Вісті з фронтів. 02.03.2024

Костянтин Машовець

1. Противник продовжує реалізацію комплексу заходів щодо підтримання рівня бойових спроможностей свого угрупування військ (УВ) “Днепр”. Зокрема, до складу 49-ї загальновійськової армії цього УВ передано 3 мотострілецьких полки територіальних військ (мсп ТрВ) – 1196-й, 1197 та 1199-й мсп ТрВ. Всі три до цього входили до складу військ (сил) бойової групи “Энергодар”.

Ймовірно, ці частини будуть застосовані командуванням противника для ущільнення бойових порядків саме на Придніпровському напрямку, адже на сьогоднішній день у оперативній побудові УВ “Днепр” противника спостерігається у цьому відношенні певна диспропорція між різними напрямками, відтинками та ділянками ЛБЗ.

2. На території тимчасово окупованого Кримського п-ва командування 31-ї дивізії ППО противника почало масовано використовувати макети та хибні позиції для введення в оману засобів розвідки ЗСУ (зокрема, таким чином маскуються зенітні ракетні підрозділи її 12-го зенітного ракетного полку).

Противник облаштував принаймні 4 таких “позиції” у північно-західній та західній частинах півострова. Очевидно, у даному випадку ЗСУ мають справу з діяльністю спеціально оснащеного підрозділу противника.

Адже окрім цього фіксуються спроби противника також використовувати хибні джерела електромагнітного випромінювання та маскувати свої радіомережі зв’язку у відповідному діапазоні хвиль. Останнім часом фіксується також імітація активного радіобміну у принаймні 3-х хибних радіомережах.

3. Як ми й передбачали, шановні читачі, командування противника на Авдіївському напрямку повернуло 74-у окрему мотострілецьку бригаду (омсбр) з резерву, її підрозділи були введені у бій по напрямку Ласточкине – Тоненьке.

Протягом минулих діб противник на Авдіївському напрямку спромігся просунутись до Зорянського ставка, південніше Орлівки й взяти під свій контроль південну частину цього населеного пункту вздовж вулиці братів Паукових.

Окрім того, ймовірно, найближчим часом по напрямку на Бердичі чи Новобахмутовку командування противника з метою нарощування своїх зусиль задіє й 348-й мотострілецький полк (мсп) зі складу своєї 90-ї танкової дивізії (тд), який після відновлення кілька діб тому зосередився в районі м. Горлівка.

Загалом, очевидно, що командування УВ противника “Центр” не збирається поки що зупинятися, намагаючись розвинути свій успіх на Авдіївському напрямку. Й хоча темпи його наступу особливо значними не назвеш, воно докладає значних зусиль, аби просунутись на цьому напрямку максимально далі на захід, принаймні там, де “просувається”.

Ймовірно, командування УВ “Центр” має за “ближайшую задачу” в цьому сенсі вихід принаймні на рубіж Очеретине – Уманське.

4. Для забезпечення процесу озброєння та оснащення формування нових з’єднань та частин, у рамках мобілізаційного розгортання зи-си ри-фи противник розпочав використання можливостей 943-го центру забезпечення мобілізаційного розгортання (ЦЗМР), розташованого на території тимчасово окупованого Криму (Новоозерне, підпорядковується 18-й загальновійськовій армії\ЗВА).

З цією метою озброєння та військова техніка (ОВТ), які зберігалися у 943-му ЦЗМР, активно вивозиться командуванням противника на територію ри-фи на автобронетанкові ремонтні заводи для наступного технічного обслуговування, ремонту та часткової модернізації.

Станом на 23 лютого на 943-м ЦЗМР зберігалося:

– до 32 одиниць танків (в основному типу Т-62);
– до 50 одиниць бойових броньованих машин\ББМ (в основному БМП-1\2);
– до 22-х артилерійських систем\АС (з яких принаймні 10 гаубиць типу “Гиацинт-Б”, 6 САУ типу “Гиацинт-С”, 2 САУ типу “Гвоздика”, 2 самохідних міномети\СМ типу “Тюльпан” та 2 РСЗВ типу “Град”);
– 36 інженерних і спеціальних машин;
– до 94 одиниць вантажних автомобілів.

ОВТ з цього ЦЗМР противник розпочав відправляти на відновлення ще з грудня минулого року. Спочатку вивозив АС – вже вивіз на склади РАО та арсенали протягом січня та лютого десь до 98-100 одиниць + 7-8 одиниць РСЗВ. Потім поїхала бронетехніка (перша партия з 27 одиниць танків Т-62 вже була відправлена зі станції “Євпаторія-Товарна”).

Ймовірно, після процесу “відновлення” усе це ОВТ буде використане для озброєння частин та з’єднань які формуються та розгортаються або на території окупованого Криму, або у складі УВ “Днепр”, УВ”Восток”. Скоріше, першого ніж другого, бо 943-й ЦЗМР, очевидно, призначений для забезпечення, в першу чергу, “новосформованої” на базі “кримського” 22-го армійського корпусу(АК) 18-ї ЗВА.

5. Після знищення другого літака ДРЛВ типу А-50У та ушкодження ще одного раніше на авіабазі (АБ) Мачулищі командування противника форсує поповнення свого парку літаків ДРЛВ.

Наприкінці лютого з авіабази (АБ) Таганрог виконав випробувальний політ у північну частину Каспійського моря літак типу А-50, який, очевидно, проходить модернізацію до рівня А-50У (або до рівня А-100).

Ймовірно, метою польоту була перевірка встановленого бортового обладнання (в першу чергу, радіолокаційного комплексу\РЛК). Роботи по модернізації літака виконуються на ОАО “Таганрогский авиационный научно-технический комплекс им. Г.М. Бериева”.

На даний момент парк літаків типу А-50У, який знаходиться у розпорядженні командування російських пкс, нараховує 6 одиниць. З яких принаймні 2 одиниці знаходяться або на ремонті, або на обслуговуванні (тобто небоєготові).

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор