Глава держави дав старт роботі телевежі у Луганській області

В рамках робочої проїздки до Луганської області Президент Петро Порошенко дав старт роботі радіотелевізійної передавальної станції, яка забезпечить трансляцію мовлення українських телеканалів та радіо не лише на підконтрольну Україні, а й на окуповані території.

«Сьогодні ми відкриваємо цю надзвичайно важливу вежу, яка має 134 метри, потужні передавачі якої забезпечать інформацією не лише звільнену частину Луганщини, а й окуповану територію. І мешканці Луганська нарешті зможуть почути українське радіо і побачити українське телебачення», – наголосив Глава держави, звертаючись у прямому ефірі до глядачів, які отримуватимуть радіо- та телесигнал з нової вежі.

Петро Порошенко підкреслив, що реалізація проекту стала можливою завдяки об’єднанню зусиль українських урядовців, Міністерства інформаційної політики, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, українських партнерів. Президент також подякував очільнику області, народним депутатам і всім, хто забезпечив реалізацію цього проекту.

Глава держави наголосив, що відсьогодні мешканці окупованих територій зможуть бачити українські телеканали, «вони будуть бачити правду». «Це не буде якась прикрашена картинка, зроблена під тиском цензури. Ні. Ми довіряємо українському народові. Він розумний і сам здатний зробити висновки», – сказав він.

Президент також акцентував на важливості продовження роботи у цьому напрямку, щоб кожному українському громадянину, незалежно від того, проживає він на звільненій частині чи на окупованій території України, було гарантовано право на вільне отримання інформації та забезпечена свобода слова.

«Впевнений в тому, що на сьогоднішній день це також сприятиме єднанню і встановленню миру», – підкреслив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що задля деокупації територій Донбасу на його прохання голова обласної державної адміністрації, народні депутати виїжджають на пункти пропуску і зустрічаються з людьми з тієї території для того, щоб розповісти про те, що відбувається в Україні.

«Дуже важливо, щоб люди побачили ті контрасти, які сьогодні демонструє Україна і які вони сьогодні бачать на окупованій території. Там безробіття, величезні соціальні проблеми, є проблеми із забезпеченням ключових свобод: комендантська година, розбиті дороги, неможливість отримати медичну допомогу та інше», – сказав Петро Порошенко.

Президент також розповів, що сьогодні було відкрито міст по трасі Харків-Чугуїв-Ізюм-Слов’янськ та обговорювалися кроки по розширенню дорожнього будівництва в Луганській області і вже на другу половину жовтня заплановано відкриття нових доріг, сьогодні відбудеться відкриття Луганського обласного театру. «Думаю, це кардинально відрізняється від того, що вони бачать на окупованій території. І можливість донести їм цю правду буде з сьогоднішнім відкриттям телевежі», – підкреслив він.

«Впевнений в тому, що наше прагнення миру, прагнення правди, рішучих змін в країні сьогодні завдяки, в тому числі, і сьогоднішнім подіям, отримає додаткову підтримку», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко також привітав всіх присутніх з Днем Державного прапора та 26-ю річницею відновлення Незалежності України.

Після підключення радіотелевізійної передавальної станції Глава держави в прямому ефірі поспілкувався з представниками населених пунктів, які отримуватимуть радіо- та телесигнал з України.

Внаслідок діяльності незаконних збройних формувань з липня 2014 року було припинено мовлення всіх українських каналів телерадіомовлення з Луганська на територію області, тому що телевежа та потужні сучасні передавачі залишились на території непідконтрольній українській владі.

На даний момент завершено монтаж 134 метрової радіотелевізійної станції, яка транслюватиме сигнал 12 українських телевізійних каналів та чотирьох радіостанцій.

Джерело