Санкції на часі. 29.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 29.07.2024.

1. В росії малий бізнес позбавлять підтримки з бюджету, щоб заощадити гроші на війну.

– російська влада готується згорнути програму підтримки малого бізнесу з бюджету, щоб заощадити гроші на війну з Україною, яка вже коштувала 10 трлн рублів у 2022-2023 роках і коштуватиме ще стільки ж за підсумками цього року.
– Пільгове кредитування малих і середніх компаній, у рамках якого минулого року було видано позик на 1,5 трлн рублів, може бути припинено з наступного року.

2. Близько 80% платежів у юанях повертаються назад до рф.

– Прямі перекази проходять дедалі гірше, тому клієнтам доводиться вдаватися до послуг посередників і закладати додаткові комісії під час угод.
– Ризики в транскордонних розрахунках визнаються учасниками ринку нині одними з найгостріших.
– Під час візиту путіна до Пекіна російська сторона ставила завдання здійснити прорив у фінансовій співпраці. Однак керівництво Китаю попросило питання так не ставити і віддати його вирішувати банкам.
– Неврегульованість у питаннях транзитів платежів та банківському співробітництві продовжує залишатися найскладнішим та не вирішуваним питанням. Вирішення проблеми наразі немає, визнають у Центробанку рф.

3. Літаки російських авіакомпаній стали більше простоювати.

– Кількість пасажирських літаків з чинним сертифікатом льотної придатності в парках 13 найбільших російських авіакомпаній з кінця жовтня до 26 червня знизилася на 3% до 693 повітряних суден.
– Найбільше літаків вибуло з експлуатації у «Росії» (входить до групи «Аерофлот») – 12 суден. Загалом у парку авіакомпанії зараз числиться 124 літаки. По п’ять ВС вибуло у S7 та «Ямала», ще по два – у «Ютейр» та «Аерофлоту».
– Простій літаків експерти пояснюють профіцитом флоту, що склався у російських авіакомпаній, а також збереженням подвійної реєстрації в частині повітряних суден, що не дозволяє їм здійснювати польоти за кордон.
– Експлуатанти в умовах профіциту парку намагаються заощаджувати ресурс техніки, оскільки доступу до офіційних іноземних запчастин майже немає.

4. Китайський виробник електромобілів Zeekr блокуватиме свої автомобілі в росії.

– Офіційний експорт електромобілів у росії заборонено, оскільки Китай побоюється потрапити під вторинні санкції США.
– Відключення функцій торкнеться всіх електрокарів, вироблених після 15 липня 2024 року і ввезених до росії незаконно.
– Після виявлення закордонної SIM-картки виробник надійшле власнику попередження з пропозицією повернути авто до Китаю. Якщо його буде проігноровано, функції головного екрана, такі як навігація, музика та кондиціонер, будуть заблоковані.

5. путін на святкуванні Дня Військово-морського флоту рф спробував сформувати антизахідний альянс з азіатськими та близькосхідними країнами.

– рф використала святкування Дня Військово-морського флоту, щоб спробувати сформувати об’єднання низки азіатських і близькосхідних країн проти Заходу.
«Росія останнім часом активізувала співпрацю з низкою цих держав, включаючи Венесуелу, Кубу, Індію та В’єтнам», – йдеться у звіті ISW.
– У військово-морському параді в Санкт-Петербурзі взяли участь кораблі ВМС Китаю, Алжиру та Індії. Загалом на заходах були присутні представники 31 держави, включаючи Азербайджан, Венесуелу, В’єтнам, Кубу, Лівію, М’янму, Сирію, Катар, Об’єднані Арабські Емірати та Південну Африку.
– Під час святкування відбулися зустрічі російських високопосадовців з представниками інших країн, на яких обговорювалася подальша співпраця у військово-морській сфері та розширення дипломатичних контактів.

6. США обговорюють з Індією необхідність миру в Україні.

– Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром у неділю наголосив на важливості «справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН».
– Обговорення відбулося на тлі запланованого візиту в Україну прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді. Індія утримується від прямої критики росії за її вторгнення в Україну, водночас закликаючи вирішити конфлікт шляхом діалогу та дипломатії.
– Нью-Делі протистояв тиску Заходу дистанціюватися від Москви після вторгнення, посилаючись на свої давні зв’язки з росією та економічні потреби.
– Останніми роками Вашингтон намагався покращити зв’язки з Нью-Делі, оскільки все більше розглядав Індію як потенційну противагу зростаючому Китаю. Однак під час візиту Моді до росії Державний департамент заявив, що висловив Індії занепокоєння щодо її зв’язків з росією.

7. Франція може замінити росію на будівництво нового енергоблоку АЕС у Вірменії.

– Франція може збудувати новий енергоблок Вірменської атомної електростанції (ААЕС) замість росії.
– Це питання обговорювалося під час візиту на станцію посла Франції у Вірменії та представників французької компанії Framatom, яка є одним із найбільших світових виробників обладнання для атомних електростанцій.
– Керівництво ААЕС висловило готовність співпрацювати з французькою стороною та вивчити пропозиції щодо реакторних технологій.
– Наразі основним підрядником, який займається питаннями обслуговування ААЕС, виступає «Росатом». Ядерне паливо на станцію також постачається з росії.
– У листопаді 2022 року Вірменія підписала з Росатомом меморандум про будівництво нового енергоблоку ААЕС в республіці.

8. Угорщині запропонували вийти з ЄС та НАТО, щоб укласти союз із росією.

– Угорщині необхідно розглянути можливість виходу з Євросоюзу та НАТО для створення окремого союзу з росією, заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський.
«Я справді не розумію, чому Угорщина хоче залишатися членом організацій, які їй так не подобаються і які нібито так погано ставляться до неї. Чому б прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану не створити союз із путіним та деякими авторитарними державами такого типу», — сказав Баротошевський.
– Таку реакцію польського дипломата викликали слова Орбана про те, що політика ЄС та Заходу стосовно Москви «нераціональна», оскільки росія — це «логічна, спокійна та передбачувана» країна, яка добре керується, незважаючи на великі території.
– Дипломат нагадав, що Польща, на відміну від Угорщини, «не веде бізнес із росією», а через політику Орбана його країна вже перебуває «на задвірках міжнародної спільноти».

Автор