Санкції на часі. 11.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 11.07.2024.

1. Нафтогазові доходи російського бюджету в поточному році впали більш ніж на 23,9 відсотка до показників 2022-го, склавши 8,82 трлн рублів або 6 відсотків від ВВП.

– У 2024 та 2025 роках ситуація продовжуватиме погіршуватися. За прогнозами російського Мінфіну, держскарбниця від нафти та газу отримає 8,65 (5,4 відсотка ВВП) та 8,48 (5 відсотків ВВП) трлн рублів відповідно.
– Ще у 2014 році нафту та газ формували понад 51 відсоток російського бюджету.
– При структурі запасів, що погіршується, бюджетні асигнування на розвідку нафти і газу знижуються рік у рік. Якщо в 2014 році ця сума становила 15 млрд рублів, то в цьому ледь перевищила 12 млрд. Компанії співфінансують роботи й тільки минулого року вони витратили на це 318 млрд рублів.
– Рівень державних інвестицій у геологорозвідку сприятиме поступовому стиску запасів, скороченню видобутку, а отже, і погіршенню становища на світовому ринку енергоресурсів.

2. Російський Центробанк визнав тотальну залежність російського валютного ринку від Китаю.

– Валютний ринок Московської біржі деградував до «обмінного пункту» з єдиною доступною валютою.
– Після американських санкцій проти біржі та її ключових розрахункових структур – Національного клірингового центру та Національного розрахункового депозитарію – китайський юань зайняв 99,6% біржового ринку валюти.
– До початку війни на юань припадало лише 3,5% валютних угод на Мосбіржі, на початку 2024 року ця частка зросла до половини. Тепер, крім китайської валюти, на головному торговому майданчику росії де-факто немає практично нічого.
– 0,4% ринку, що залишилися, займають нечисленні «дружні» валюти. Серед них – білоруський рубль та казахстанський тенге, курси яких Мосбіржа помістила на головну сторінку свого сайту.
– Також тривають торги турецькою лірою, яку два роки тому розглядали як заміну на «токсичні» долари та євро, проте масштаб цих торгів стрімко стискається. Якщо торік лірою торгували на рекордні 50 млрд. рублів на місяць (понад 2 млрд. рублів на день), то тепер обороти впали майже в 100 разів – до 20-30 млн. рублів щодня.

3. Половина вугільних компаній росії стали збитковими.

– За даними Росстату, 52,4% вугільних компаній у росії працювало на збиток у перші чотири місяці 2024 року.
– Причинами збитковості стали падіння експортних цін на вугілля до мінімальних значень з 2021 року, скорочення обсягу експорту, подорожчання логістики через збільшення залізничних тарифів і зростання вартості перевалки у портах.
– Сальдо прибутків і збитків вугільників у січні-квітні цього року становило 14,3 млрд руб.
– У річному вираженні компанії скоротили сумарний прибуток майже в 15 разів, випливає із статистики. Скорочення рентабельності може стати довгостроковим трендом для російських компаній.

4. Російські компанії зіштовхнулися з проблемами при заміні іноземного програмного забезпечення (ПЗ) для захисту від хакерських атак на російське.

– Йдеться про багатофункціональні мережеві екрани нового покоління (Next generation firewall, NGFW). На даний момент ефективних аналогів таких рішень у росії немає.
– 64% представників служб інформаційної безпеки російських компаній заявили про відсутність російського NGFW, який міг би повністю замінити іноземні фаєрволи, включаючи ті, чиї розробники пішли з ринку після вторгнення росії в Україну.
– Основна проблема вітчизняних фаєрволів полягає в низькому рівні відмовостійкості. Крім цього, російські NGFW часто виходять із ладу навіть на етапі аналізу трафіку.
– Також скаржаться на збої та «неприємні сюрпризи», які виникли під час впровадження таких рішень у системи компанії. Учасники ринку вказують на низьку швидкість обробки трафіку російськими NGFW і незадоволені їх масштабованістю.

5. Китай відмовився купувати російський СПГ за ринковими цінами.

– Китайські покупці зрідженого газу вимагають знижок на вантажі з росії навіть від компаній, які не включені до списків санкцій.
– російський «Новатек» із квітня шукав покупців у КНР на свій газ, оскільки санкції ускладнили йому експорт із багатомільярдного проекту «Арктик СПГ-2».
– Китайському представництву компанії, відкритому спеціально для пошуку місцевих клієнтів, вдалося продати вантаж об’ємом 75 тисяч тонн, основну частину якого — 60 тисяч тонн — придбала Beijing Gas Group.
– Проте “Новатеку” довелося піти на поступки за ціною. «Незважаючи на те, що проект “Ямал СПГ” або “Новатек” як компанія не перебувають під санкціями США, зрештою покупці все одно чекають знижки, тому що це російський вантаж», – розповів один із китайських трейдерів.
– Китай уже отримує з гігантською знижкою трубопровідний газ із росії, який «Газпром» качає по запущеному в 2019 році газопроводу «Сила Сибіру».
– Цього року, згідно з матеріалами федерального бюджету рф, ціна цих постачань становитиме $260 за тисячу кубометрів. Це на 35% менше, ніж платять європейські клієнти «Газпрому», що залишилися ($400 за тисячу кубів).

6. Казахстан вимагає вивести з країни російські цінні папери.

– Центральний депозитарій цінних паперів у Казахстані закликав клієнтів вивести російські папери із країни.
– Ця вимога пов’язана з блокуючими санкціями США щодо російського Національного розрахункового депозитарію (НРД). Загалом у депозитарії враховується близько 140 найменувань паперів із префіксом RU, які перебувають у зверненні. Це облігації суверенного боргу, корпоративні бонди та акції.
– Клієнтам рекомендують завершити всі розрахунки та позбавити казахстанський депозитарій паперів з російськими ISIN. Казахстанський депозитарій не хоче бачити ці папери в портфелях.
– Якщо клієнти не надішлють доручення про виведення російських паперів до зазначеної дати, активи виявляться фактично замороженими на рахунках депо Центрального депозитарію Казахстану.
– Згідно з оцінкою Центрального депозитарію, з березня до 1 грудня 2022 року казахстанські брокери здійснили з російськими ОФЗ угоди на загальну суму 641,1 млрд тенге ($1,4 млрд). Також у 2022 році в депозитарій було переведено акції на суму 50 млрд тенге ($104,6 млн) та інші фінансові інструменти на суму майже 2 трлн тенге ($4,2 млрд).

7. Росія зайняла друге місце з постачання ЗПГ до Іспанії.

– Згідно зі звітом енергетичної компанії Enagás, росія у першому півріччі 2024 року посіла друге місце за обсягами постачання зрідженого природного газу до Іспанії.
– Королівство придбало майже 22 відсотки від загальної кількості ЗПГ у рф, що є значним показником.
– Проте, порівнявши з даними за 2023 рік, можна відзначити деяке зниження обсягів поставок.

8. Нова Зеландія запроваджує додаткові санкції проти рф.

– Загалом з моменту набрання чинності закону про санкції проти росії в березні 2022 року Нова Зеландія запровадила санкції проти понад 1700 осіб та організацій, які підтримують загарбницьку війну рф.
– Нові санкції спрямовані проти семи осіб і 12 організацій, які підтримують російську агресію, беруть участь у незаконному постачанні зброї з Північної Кореї в росію для використання в Україні, а також проти іранських суб’єктів, які надають військову допомогу росії у вигляді дронів-камікадзе.

9. Угорщину можуть позбавити головування в ЄС через візит Орбана до путіна.

– Чиновники ЄС обговорюють можливість позбавлення Угорщини ролі голови у Раді Союзу після візиту угорського прем’єра Віктора Орбана до росії та зустрічі з путіним.
– Через поїздку Орбана до Москви багато держав-членів ЄС також замислилися про бойкот традиційних неформальних міністерських зустрічей, які мають відбутися в Угорщині під час головування країни в Раді Євросоюзу, та обмеження «свободи маневрів» прем’єра Угорщини.
– У юридичній службі Євросоюзу, у свою чергу, вважають, що поїздка Орбана до росії та його зустріч із путіним суперечать угодам, укладеним країнами ЄС.
– Згідно з оцінкою юристів, Орбан порушив союзні договори, які забороняють будь-які дії, здатні «поставити під загрозу досягнення цілей» ЄС.
– Також він порушив «правовий стан, який закликає всіх членів організації здійснювати зовнішньополітичну діяльність виключно у дусі лояльності та взаємної солідарності».

10. Десятки танкерів, які раніше перевозили російську нафту, тепер простоюють порожніми в різних місцях після введення санкцій США, повідомляє Bloomberg на підставі даних сервісів відстеження суден.

– Танкери стоять у Балтійському та Чорному морі, неподалік Владивостока, у китайських ремонтних верфях, біля берегів Південної Кореї, Суецькому каналі.
– Під санкції з минулого жовтня потрапили 53 танкери.

11. Індійські державні нафтопереробники ведуть переговори про довгострокову угоду з імпорту нафти з росією.

– Державні нафтопереробні підприємства Індії ведуть спільні переговори з росією щодо довгострокової угоди з імпорту нафти.
– Індія та росія ще повинні остаточно узгодити умови, такі як валюта платежу для імпорту.
– Індійські приватні нафтопереробники Nayara Energy and Reliance Industries вже підписали строкові угоди щодо імпорту російської нафти. Nayara частково володіє російською нафтовою компанією «Роснефть».
– Індійські приватні нафтопереробники можуть приєднатися до переговорів зі своїми державними колегами пізніше.
– Третій за величиною економіці Азії потрібні «передбачувані та стабільні» поставки нафти, оскільки вона розширює свої нафтопереробні потужності, щоб задовольнити зростаючий попит на паливо.
– Росія є головним постачальником нафти в Індію, третім за величиною імпортером і споживачем нафти в світі.
– Індія стала найбільшим покупцем російської морської нафти, яка продається зі знижкою, оскільки західні організації уникали закупівель через низку санкцій, накладених на росію через її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
– Під час візиту прем’єр-міністра Нарендри Моді до росії цього тижня Індія прагнула укласти енергетичні угоди з Роснефтью та іншими російськими нафтовими компаніями.

12. США та Мексика намагаються перешкодити Китаю обійти тарифи на сталь і алюміній.

– США і Мексика оголосили про нові кроки в боротьбі з обходом американських тарифів на сталь і алюміній Китаєм, росією та іншими країнами, які постачають продукцію через Мексику.
– Білий дім заявив, що імпорт сталевої продукції з Мексики обкладатиметься 25% митами, якщо тільки не буде документально підтверджено, що сталь була виплавлена й розлита в Мексиці, США або Канаді.
– Аналогічно для того, щоб імпорт алюмінієвої продукції з Мексики не підпадав під дію 10% тарифів вона не повинна містити первинного алюмінію, виплавленого або відлитого в Китаї, росії, Білорусі чи Ірані.
– Мексика погодилася вимагати від імпортерів сталевої продукції через свої кордони більше інформації про країну походження цієї продукції.
– Нові вимоги до імпорту з’явилися на тлі зростаючого занепокоєння щодо надлишкових промислових потужностей Китаю, які наповнюють світові ринки експортною продукцією на тлі слабкого внутрішнього попиту.
– Це сталося після того, як Байден у травні підвищив тарифи на широкий спектр стратегічних товарів з Китаю, включаючи сталь і алюміній, електромобілі, акумулятори, напівпровідники та найважливіші мінерали.
– Але американські чиновники дедалі більше занепокоєні тим, що Мексика може стати для Китаю “чорним ходом” на американський ринок, користуючись перевагами безмитного доступу до нього в рамках Північноамериканського торговельного пакту.

13. Служба з розслідування фінансових злочинів Литви оштрафувала криптовалютну компанію Payeer на рекордні для регулятора €9,3 млн.

– Компанія-оператор криптовалютної біржі та електронної платіжної системи визнана винною у порушенні санкцій, введених щодо рф.
– Вона дозволяла російським користувачам здійснювати перекази в рублях з майданчика до банків росії, які перебувають під санкціями ЄС, та у зворотному напрямку. За це регулятор оштрафував компанію на 8,23 млн євро. Ще на 1,06 млн євро компанія була оштрафована за порушення закону про боротьбу з відмиванням грошей.
– Payeer була заснована у 2012 році та спочатку була зареєстрована в Грузії. Пізніше вона змінила місце реєстрації на Естонію. Як зазначає литовський регулятор, у Литві ЗАТ Payeer з’явилася у жовтні 2022 року. Ця компанія стала здійснювати діяльність у Литві після того, як місцева влада позбавила ліцензії естонську юрособу. Зараз на сайті Payeer вказано реєстрацію в Парагваї.
– Регулятор встановив, що Payeer порушувала антиросійські санкції ЄС протягом півтора року. За цей час компанія мала не менше 213 тис. клієнтів, переважно з росії, а її виручка склала €164 млн.

14. У Великій Британії арештували постачальника парфумів за продаж товарів до росії.

– Директор парфумерної компанії Harrods Девід Крісп був арештований за порушення британських санкцій, а саме постачання предметів розкоші до росії.
– Відповідно до рішення цивільного суду Лондона, опублікованого минулого тижня, Кріспа звинувачують у свідомому порушенні заборони на експорт.
– Встановлено, що він продовжував продавати парфуми до росії після запровадження санкцій.

Автор