Роль FPV-дронів і артилерії у сучасній війні

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

Хочу порушити дуже непопулярну тему, яка стала на сьогодні мейнстримом, але може призвести до непоправних наслідків, а саме “FPV-дрони на фронті замінили все”.

Якийсь час тому я описував критичну помилковість думки, що FPV-дрони можуть замінити артилерію. Усі охочі можуть прочитати цей матеріал тут.

На думку про те, що ПТРК «Стугна-П» не отримує подальшого розвитку (модернізації), за наявності вже проектів, які чекають тільки на замовлення, я почув на свою адресу вал критики, мовляв, ПТРК – це вчорашній день, майбутнє за FPV-дронами. Дешевими і не менш ефективними.

Подібну маячню я вже чув про артилерію, ось тільки-но ми відчули дефіцит артилерійських боєприпасів, фронт відразу ж почав просідати, і FPV-дрони не рятували ситуацію. А чому? А все тому, що у кожного виду засобів є свій власний функціонал, з плюсами і мінусами.

FPV-дрони – це дешевий засіб ураження, який заслужив своє місце в ніші номенклатури штатного озброєння. Причому заслужив настільки, що під нього було створено свій рід військ. Так, дрони – це саме та точка опори, яка змінює баланс сучасної війни, але з цілим рядом нюансів.

Чому, коли Україна отримує від своїх партнерів ПТРК Javelin, NLAW чи інший іноземний протитанковий засіб, секта адептів FPV-дронів не зводить вилиці? У свою чергу, ПТРК «Стугна-П» анітрохи не гірший за ПТРК Javelin за своєю специфікою застосування, але потребує зараз удосконалення.

FPV-дрон – це засіб ураження ближнього радіусу, в межах лінії бойового зіткнення. Ефективна дальність його ураження за нинішніх умов протидії РЕБ становить у середньому 5 км. Бронепробивність у разі використання в якості бойової частини кумулятивного пострілу ПГ-7ВЛ становить 500 мм. Якщо ж у наявності ПГ-7ВС/ВС1, то й зовсім 300-400 мм. Так, це гарантований пробій легко та середньо броньованої техніки, але при ураженні ОБТ з динамічним захистом слід вже вгадувати з зоною ураження, що залежить від майстерності оператора.

Вам усім дико подобаються відео того, як FPV-дрони спалюють російські Т-90М «Прорив», але ніхто з вас не ставив запитання, скільки FPV-дронів було втрачено на підльоті до танка, а скільки не вгадали з зоною ураження і не пробили ОБТ. А не заважало б задаватися.

При цьому максимальна швидкість FPV-дрону в залежності від моделі становить 100-150 км/год. Тобто для подолання середньої зони ураження 5 км йому потрібно до 8 хвилин, протягом яких він може бути зафіксований або може увійти під вплив РЕБ і в 9 випадках із 10 – посаджений.

А тепер поговоримо про функціонал ПТРК. Бронепробивність за ДЗ становить 550 мм. Дальність ураження 5-5,5 км. Час подолання відстані – 15-16 секунд. До впливу РЕБ не схильний.

Є можливість збільшення дальності ураження до 8 км, а також показника бронепробивності. Проте загальна рефлексія на FPV-дрони заважає цим процесам.

По суті, Україні потрібно все: і FPV-дрони, і артилерія, і ПТРК. І всьому слід приділяти рівнозначну увагу, оскільки функціонал кожного засобу ураження застосовується комплексно. Одними лише FPV-дронами війну не виграти.

Джерело

 

 

Автор