«Ексклюзивні» функції Дії

Костянтин Корсун

На численні прохання, розкажу про «ексклюзивні» функції Дії: державні послуги, які доступні лише та виключно через цей урядовий додаток.

Їх не так багато, але вони штучно позбавляють значну кількість громадян, які не хочуть або не можуть встановити собі Дію, законної можливості отримати певні послуги. Які не вірять на слово «не бійтеся, все безпечно» або банально не мають коштів на сучасний смартфон.

Як роблять у цивілізованих країнах? Завжди надається безкоштовна альтернатива. Так, паперова. Так, аналогова. Так, ніжками, у фізичні офіси або поштою. Але певна категорія громадян ХОЧЕ мати таку можливість і МАЄ на це повне право.

Отже, про які саме послуги йдеться.

Придбати квитки на потяг Київ-Варшава на даний час (травень 2024) неможливо без Дії та ідентифікації в цьому додатку. У кого немає Дії – той іде пішки.

Подати заяву до фонду гарантування вкладів, коли знаходишся за кордоном, а консульські послуги не надаються, – можливо лише через Дію.

COVID-сертифікати у 2020-2021 можна було згенерувати виключно через Дію.

Виплата 6500 грн. внаслідок війни (програма діяла до 31.03.2022) здійснювалася виключно за умови подачі заявки через Дію.

«Ковідна тисяча» виплачувалася українцям, які пройшли повний курс щеплення і зареєструвалися через програму єПідтримка у додатку Дія.

Виплати 8000 грн. ФОПам, які під час карантину перебували у «червоній зоні» та не могли працювати, – подати заявку можливо було виключно через Дію.

Заяву про відшкодування за зруйноване внаслідок російської агресії майно певний час  також можна було подати виключно через Дію, зараз альтернативи вже існують.

Усе це безпідставно порушувало та продовжує порушувати законні права громадян.

І робиться це свідомо, з метою примусового встановлення українцями додатку Дія.

Примусового тому, що багато хто не хоче цього робити, але змушений за відсутності альтернативи. Відповідно, примус і безальтернативність формують негативне ставлення як до держорганів, які цим займаються, так і до самих ІТ-продуктів.

За такого ставлення «Дію» встановлюють та одразу видаляють або більше не користуються. При цьому такого тимчасового юзера вже включили до статистики «загальної кількості користувачів» – статистики вельми сумнівної та непрозорої, до речі.

Певна ж категорія громадян просто НЕ МОЖЕ отримати вказані послуги через відсутність сучасного смартфону та нестабільний або відсутній доступ до Інтернету.

Для чого примушувати встановлювати Дію? Ось ми й дійшли до суті проблеми.

По-перше, щоб люди спочатку змирилися та звикли до неї, прийняли її як факт, що вже відбувся і який немає сенсу заперечувати. Попри численні проблеми з її безпекою та порушенням права людини на захист персональних даних.

По-друге, факт «прийняття» Дії надасть можливість для проведення подальших «виборів у смартфоні», в яких не буде вільного волевиявлення, а буде лише його видимість.

По-третє, добровільно-примусове встановлення громадянами «Дії» також надає владі необмежені можливості контролю за «населенням». Через «Дію» можна знати, які громадяни яким номером телефону користуються, марку та модель апарату, бачити його переміщення у режимі реального часу, в перспективі – таємно добавити в «Дію» модулі читання переписок, доступу до фотографій, історії браузеру, прихований доступ до відеокамери тощо. Хоча не виключено, що деякі з цих функцій вже запущено зараз.

Ось чому «ексклюзивні» функції Дії становлять таку небезпеку для українців як для просунутих, так і для усіх інших «зате_зручно».

Коли Україна стане більш цивілізованою, цей етап історії країни буде визнано помилковим та ганебним. А можливо, Дію навіть визнають найбільшою у Світі технологічною урядовою аферою. Хто у це зараз не вірить, спитайте у естонців, чому вони відмовилися від «аналога Дії».

P.S.: Якщо я пропустив інші «ексклюзивні» функції, прошу писати в коментарях, буду доповнювати.

UPD1: Голосування на національному відборі на Євробачення-2024 було доступно виключно через Дію.

UPD2: Повернення квитків, оформлених через додаток Укрзалізниці, — виключно за наявності Дія.Підпис, ніяких альтернатив.

 

Фото: Мінцифра

Автор