путін мобілізує москву

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Цікаві штуки відбуваються навколо операції ЗСУ в Курській області. Перше, що ми бачимо, – Москва ніяк не може зібрати там бодай якісь серйозні сили. Так, з фронту на Донбасі знімають якісь підрозділи – трохи там, трохи тут. Але, очевидно, таке перекидання суттєво не міняє ситуацію ані на Донбасі, ані в Курській області.

Доходить до анекдотів. Британці, посилаючись на свою розвідку, повідомляють, що проти ЗСУ в Курській області виставили «космічну піхоту», тобто мотострілецький полк, сформований зі… службовців повітряно-космічних сил. Ну, тобто операторів РЛС, механіків із обслуговування літаків і логістів зі складів поставили в стрій і відправили в бій як звичайну піхоту. Для довідки, такі самі «авіапольові дивізії» існували в складі гітлерівського Вермахту, їх сформували, коли аж надто кисло стало зі звичайною піхотою.

На додачу до цих новин. За даними інтернет-видання «Meduza», у Кремлі почали обговорювати можливість нової мобілізації, але категорично проти виступили міністри уряду і наближені до Кремля олігархи. Причина – мобілізації виб’є з економіки останні трудові ресурси. Справа в тому, що військкомати у першу чергу почнуть хапати людей з виробництв, одних мобілізують, інші втечуть за кордон або поїдуть на північ. А від цього постраждають власники підприємств, тобто олігархи та їхні «партнери» з ФСБ, МВД і подібних відомств.

Тут треба розуміти таку деталь. Великі розміри Росії – це не перевага, це прокляття Росії. Наприклад, аби тримати купи російські регіони, Москва мусить утримувати астрономічні прикордонні війська ФСБ, тримати на Далекому Сході військові гарнізони і мати чималу кількість працівників МВД і ФСБ. Те саме з економікою. Росія приречена мати величезну кількість підприємств просто для обслуговування країни всередині себе. Без цього не виживе. Тобто, маючи справді нереальне населення, Росія не може мобілізувати людей більше певного рівня, – посиплеться економіка країни. А вона й так перебуває під «смішними» санкціями.

Така ситуація в Росії була ще від часів царя Петра І, від тих часів мало що змінилося. І треба додати, що ресурсів у Росії зараз не як у сталінського СРСР. По-перше, Росія нині воює сама, без всього іншого СРСР, по-друге, Росія пережила потужну демографічну кризу і зменшення населення.

«Meduza» повідомляє, що наразі в російському уряді прийняте рішення кидати на фронт строковиків і все, що можна безболісно зняти з інших ділянок фронту та наскребти в інших родах військ, – ту саму «космічну піхоту».

До речі, «Блумберг» повідомив, що у Пентагоні також вважають, що Росія не має сил для подальшого просування углиб України.

Якщо все це правда, то виглядає так, що ми нарешті намацали «смерть Кощеєву» і найближчим часом маємо нагоду стабілізувати фронт, бо Москві стане просто нічим наступати. А там – хто його зна? Україна протягом цієї війни вже показувала, що вона вміє успішно проривати ворожу оборону і звільняти області.

Думаю, саме цю тезу нам зараз почнуть згодовувати ЗЕ-пропагандисти через свої ТГ-смітники і спільноту ЗЕботви (сайт «Карточний офіс» оно заявив, що до Нового року уб’ють Путіна). Чи правда все це? І так, і ні.

Дії російського керівництва дають підстави припустити, що у Москви справді дуже кепсько з людським ресурсом. Якщо все залишиться, як є, то для нас це шанс. Але. Росія може почати мобілізацію. Проте…

Наразі якщо брати в кількості загиблих на 10 тис. чоловіків працездатного віку, то виявляється, що найменші втрати від війни в Росії несуть Москва (2), Санкт-Петербург (5), Московська область (6), Чечня, Інгушетія, Кабардіно-Балкарія та Тульська область (по 7). Для порівняння у Тиві – 67, а в Краснодарському краї – 55. Тобто останній резерв Путіна це Московська і Ленінградська області разом із Москвою та Петербургом.

Чи зважиться Путін призивати Москву? Не знаю. Але щойно Путін поїхав у Чечню до Кадирова. Явно просити військо для Курщини. Як думаєте, що йому дасть Кадиров?

Так що – Москва.

 

Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор