Санкції на часі. 26.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.08.2024.

1. Експорт енергетичного та коксівного (металургійного) вугілля з росії до Китаю в січні-липні 2024 р. знизився на 10% у річному вираженні до 54,4 млн т.

– У липні поставки виявилися на 3% меншими, ніж у липні минулого року. У Китай за цей місяць було відвантажено 8,8 млн т.
– У грошовому вираженні експорт за сім місяців впав у 1,7 рази до $5,5 млрд.
– У липні дохід російських вугільників від експорту до КНР становив $962,3 млн (-0, 6%).

2. Танкер, пов’язаний з російським Arctic LNG 2, помічений під час перевантаження з судна на судно.

– Газовоз, який перебуває під санкціями США і який цього місяця забрав вантаж із нового російського заводу Arctic LNG 2, був помічений під час перевантаження з судна на судно, що свідчить про те, що Москві вдається продовжувати експортувати СПГ з частини проєкту.
– Служба моніторингу TankerTrackers.com повідомила, що Pioneer здійснив перевалку на танкер New Energy під прапором Палау, який належить ОАЕ .
– Завод СПГ «Арктика 2», який планував стати найбільшим у росії, почав виробляти скраплений природний газ (СПГ) у грудні, але його експорту перешкоджають санкції Заходу.
– Трансфери з судна на судно зазвичай вивантажують СПГ із дорогих танкерів льодового класу на дешевші звичайні газовози, але також можуть використовуватися для ускладнення відстеження вантажу.
– Хоча деякі країни, включно з Індією, продовжують купувати російські енергоносії, незважаючи на санкції Заходу, вони іноді остерігаються афішувати цей факт, щоб уникнути дипломатичної напруженості.

3. Російські нафтопереробні заводи у серпні різко збільшили експорт мазуту.

– За перші 23 дні місяця рф експортувала 1,1 млн. барелів на добу, що на 200 тис. тонн перевищує обсяг поставок у липні. Обсяг вивезення зростає після збільшення нафтопереробки, зокрема у зв’язку з виходом із ремонтів низки російських НПЗ.
– Найбільшими імпортерами російського мазуту стали Китай, Індія, а також Саудівська Аравія, яка використовує цей нафтопродукт для потреб електрогенерації.

4. Американські компанії продовжують отримувати великі прибутки у росії.

– Свій бізнес у росії продовжують не тільки такі транснаціональні гіганти як Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, PepsiCo, Mars та Coca-Cola, а й сотні менших компаній.
– Наприклад, компанія Coca-Cola (зараз – ТОВ «Мултон Партнерс») за останні 2,5 роки так і не закрила жодного з 10 своїх заводів у росії.
– Компанія “Вімм-Білль-Данн”, до якої входять молочні активи PepsiCo Inc. в рф, у 2023 році отримала чистий прибуток в 8,825 млрд рублів, а це в 2,6 рази більше, ніж роком раніше.
– Kraft Heinz закрив профільні напрямки бізнесу, але продовжує виробляти кетчупи в Леніградській області.
– RemingtonSeeds («Долина насіння») продовжує діяльність у росії, займаючись експортом насіння. Виторг компанії за 2023 рік перевищив 8 млрд рублів.

5. Китай «виступає проти» санкцій США щодо пов’язаних з росією організацій.

– Пекін закликав США “припинити неправомірні дії” після того, як китайські компанії були включені до списку санкцій, спрямованих проти ланцюгів поставок, що живлять росію, і підривають її економіку в умовах воєнного часу.
– Китай пообіцяв “вживати необхідних заходів для рішучого захисту законних прав та інтересів китайських компаній”, – йдеться в заяві Міністерства торгівлі КНР.
– У п’ятницю 23 серпня Міністерство фінансів США опублікувало список нових суб’єктів, що потрапили під санкції, до якого увійшли російські громадяни і компанії, зареєстровані в Гонконзі і материковому Китаї.
– У заяві міністерства йдеться, що санкції будуть спрямовані на тих, хто надає продукти і послуги, що дозволяють росії підтримувати військові дії проти України і ухилятися від санкцій.
– Нові американські санкції також спрямовані проти суден, що перевозять скраплений природний газ і пов’язаних із росією, в тому числі танкерів, які, як вважають, завантажувалися на проєкті “Арктик СПГ-2”, проти якого США вже запровадили санкції.

6. Канада збирається запровадити 100-відсоткове мито на електромобілі з Китаю після того, як аналогічні заходи захисту від імпорту зробили США та Євросоюз.

– Також країна розглядає можливість запровадження 25-відсоткових мит на китайську сталь та алюміній.
– Минулого тижня Євросоюз повідомив Пекін про остаточний варіант проєкту про мита на постачання китайських електромобілів, які, як передбачається, почнуть діяти з листопада.
– Нині щодо постачання працюють тимчасові тарифи, розмір яких відрізняється.
– Внаслідок продажу китайських автовиробників у ЄС у липні впали на 45 відсотків порівняно з попереднім місяцем. США оголосили про підвищення мит у чотири рази, до 100 відсотків, ще у травні.
– У Білому домі вказали, що цей захід захистить американських виробників від китайського імпорту, який субсидується на національному рівні.

Автор