Вибори обовʼязково будуть. Після війни

Ірина Геращенко

Якби не повномасштабне вторгнення, сьогодні б в Україні були президентські вибори.

5 років тому наша команда забезпечила демократичні, прозорі, європейські вибори, які відповідали високим стандартам ОБСЄ. Визнані всім світом. Так само, як і в 2014-15 рр., під час президентських, парламентських і місцевих виборів. Для мене це дуже важливо, адже саме демократичні вибори визначають справжні цінності та принципи команд.

У 2019-му ми визнали вибір народу, в квітні привітали переможця й достойно передали владу. Це ознака зрілості і демократії, європейськості.

Під час воєнного стану й гарячої фази війни проведення демократичних виборів неможливе. По- перше, через безпековий фактор. Важко уявити голосування на прифронтових територіях. По- друге, через неможливість взяти в них участь мільйонам українців, біженців і військових.

Військовослужбовці не могли б балотуватися, а відпустку на час кампанії в гарячу фазу війни їм би ніхто не дав.

Маємо визнати, що виборчий цикл в Україні зірвала РФ, країна-терорист і окупант, яка мріє знищити нашу державність і буде відповідати за всі свої злочини. Путін – нелегітимний президент, адже «вибори» в РФ проходили на окупованих українських територіях, були недемократичними і безальтернативними, отже наша задача тиснути, аби весь світ визнав його нелегітимність.

Є політичний консенсус серед ключових партій про неможливість проведення виборів в Україні під час інтенсивних воєнних дій, саме тому ми підписали узгоджений документ під час діалогів Моне в листопаді минулого року.

Правда, в цьому документі є й інші важливі норми – про міжпарламентську дипломатію, багатопартійний плюралізм і повагу, важливість свободи слова. Всі ці пункти владна команда порушила в перший день після підписання, заблокувавши міжпарламентську дипломатію для представників «ЄС» і так і не розблокувавши доступ до марафону та не повернувши незалежні канали в систему Т2.

Це – теж про принципи, вміння тримати слово і виконувати домовленості нинішньою владою.

Зараз вибори дійсно неможливі. Й ми всі маємо зосередитися на підтримці ЗСУ і наближенні перемоги. Але в нинішньому стані влада є неефективною і непрофесійною, це теж очевидно.

Для виживання країни потрібна справжня, а не фасадна, ритуальна, паперова єдність. Навколо ЗСУ, це, насправді, головний обʼєднуючий країну елемент.

Переформатування монобільшості, якої давно не існує. Створення коаліції відповідальності і уряду національного порятунку. Професіонали, які зможуть забезпечити життєздатність державних інститутів, а не лояльні.

Перестановки в ОП навіть коментувати не хочеться, це все не цікаво. Й не може ОП керувати країною, як би це комусь не хотілося. Тому повернення парламенту і уряду субʼєктності – це теж про виживання країни.

Вибори обовʼязково будуть. Після війни. Наша задача – зробити все можливе для збереження української державності та Перемоги. Аби війна не тривала вічно. Аби ці вибори були в Україні демократичній і європейській.

Автор