Санкції на часі. 07.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 07.08.2024.

1. Мінфін рф прозвітував про збільшення «діри» в російському бюджеті в 1,5 рази.

– Дефіцит федерального бюджету росії за підсумками семи місяців 2024 зріс у порівнянні зі значенням місяцем раніше через постійно високі витрати і зниження доходів.
– У січні-липні діра в скарбниці рф становила 1,36 трлн рублів або 0,7% ВВП, повідомив Мінфін.
– За підсумками півріччя витрати перевищували доходи на 929 млрд. рублів, або 0,5% ВВП.
– У той же час бюджетний дефіцит все ще залишається майже вдвічі меншим, ніж за сім місяців 2023 року, коли він становив 2,6 трлн рублів або 1,5% ВВП, після того, як західні санкції у відповідь на війну москви в Україні призвели до різкого скорочення доходів росії від продажу енергоносіїв.

2. російська банківська система переживає дефіцит юанів, що наростає, на тлі масових відмов китайських банків проводити платежі через загрозу американських санкцій.

– На міжбанківському ринку ставки за кредитами в юанях «овернайт» злетіли до 20% річних, — стільки були готові заплатити кредитні організації, щоби взяти короткострокову позику в китайській валюті.
– Вартість юаневої ліквідності для банків стала майже рекордною: вище ставки піднімалися лише одного разу — 12 червня, в день, коли Московська біржа потрапила під американські санкції.
– У Китаї банки кредитують на один день за ставкою трохи нижче 2%. Таким чином, різниця між вартістю юаневих позик у росії та Китаї стала практично десятикратною.
– Така тенденція вказує на різке зменшення попиту постачання юанів на російський ринок.

3. російська Академія наук спрогнозувала кінець енергетичної наддержави.

– Втративши доступ до західних технологій і ключові ринки збуту сировинних товарів, росія вже не зможе повернутися до колишніх обсягів експорту вуглеводнів ні у фізичному, ні в грошовому вираженні, прогнозують експерти Інституту енергетичних досліджень російської академії наук.
– За їхньою оцінкою, у найближчі 25 років економіка втратить 40% паливного експорту, а доходи від нього скоротяться у 2,8 раза.
– Якщо 2021 року з росії було вивезено нафти, вугілля та газу обсягом 821 млн тонн умовного палива (у. т.), то до 2030 року сукупний експорт впаде до 583 млн тонн, до 2040-го – до 561 млн тонн, а до 2050-го – до 486 млн тонн.
– Валютний виторг від експорту вуглеводнів, на який десятиліттями імпортувалися технології та товари широкого вжитку, з $315 млрд у довоєнному 2021 році стиснеться до $146 млрд до 2030-го. А 2050 року становитиме лише $114 млрд.
– Наприкінці 2010-х вивезення вуглеводнів за кордон забезпечувало до третини російського ВВП.
– Але у найближчі десятиліття ПЕК «втратить колишню роль “локомотива” економіки росії”», а його внесок у ВВП зменшиться вп’ятеро.
– Експерти зазначають, що й без того млявий розвиток економіки країни посилюють безпрецедентні санкції, ставлячи під сумнів можливість виконання цих функцій.

4. Експорт калійних добрив із росії за перше півріччя цього року становив 6,7 млн ​​т – у 1,7 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Це випливає з даних агентства Metals & Mining Intelligence (MMI).

– Зростання поставок за кордон калійних добрив показало найсильнішу динаміку за півроку.
– На 2-му місці за темпами зростання виявилося основне добриво азотної групи – карбамід. Обсяги експорту цього виду добрив за шість місяців зросли на 23% рік до року до 4,6 млн т.
– Експорт фосфорних добрив навпаки трохи знизився – на 3% до 2,5 млн т.

5. Китайський імпорт із росії у липні повернувся до зростання.

– Імпорт до Китаю з росії в липні зріс після двох місяців зниження, незважаючи на санкції США проти банків, що ускладнюють двосторонні розрахунки.
– У перерахунку на юані імпорт із росії зріс на 4,5% у річному обчисленні після падіння на 6,7% у червні та 2,2% у травні.
– Проте експорт із Китаю до росії у липні скоротився на 3,7% після зростання на 4,8% у попередньому місяці.
– Обсяг двосторонньої торгівлі між країнами за перші сім місяців 2024 року збільшився на 3,8% порівняно з аналогічним періодом роком раніше та становив 970,9 мільярда юанів ($135,1 мільярда).

6. Постачання газу до Китаю зросло.

– Обсяг природного газу, що імпортується Китаєм, збільшився на 13 відсотків за 7 місяців, досягнувши 75,44 млн тонн загальною вартістю $36,9 млрд.
– У той же час імпорт нафти скоротився на 2,5 відсотка, склавши 317,8 млн. тонн на $193,33 млрд.
– росія залишається провідним постачальником енергоресурсів до Китаю.
– Торік москва збільшила постачання нафти майже на чверть, що склало 107 млн. тонн нафти, та на чверть зрідженого природного газу, що склало 8 млн. тонн.
– Постачання трубопровідного газу по «Силі Сибіру» зросли минулого року в 1,5 рази до 22,7 млрд куб м, а цього планується поставити 30 млрд куб м.

7. США попереджають Туреччину про “наслідки” у зв’язку з експортом військової продукції до росії.

– Туреччина має докладати більше зусиль для припинення торгівлі мікросхемами американського походження та іншими деталями, які мають ключове значення для дій москви в Україні.
– Помічник міністра торгівлі Метью Аксельрод, який очолює зусилля США щодо запобігання попаданню секретних технологій до рук противників Америки, нещодавно зустрівся з турецькими чиновниками та керівниками в Анкарі та Стамбулі в рамках зусиль щодо припинення незаконної торгівлі.
«Нам потрібна Туреччина, щоб допомогти нам зупинити незаконний потік американських технологій у росію… Нам потрібно побачити прогрес, і швидко, з боку турецької влади та промисловості, інакше у нас не буде іншого вибору, окрім як накласти санкції на тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю», – сказав Аксельрод.
– Попередження Вашингтона – остання ознака того, як рішення Туреччини зберегти міцні торговельні зв’язки з росією затьмарило відносини між двома союзниками щодо НАТО.
– США особливо стурбовані, що Туреччина стала ключовим центром, через який електроніка західного виробництва, включаючи процесори, карти пам’яті та підсилювачі, потрапляє в російські ракети та безпілотники, порушуючи експортний контроль.
– Ще однією важливою областю, що викликає занепокоєння, є верстати. Туреччина є другим у світі після Китаю джерелом високопріоритетних товарів американського походження, які відправляються до росії.
– Аксельрод повідомив турецькому уряду, що ця торгівля є «невідкладною проблемою», і закликав Анкару «прийняти та забезпечити дотримання заборони на перевалку контрольованих США товарів до росії».
– Міністерство торгівлі вже внесло 18 турецьких компаній у «список суб’єктів» у зв’язку з цією торгівлею. Це означає, що американським компаніям потрібно буде отримувати спеціальні ліцензії на продаж цим компаніям чутливих деталей.
– Експорт Туреччини високопріоритетних товарів військового призначення, що відправляються до росії або ймовірним посередникам москви, таким як Азербайджан і Казахстан, процвітає з початку конфлікту в Україні.
– За перші шість місяців цього року він склав $85 млн, що значно вище за $27 млн ​​за той же період 2022 року. Значна частина цих потоків може бути частиною «примарної торгівлі» товарами, які пропадають і ніколи не потрапляють на ринки передбачуваних місць призначення.
– Значне зростання турецького експорту чутливих товарів до Азербайджану, Казахстану та Киргизстану не призвело до зростання імпорту таких товарів у цих країнах.
– Проте експорт Туреччини товарів військового призначення, схоже, дещо знизився порівняно з максимумами, встановленими в 2023 році.
– Казначейство США пояснює цей спад указом адміністрації Байдена. Він дозволяє розглядати будь-яку іноземну фінансову компанію, яка здійснює операції з російськими компаніями, що потрапили під санкції, як працюючу безпосередньо з російською військово-промисловою базою.
– За словами представника торгового відомства, посилення позиції також призвело до різкого збільшення витрат, які росія має нести за імпорт американських товарів із Туреччини.

8. США скоротили закупівлі російських товарів до мінімуму з 1996 року.

– У червні Сполучені Штати закупили російських товарів на суму $186,7 млн, що стало рекордно низьким показником із січня 1996 року ($183,5 млн), про це повідомляє американське державне агентство статистичних даних Census Bureau.
– Порівняно з травневим показником ($438,7 млн) – рекордним за перші шість місяців поточного року – імпорт із рф до США у червні обвалився майже у 2,5 рази.
– Загалом у першому півріччі росія продала товарів у США на суму $1,88 млрд, що у півтора рази менше, ніж за аналогічний період минулого року ($2,85 млрд).
– США за січень-червень експортували до рф товарів на $233,9 млн проти $328,7 млн ​​за той же період роком раніше.
– У червні росія отримала американських товарів на суму $42,3 млн, у травні – на $48 млн. 2021 року, до нападу росії на Україну, товарообіг між країнами становив $36 млрд.
– За підсумками 2021-го Сполучені Штати посідали п’яте місце серед найбільших торгових партнерів рф.

9. Генеральна прокуратура Естонії висунула звинувачення у державній зраді та у порушенні міжнародних санкцій естонській журналістці Світлані Бурцевій, яка тривалий час працювала на російську пропаганду.

– За статтею про держзраду пропагандистці може загрожувати покарання від 6 до 20 років в’язниці чи довічне ув’язнення.
– За даними наглядового відомства, Бурцева писала тексти для інтернет-порталів і медіапроектів, які працюють «на користь російської пропаганди».
– Генпрокуратура має докази, що журналістка свідомо порушувала санкції та діяла на користь Кремля.

Автор