам, чи озброюватись самим — іншого шляху немає. Ймовірно, Румунія піде обома маршрутами: прикрити своє узбережжя і допомогти нам десь по лінії Дніпра.

Перспектива

Київ потребує створення ланцюжка боєприпасів — хімічного виробництва, загартування та лиття корпусів снарядів чи мін, млинів  для навісок та порохів, різноманітних печей для загартування пенетруючих голів.

Є ключові виробництва для стійкості лінії бойового зіткнення: САУ, ПТРК, ПЗРК, дрони, викруткове складання МРАП, міни, снаряди.

Все це можна захистити лише комплексами далекого радіусу дії з можливістю перехоплення балістики — Ізраїль навряд чи продасть нам свої “Стріли” (плюс у них контракт із Німеччиною, італо-французький SAMP/T, річ хороша, але робиться повільно).

Ще є США, що мають 8 батальйонів (33 батареї) у метрополії та 7 батальйонів (27 батарей) “Патріотів” у партнерів.

Проте американці не дуже поспішають розлучатися з наявними батареями, вони модернізують зберігання до PAC-3  та виробляють нові з прицілом на можливий конфлікт у Тихоокеанському регіоні.

Тому програма з передачі батарей від партнерів з ЄС з закриттям цих прогалин ростом виробництва, пари американських батарей та виробництво ракет пріоритетно для Києва за рахунок вже сплачених контрактів третіми країнами, — гарний вихід із ситуації, коли потрібно посилювати Европу і не ослаблювати Азійський ТВД.

Джерело

 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Автор