Невипадкові випадкові Shahed-136 у Білорусі

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

Як відомо, у повітряний простір білорусі останнім часом зачастили з візитами російські дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. І, на перший погляд, у цьому немає нічого дивного.

Немає нічого дивного, оскільки з 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення в Україну, росія дуже активно використовувала повітряний простір білорусі для ударів по українській території. Але приблизно з другої половини 2022 року інтенсивність польотів у повітряному просторі білорусі почала знижуватися і, загалом, у 2023-му та 2024-му зведена до абсолютного мінімуму.

З іншого боку, використання повітряного простору білорусі росією для планування та здійснення нальотів на територію України бачиться цілком раціональним, оскільки, по-перше, дозволяє по ряду напрямків скоротити шлях, по-друге, долати шлях над білоруссю у безпеці, мінімізувати ризики знищення цілей українською ППО. Чому раніше повітряний простір білорусі не використовувався з цією метою – питання.

Але все ж таки, говорити однозначно, що росія повернулася до практики використання повітряного простору білорусі не доводиться і ось чому.

Перший Shahed-136 зайшов до ПП білорусі 11 липня в районі Лоєва, що межує з Чернігівською областю. І дуже схоже було, що дрон-камікадзе таким чином намагався зрізати шлях через ПП білорусі. Але тоді було піднято Мі-24 на перехоплення небезпечного об’єкта, а також винищувач Су-30СМ.

13 липня інцидент повторився. Shahed-136 зайшов у ПП білорусі у районі того ж Лоєва Гомельської області й взяв курс… на Вітебськ! Тієї ночі так само піднімалися в повітря білоруські Мі-24 і Су-30.

16 липня Shahed-136 залетів до ПП білорусі у районі села Біла Сорока, а потім залишив ПП білорусі у районі Комаріна. Але лише через 4 години один із Shahed-136 залетів до білорусі в районі Наровлі й взяв курс на Вітебськ. У повітря по тривозі підняли Мі-24 і Су-30. У районі н.п. Любань дрон-камікадзе звалився з подальшою детонацією.

Власне, дуже дивні справи.

З одного боку, у двох випадках очевидно, що Shahed-136 використовували ПП білорусі для скорочення дальності польоту в безпечному просторі. Але в інших двох випадках дрони-камікадзе виразно брали курс зовсім не в бік України! При цьому в усіх випадках піднімалася в повітря білоруська авіація, ніби білорусь ніхто не попереджав з російського боку, що залітатимуть Shahed-136.

Курс же двох дронів-камікадзе на Вітебськ можна було б пояснити якоюсь технічною або програмною несправністю Shahed-136, але двічі поспіль і в такий короткий термін? Це або невиправний баг, або…

Або, посмію припустити, з урахуванням реакції ВПС РБ, що Shahed-136 у білоруському небі не зовсім очікувані гості, а тому по них працювала не лише авіація, а й інші комплекси, наприклад, РЕБ. Цілком можливо, що недосвідчені оператори білоруських РЕБ збивали з курсу Shahed-136, і програмний збій перенаправляв їх у північному напрямку на Вітебськ.

Власне, версій того, що відбувається, може бути кілька, але очевидно одне – початкові заходи Shahed-136 у повітряний простір білорусі були заплановані, а подальші їхні дії там явно вибивалися із запланованих. Ну, справді ж, не вирішила ж росія покошмарити лукашенка дронами-камікадзе, відправляючи їх на Вітебськ? Або таки вирішила…

Джерело

Автор