Санкції на часі. 22.01.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.01.2024.

1. Реальна інфляція для росіян перевищила 100% за 5 років.

– Розрахована за реальним споживчим кошиком громадян інфляція за підсумками 2023 року становила 23,2.
– Саме на стільки зріс індекс цін на повсякденні товари (FMCG), включаючи харчові продукти, напої, миючі засоби, предмети особистої гігієни, косметику, ліки та одяг.

2. Приплив доларів і євро в росію впав до мінімуму за 20 років.

– За даними Центробанку рф, минулого року країна заробила на експорті $422,7 млрд.
– При цьому у ключових світових валютах – доларах і євро, – проходить лише 24,7% угод.
– Таким чином, приплив доларів та євро до країни зараз становить близько $105 млрд за рік.
– А це відповідає рівню валютної виручки у 2002-03 рр. ($102-129 млрд).
– 37% торгівлі здійснюється у “дружніх” валютах, насамперед – юані (33%). Разом з ними сукупний приплив валюти року міг становити $260,8 млрд.
– Навіть якщо врахувати експорт “у рублях”, експортні доходи економіки минулого року впали на 30%, або на $169 млрд. у грошовому вираженні.
– За даними ФМС за січень-жовтень, зменшилися надходження майже за всіма ключовими статтями: доходи від сировини стали меншими на 35%, від вивезення за кордон металів – на 13%, від експорту хімічної продукції – на 37%.
– Сировинні доходи бюджету рф зменшились на чверть, а на покриття дефіциту – 3,2 трлн рублів – Мінфін витратив ще третину вільних грошей Фонду національного добробуту.
– На січень-2024 у Фонді залишилося $56 млрд ліквідних активів, хоча до початку війни було $113 млрд.
– Це означає, що при падінні нафти до $50-60 грошей Фонду вистачить лише на один-два роки.

3. Російські експортери продовжують утримувати валюту за кордоном.

– Залишки на доларових кореспондентських рахунках російських банків за кордоном на 1 грудня 2023 року оновили максимум із жовтня 2022 року і досягли 17,4 млрд. доларів.
– У євро, юанях та дружніх валютах показники у листопаді показали незначне зниження.
– У результаті сумарні залишки російських банків на валютних коррахунках за листопад впали на 0,4 млрд. до 36,9 млрд. доларів.

4. Обсяги переробки нафти в росії скорочуються через втрату виробництва на НПЗ Норсі ПАТ «Лукойл».

– росія переробляла 5,5 мільйона барелів сирої нафти на день з 11 по 17 січня, що приблизно на 11 000 барелів на день менше, ніж у середньому протягом перших 10 днів місяця.
– Це також майже на 38 000 барелів на день менше, ніж обсяги протягом більшої частини грудня.
– Переробка сирої нафти в росії зазвичай зростає взимку завдяки більшому сезонному споживанню дизельного палива та мазуту.
– Проте пошкодження установки каталітичного крекінгу на заводі Норсі скоротило вихід бензину.
– Переробка сирої нафти в Норсі, у Поволзькому регіоні, впала більш ніж на 51 000 барелів на день у період з 11 по 17 січня порівняно із середнім показником протягом більшої частини грудня.
– Також впали обсяги переробки на заводах «Башнефть» і «Славнефть».

5. Російські радіомовники після введення санкцій за війну в Україні зазнають труднощів із купівлею кабелів та деякого обладнання для передачі сигналу.

– Постачання значної частини радіомовного обладнання було обмежено через санкції США.
– Через відсутність російських виробників високочастотних коаксіальних кабелів поставки продукції утруднені і сильно залежать від санкційних обмежень, що вводяться, а ціна прив’язана до курсу іноземних валют.
– Також складнощі є з FM-процесорами та фідерами – допоміжними пристроями для передачі радіочастотного сигналу від антени до приймача і навпаки. Їх у росії також не виробляють.

6. Росіяни скуповують нерухомість на Балі.

– Кількість угод з купівлі росіянами нерухомості в Індонезії зросла в 1,5 рази. 2023 року росіяни придбали на індонезійському острові Балі до 1050 об’єктів нерухомості.
– Це в 1,5 рази перевищує показники 2022 року: тоді було укладено 650–700 угод.
– Бюджет росіян для покупки нерухомості на острові зріс на 17% рік до року з 162 000 до 189 000 євро.

7. QatarEnergy планує укласти контракт із Індією.

– Катарська компанія планує наступного місяця укласти контракт на постачання ЗПГ до Індії.
– Договір планується укласти терміном до 2050 року з наступним вибором кінцевих точок розвантаження, щоб поступово завантажити індійські порти.
– Крім того, катарська компанія готова знизити ціни на ЗПГ.
– Індія прагне диверсифікувати постачання, проте для російських експортерів ЗПГ новина погана — доведеться пропонувати найкращі умови.

8. Імпорт машин для виготовлення мікросхем Китаєм у 2023 році зріс на 14% до рекордних майже 40 мільярдів доларів США.

– Компанії Піднебесної максимально збільшували інвестиції, намагаючись обійти зусилля США, спрямовані на стримування напівпровідникової промисловості країни, незважаючи на падіння загального імпорту на 5,5% минулого року.
– Імпорт Китаю з Нідерландів різко зріс минулого року перед запровадженням нового експортного контролю, який ще більше обмежить можливості отримувати новітнє обладнання таких компаній як Semiconductor Manufacturing International Corp.
– У грудні імпорт літографічного обладнання з Нідерландів підскочив майже на 1000% порівняно з роком раніше до 1,1 мільярда доларів, оскільки фірми поспішили купувати напередодні початку голландських обмежень цього місяця.

9. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо виступив проти надання фінського паспорта росіянам.

“Я ще 2013 року пропонував надавати громадянство тільки людям із країн, які взаємно визнають подвійне громадянство фінів, які виїхали туди. росія не визнає подвійного громадянства”, — сказав Нііністьо в ефірі Radio Suomi.
– Водночас, політик також заявив, що не підтримує пропозицію забирати фінський паспорт у тих росіян, які отримали його раніше.

Автор