Переворот у війні на морі

Кирило Данильченко / Комерсант український

БДК проєкту 775 “Цезар Куніков” уникнув відплати у Бердянську, коли був пошкоджений ракетами від “Точки” і на рік вирушив на ремонт. Тоді у квітні 2022 року загинув його капітан Євген Чирва, помер від ран і опіків у Севастополі.

Ремонт був тривалий, оскільки на судні польський двигун, запчастини до нього також зараз рідкість, компетенцій і тих, хто робив ці ремонти, часто ще менше, — росіянам доводиться постаратися, щоб поставити в стрій ці судна, навіть під час поточних ремонтів.

До того корабель брав активну участь в агресії проти Грузії, — з його борту працювали десантники, які увійшли до Поті, захопили порт і підірвали грузинські катери берегової оборони.

“Цезар Куніков” також ходив у “Сирійському експресі” — постачання групи військ РФ, які надають допомогу режиму Асада.

Але на 14 лютого 2024 року перетворився таки на “валентинку” від Сил оборони.

Атакували ціль ГУР і «бездушна» (безпілотна) 385 бригада ВМС — знову, як і у випадку з ракетним катером “Івановець”, “вовчою зграєю” безекіпажних надводних кораблів MAGURA V5. Перехоплення БДК відбулося між Форосом і Сімеїзом.

Кілька сотень кілограмів вибухівки завели в район центрального посту, кілька разів атакували лівий борт, прошили район апарелі. Навіть якщо бойова частина дрону – 200-300 кг, для БДК це важкі пошкодження та загроза потонути за лічені години.

Очевидці в Сімеїзі заявляють про як мінімум п’ять сильних вибухів і кулеметну стрілянину, але на відео від ГУР не видно організованого спротиву.

Корабель завалився на лівий борт, прийнявши тонни води.

Росіяни знову віщають, що всіх врятували та евакуювали, я особисто не уявляю, як можна вести вогонь із кулеметів і боротися за живучість, а потім залишити корабель на плотах і пострибати за борт у рятувальних жилетах, щоб вижити у лютневому морі.

Саме так, бо завалившись на борт після п’яти влучень, шлюпку не спустити. Тим більше що однозначно були втрати від вибухів, а перед атакою чітко видно моряків на містку та палубі.

87 членів екіпажу тут, 41 на “Іванівцю” — непогано.

Знову відмінна оперативна обізнаність Сил оборони на ТВД — спочатку корабель виявила розвідка (так просто ніхто не буде на рутинне чергування під ворожий берег ганяти “вовчу зграю” безекіпажних машин). Бо там у противника і нічні вертольоти, і катери, та й запас ходу може не дозволити просто засідку на багато годин. Та ще й мореплавність у “Магур” невисока, тому тут і ідеальний таймінг — зимові шторми в регіоні жорстокі, просто чекати може не вийти.

Ми знали й чітко працювали саме по “Цезарю Кунікову”, саме в цій точці, коли він не рухався, атакувавши першим дроном зі сторони узбережжя. Спіймали БДК на переході в районі Алупки.

Тобто знову ж таки — наші знали маршрут, знали чим завантажено, знали, що немає супроводу.

Велику роботу провела розвідка, величезну в промисловості — виготовлення, спуск на воду, таємність на всіх етапах, оператори реалізували маршрут, який їм збудували за даними розвідки поза зонами патрулювання ЧФ.

БДК – бажана ціль для нас із двох причин.

Перша, через десантне відділення, вантаж боєприпасів і палива, баластні цистерни, що дозволяють відкривати апарель, на ньому утруднена боротьба за живучість.

Друга, після диверсії на Кримському мосту фури з вантажами для Міноборони перекидають морем — бояться, ймовірно, бути тими, хто ще раз доповість Путіну про вибух на автомобільному мосту.

Противнику потрібно прикривати бази, як мінімум рейд Севастополя, Донузлав і Новоросійськ, потрібно прикривати судноплавний проліт Керченського, потрібно захищати сучасні фрегати і корвети, що вижили, тому не вистачає на всіх супроводу і вогневої щільності.

Тяжкі втрати в транспортних і десантних кораблях для Москви — “Мінськ” у доках зі спиляними надбудовами, “Оленегорський гірняк” ремонтують після затоплення машинного відділення, “Новочеркаськ” розкидало по всій Феодосії, “Саратов” здетонував у Бердянську. “Цезар Куніков” вже п’ятий.

Рівно половина, до того ж два з тих, що залишились, – на поточних ремонтах.

Станься зараз щось із РФ (у країні, яка то атакує Лондон, то стирає з лиця землі країни Балтії, то загрожує дійти до Варшави язиком у ток-шоу, всяке може статися), а здійснювати перевезення то й нічим.

Хоч бери та проводи мобілізацію торгових суден, озброюй їх зенітками та відправляй у море. Хотіли повторити як діди — вийшло дуже схоже.

Ну й це найкрупніший корабель росіян, потоплений безєкіпажним кораблем ВМСУ, — 4080 тонн, 112 метрів.

Автоматично під загрозою всі інші суда у ЧФ, причому це вже не “Нептуни” чи “Гарпуни”, це технології, створені як паліатив, можуть вбити велике судно.

Це означає, що флот величезної регіональної супердержави методично вибивається дозвуковими ракетами та водними мотоциклами з вибухівкою, що керуються громадським супутниковим зв’язком за 150 доларів абонплати на місяць.

Так, з великою допомогою розвідки та технологій партнерів, але це все ж таки переворот у війні на морі.

Джерело

Автор