Санкції на часі. 05.01.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.01.2024.

1. ООН прогнозує уповільнення економічного розвитку росії у 2024 році, її ВВП може зрости трохи більш як на 1%. Про це йдеться в Доповіді про світове економічне становище та перспективи 2024 року.

– Економіка росії у 2023 році зросла на 2,7% після скорочення на 2,1% у 2022 році.
– Проте, економіка рф дедалі більше відчуває негативний вплив санкцій та зниження експортних надходжень.
– Через обмеження ціни на нафту на рівні $60 за барель, встановленого країнами G7, росія пішла на значні знижки для таких великих покупців енергоносіїв, як Китай та Індія.
– Видобуток і експорт природного газу значно впав через різке скорочення поставок до Євросоюзу.
– Значні труднощі й затримки з перерахуванням доларової експортної виручки у фінансову систему рф призвели до стрімкої девальвації національної валюти в другій половині 2023 року.
– Очікується, що у 2024 році бюджетні витрати зростуть більш як на 25% – з акцентом на ВПК.

2. США мають намір запровадити нові санкції проти військово-технічного співробітництва рф із КНДР та Іраном.

– Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.
“Ми продовжимо оприлюднювати інформацію та викривати ці угоди зі зброєю, бо не можемо дозволити іншим державам приховано допомагати російській військовій машині”, – наголосив представник Білого дому.

3. Колишній президент США Дональд Трамп міг отримати близько 7,8 мільйона доларів від урядів іноземних країн під час свого президенства, що може бути порушенням конституційної норми у країні.

– Про звʼязок Трампа з урядами іноземних країн йдеться у звіті демократів Комітету з питань нагляду й підзвітності Палати представників.
– Автори звіту стверджують, що Трамп порушив конституційну заборону винагороди, яка стосується будь-якої ділової операції, «за допомогою якої іноземний уряд міг би непомітно заслужити прихильність».
– Уряд Китаю та повʼязані з ним організації витратили понад 5,5 мільйона доларів на оренду нерухомості Трампа.
– Китай очолює список країн, які «вливали кошти у бізнес Трампа» за його президентства.
– Серед інших країн, які «вливали» кошти у нерухомість колишнього президента США — Саудівська Аравія (щонайменше 615 тисяч доларів), Катар, Кувейт та Індія.

4. Фінляндія вирішила заборонити імпорт російського зрідженого природного газу цього року, обмеження набудуть чинності з початку 2025 року, заявив міністр охорони навколишнього середовища та клімату Фінляндії Кай Мюккянен.

5. Уряд Швеції вирішив припинити надавати допомогу з метою розвитку Малі через позицію африканської країни щодо росії. Про це заявив міністр зовнішньої торгівлі та міжнародного співробітництва Швеції Йоган Форсселль.

– За останні десять років Швеція надала Малі понад 3,5 мільярда шведських крон (понад 340 мільйонів доларів) у вигляді допомоги на розвиток.
– Це рішення щодо Малі є частиною зусиль шведського уряду щодо реорганізації окремих напрямків двосторонньої допомоги країнам Африки.
– Однією з причин такого рішення є те, що Малі голосувала проти резолюцій ООН, які вимагали від росії вивести свої війська з України.

6. Влада Литви розглядає можливість відмови від російської як мови навчання в школах, при цьому не виключено запровадження викладання українською. Про це заявив міністр освіти, науки та спорту Гінтаутас Якштас.

– Міністр вважає, що в системі освіти необхідно орієнтуватися офіційними мовами ЄС.

7. Кадиров запропонував США зняти з його родини санкції в обмін на полонених українських бійців.

– Кремлівська маріонетка в окупованій рф Ічкерії Рамзан Кадиров запропонував США зняти з його родини санкції в обмін на полонених бійців Збройних сил України.
– Кадиров заявив, що віддає список з українськими полоненими, яких російські окупанти взяли у полон у Донецькій та Луганській областях та його пропагандисту Скотту Ріттеру, який прибув разом з делегацією до Грозного.
– Раніше «гість» Кадирова був засуджений за педофілію.

Автор