Санкції на часі. 02.01.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.01.2024.

1. Росія витратила близько 620 мільйонів доларів на масовану атаку 2 січня.

– Масована ракетна атака по Україні 2 січня обійшлась росії в близько 620 мільйонів доларів. Про це свідчать розрахунки Forbes на основі даних Повітряних сил ЗСУ.
– За попередніми даними, вночі та зранку 2 січня російські війська застосували проти України загалом 99 ракет різних типів і ударних безпілотників.
– З огляду на те, що точний розподіл ракет за типами залишається невідомим, Forbes оцінює їхню вартість у приблизно 620 млн дол.
Для розрахунку використовували такі оцінки:
– вартість ракети Х-101 – 13 млн дол,
– «Калібр»– 6,5 млн дол,
– “Іскандер” – 3 млн дол,
– “Онікс” – 1,25 млн дол,
– Х-22 – 1 млн дол,
– “Точка-У” – 0,3 млн дол,
– Х-55 – 2 млн дол,
– Х-555 – 4 млн дол,
– Х-47 “Кинджал” – 15 млн дол,
– Shahed-136 – 50 тис дол.

2. Причиною послаблення російського рубля стало різке скорочення припливу іноземної валюти.

– У 2023 році російська економіка отримає $420 млрд експортних доходів — мінімальний обсяг із пандемії 2020 р.
– Саме валюти економіка отримає ще менше, оскільки 40% експортних угод, за даними Центробанку рф, оплачуються у рублях.
– Майже половину валютного припливу посідає юань.
– Доларів та євро до росії за підсумками 2023 року може надійти лише близько $110-120 млрд, що відповідає рівню початку 2000-х років.

3. Експорт зрідженого природного газу з росії до Європи у 2023 році знизився на 1,9% до 15,8 мільйона тонн із 16,1 мільйона тонн роком раніше.

– Постачання в Азію скоротилися на 11% до 14,9 мільйона тонн з 16,7 мільйона тонн, випливає з доступних на вівторок даних із відвантажень LSEG.
– Європа минулого року нарощувала закупівлю ЗПГ у світових виробників на тлі різкого зниження постачання трубопровідного газу з росії.
– Загалом експорт ЗПГ із росії скоротився минулого року на 6% до 31 мільйона тонн через планові ремонти на заводах у літній період.
– Тим часом у грудні 2023 року відвантаження російського ЗПГ досягло рекордного рівня 3,2 мільйона тонн, з яких 1,9 мільйона тонн – постачання з Ямал ЗПГ.
– Постачання Новатека до Європи з Ямал ЗПГ у 2023 році попередньо знизилися на 8% до 13,9 мільйона тонн з 15,1 мільйона тонн роком раніше, в Азію – скоротилися на 11,5% до 4,6 мільйона тонн з 5,2 мільйона тонн.
– Орієнтований на азіатський ринок ЗПГ проект “Газпрому” Сахалін-2 у 2023 році знизив експорт на 10% до 10,1 мільйона тонн.
– Запущений у вересні 2022 року середньотоннажний проект Газпрому ЗПГ-Портова у 2023 році відправив на експорт 1,4 мільйона тонн газу в основному до Туреччини та Греції, три партії пішли до Китаю, одна з них – Північним морським шляхом.

4. Використання газових сховищ в Україні допомагає Європі запобігти подальшим енергетичним кризам.

– Європейські енергетичні компанії використовують лише відносно невеликі обсяги палива зі сховищ у самому ЄС, що сприяє стримуванню цін на газ і поповненню запасів наступної зими.
– Рівень запасів у сховищах Євросоюзу залишався на рівні майже 90% на кінець грудня, це значно вище за середній показник за попередні п’ять років, показали дані Gas Infrastructure Europe.
– Відбір газу з українських сховищ безперечно допоміг зберегти такий рівень.

5. Китай відновлює дію імпортних тарифів на вугілля.

– Очікування цих мит вже призвело до зниження постачання російського вугілля до кінця року.
– Росія стала постачальником вугілля №2 до Китаю завдяки безмитній торгівлі, поновлення тарифу загрожує постачанням із рф, оскільки Австралія та Індонезія торгують з Китаєм вугіллям без мита завдяки угодам про вільну торгівлю.
– Китай скасував цей тариф у травні 2022 року через побоювання зростання цін на тлі світової енергокризи.
– До кінця року поставки вугілля з рф до Китаю зросли в 2 рази в порівнянні до квітня 2022 року, коли мито діяло.

6. Казахстан підвищив тариф на транзит нафти з росії.

– Національний оператор Казахстану АТ «КазТрансОйл» повідомив про підвищення тарифів на перекачування російської нафти своєю ділянкою трубопроводу ТОН-2 з 1 січня.
– Згідно з повідомленням оператора, тепер вартість транзиту на відстань 1 тис. км. складає $11,28 за тонну (без ПДВ).
– Як повідомило АТ “КазТрансОйл”, розпорядження про підвищення тарифу було затверджено головою правління компанії на початку грудня. Тоді вартість транзиту на 1 тис. км становила $9,3 за тонну. Такі параметри було встановлено з 2018 року.
– Територією Казахстану пролягає ділянка трубопроводу ТОН-2 (Туймази – Омськ – Новосибірськ-2) протяжністю 186,25 км, через цю ділянку нафта з рф поставляється до Павлодарського нафтохімічного заводу, потім її частина прямує до Китаю та Узбекистану.

7. Німецький фармгігант Stada залишає росію.

– Один із найбільших інвесторів у фармацевтичну промисловість рф виводить заводи в окрему фірму і готує їх до продажу.
– Stada до кінця минулого року фактично пішла з росії, але зробила це тихо, шляхом виділення свого російського бізнесу, який став токсичним.
– На російському ринку Stada пропонувала понад 120 найменувань лікарських засобів.

8. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) внесла шість країн до переліку іноземних держав, що належать до зони ризику.

– Зазначено, що до іноземних держав, які належать до зони ризику, належать такі країни:
– Корейська Народно-Демократична Республіка;
– Ісламська Республіка Іран;
– Республіка Союзу М’янма;
– Сирійська Арабська Республіка;
– Республіка Куба;
– Російська Федерація;
– Республіка Білорусь.
– Рішення ухвалено з метою мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії російської федерації проти України та сприяння стабільності ринків капіталу.

Автор