Санкції на часі. 02.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.05.2024.

1. Попит на російське вугілля знижується.

– Китай, найбільший імпортер російського теплового вугілля, за перші чотири місяці 2024 року знизив закупівлі до 12,8 млн тонн з 14 млн тонн за аналогічний період 2023 року.
– Туреччина, один із важливих ринків для росії в регіоні Європи, Близького Сходу та Північної Африки, також зменшила обсяги імпорту російського вугілля до 6,7 млн тонн у 2024 році порівняно з 7,4 млн тонн роком раніше.
– Аналогічна тенденція спостерігається в Південній Кореї та Індії, де імпорт зменшився відповідно до 5,4 млн тонн і 4,1 млн тонн.

2. Торгівля росії з Іраном виявилася збитковою через санкції.

– Російський бізнес зазнає збитків у торгівлі з Іраном після переходу на розрахунки у національних валютах.
– У середньому при кожному переказі коштів російські компанії втрачають близько 20–25%% через невідповідність ринкового курсу в Ірані державному.
– Через міжнародні санкції, накладені на обидві країни, москва і Тегеран не можуть здійснювати розрахунки в доларах та євро.
– На цьому тлі росія та Іран почали опрацьовувати можливість переходу на цифрові фінансові активи (ЦФА) та цифрові валюти центральних банків. Йдеться про такі інструменти як цифровий рубль та крипто-ріал.
– Але поки що для переходу на нові методи платежів відсутня інфраструктура та нормативні акти.

3. У росії закінчилися оригінальні запчастини для ремонту iPhone.

– В авторизованих сервісних центрах Apple у росії закінчилися оригінальні комплектуючі для iPhone та Macbook.
– Обслуговування iPhone 14 та 15 офіційно припинено в росії, а оригінальні компоненти на попередні покоління смартфонів у країну перестали постачати ще у грудні минулого року.
– На даний момент тільки один із центрів може ремонтувати корпоративну техніку, але говорити про те, що він робить це з дозволу Apple, не можна.
– Наразі центри завозять до росії китайські комплекти для ремонту смартфонів або розбирають для цього старі апарати.

4. У відповідь на вилучення заморожених російських активів москва може конфіскувати фінансові активи та цінні папери іноземних інвесторів, які зберігаються на спеціальних рахунках типу C.

– У росії недостатньо державної власності США, щоб симетрично помститися, і їй доведеться натомість переслідувати кошти приватних інвесторів.
– Одним із найбільш вірогідних контрзаходів буде конфіскація фінансових активів і цінних паперів іноземних інвесторів, які зараз зберігаються на спеціальних рахунках типу С, доступ до яких був заблокований з початку війни.
– Виплати за заблокованими активами на рахунках типу «C» можуть бути конфісковані на користь держави. Уряд росії може розглянути заходи щодо блокування позабіржових активів.
– Також активи можуть бути конфісковані у випадку, якщо іноземні інвестори відмовляться брати участь в обміні активами. Згідно з цією схемою, заблоковані активи мають бути обмінені на російські цінні папери.

5. Державний департамент США ввів санкції проти росії за застосування хімічної зброї в Україні — сайт відомства.

“Відповідно до Закону про заборону хімічної зброї, Державний департамент США визнав, що росія застосувала хімічну зброю хлорпікрин проти українських військ у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. У зв’язку з цим Держдепартамент США наклав санкції на Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міноборони росії, російський Науково-дослідний інститут прикладної акустики та 48-ий Центральний науково-дослідний інститут російського Міноборони, які займаються розробкою хімічної зброї, та на чотири компанії, які причетні до програми хімічної зброї росії…”, — йдеться в повідомленні Держдепартаменту.

6. США розширили санкції проти росії.

– Зокрема під санкції потрапила авіакомпанія “Побєда”. Обмеження також введено проти автозаводу “Урал”, Брянського автомобільного заводу та заводу “Протон”.
– Крім того, до санкційних списків внесено 29 фізичних осіб і більше 250 юридичних осіб, зазначено на сайті казначейства.
– Санкції було введено також щодо 16 суден.
– У списки санкцій США потрапили також компанії з Туреччини, КНР.

7. США заблокували постачання обладнання з Китаю для російських ЗПГ-проектів.

– Мінфін США ввів санкції щодо судновласників та спеціалізованих судно-важковозів, які перевозили з Китаю до росії модулі та обладнання для ЗПГ-проектів «Новатека» в Арктиці. Це випливає із опублікованої 1 травня нової редакції списку санкцій.
– Зокрема, в SDN-лист потрапили сінгапурська Red Box Energy Services PTE Ltd (структура нідерландської Red Box Energy Services) і спеціальні судна, що належать до посиленого льодового класу Arc7 — Audax і Pagnax.
– Вони були побудовані в 2016 році спеціально під постачання китайських модулів для проектів «Новатека», у тому числі Севморшляхом. Компанія, що потрапила під санкції, вже постачала модулі для проекту «Ямал СПГ».
– Наприкінці лютого її судна доставили партію для будівництва другої лінії ЗПГ-заводу «Арктик ЗПГ-2», що знаходиться під санкціями США.
– Також під обмеженнями опинилися гонконзька судноплавна компанія CFU Shipping Co. Limited і спеціалізовані вантажні судна Hunter Star і Nan Feng Zhi Xing, що належать їй.
– До «чорного списку» потрапили і російські компанії, що працюють у північних морях, а також їхні судна.

8. США, ЄС та Великобританія зажадали від ОАЕ зупинити постачання санкційних товарів до росії.

– Тиск на ОАЕ із закликом припинити діяльність компаній, які постачають в росію заборонені західними країнами товари, чинили одночасно США, ЄС та Великобританія.
– Американські, британські та європейські чиновники минулого тижня відвідали ОАЕ в рамках скоординованих зусиль щодо запобігання попаданню санкційних товарів до росії.
– Вони, зокрема, просили поділитися докладною інформацією щодо експорту та реекспорту з Еміратів товарів подвійного призначення, які можуть використовуватись для виробництва озброєнь.

9. Найбільший індійський нафтопереробник відновив торгівлю на суднах російського “Совкомфлоту”.

– Цього тижня Indian Oil Corp. відновила закупівлю російської нафти, що постачається танкером “Совкомфлот”.
– Це прокладає шлях до відновлення нафтових потоків між росією та Індією після того, як посилення санкцій з боку США призвело до перебоїв у поставках.
– Танкер Suezmax “Владимир Тихонов” вивантажив близько 1 мільйона барелів російської флагманської нафти марки Urals в порту Парадіп, де Indian Oil має нафтопереробний завод.
– Це перший танкер російського державного танкерного гіганту, який доставив нафту після того, як інше менше судно, SCF Baltica, вивантажило мазут минулого тижня біля Сікки, штат Гуджарат.
– Прийняття танкера “Совкомфлоту” найбільшим нафтопереробним заводом країни має важливе значення, оскільки це може заохотити інших менших нафтопереробників також використовувати судна “Совкомфлоту” для закупівель нафти з росії.
– Нафтопереробні підприємства Індії в березні вирішили відмовитися від прийому нафти, що перевозиться танкерами, які належать “Совкомфлоту”, після того, як США в лютому запровадили жорсткіші санкції.
– Проте індійські нафтопереробники почали відчувати себе спокійніше, купуючи російську нафту навіть на танкерах «Совкомфлоту», після того, як офіційні особи США відвідали Нью-Делі на початку минулого місяця і заявили, що вони ніколи не очікували, що країна припинить купувати російську нафту, оскільки це було в інтересах Вашингтона підтримувати потік енергії, щоб запобігти шокам у постачанні.
– За даними компанії Kpler, щоденний імпорт сирої нафти в Індію з росії зріс до понад 1,9 мільйона барелів у квітні, що є найвищим показником з липня.

Автор