Вісті з фронтів. 29.12.2023

Костянтин Машовець

1. На Авдіївському напрямку, судячи зі всього, противник проводить перегрупування своїх передових підрозділів. Протягом минулої доби він здійснив 8 спроб атакувати по різних напрямках і на різних ділянках.

Усі атаки здійснювались дрібними штурмовими групами (1-2 мотострілецьких\стрілецьких відділення) без підтримки чи застосування бронетехніки. Атакуючі та штурмові дії проводились як за підтримки артилерійсько-мінометного вогню, так і без нього.

В ході атак противник вів інтенсивний вогонь із піхотного озброєння (включаючи крупнокаліберні кулемети, ручні та станкові гранатомети, міномети), намагаючись інтенсивним вогнем підтримати свої штурмові групи.

В результаті досягнути якогось помітного просування противнику так і не вдалося. Хоча в районі “промзони” та Новобахмутівки на момент написання огляду бої ще тривали.

Підрозділам 15-ї “миротворчої” окремої мотострілецької бригади (омсбр) противника, очевидно, так і не вдалося поки що вклинитись на територію Авдіївського “коксохіму”. Так само, як 114-й та 21-й омсбр повністю взяти під контроль Степове. На даний час противник закріпився у лісосмугах (точніше, в тому, що від них залишилось) по обох боках залізниці, яка веде на північ, але його спроби просунутись через Степове далі, на Бердичі, поки що безрезультатні.

Українські війська, судячи зі всього, продовжують контролювати так звану “позицію Зеніт”, що суттєво заважає противнику просуватись як у напрямку “Царської охоти”, так і з боку Опитного у напрямку західної околиці м. Авдіївка (“9-й квартал”). Ймовірно, протягом найближчого часу противник атакує ці позиції з боку Спартака та Опитного з метою витіснити передові підрозділи ЗСУ з цієї позиції північніше.

Не дивлячись на той факт, що противник вів у бій по напрямках Водяне – Первомайське та Піски – Первомайське, на додаток до вже достатньо порепаних підрозділів 9-ї омсбр, доукомплектовані підрозділи 74-ї та 35-ї омсбр 41-ї загальновійськової армії (ЗВА), просунутись далі Ізмайловського та Кірша ставків йому не вдалося.

Розширити своє вклинення в районі Ясиновського провулку та “Виноградники” (так звана Авдіївська “промзона”) на північ та на захід противнику поки також не вдається, очевидно, закріплюється на зайнятих позиціях.

2. На Токмацькому напрямку, очевидно, противнику протягом минулих 2-3-х діб вдалося частково відновити положення по першій позиції свого головного рубежу оборони внаслідок інтенсивних атак силами 76-ї та 7-ї десантно-штурмових дивізії (дшд).

Передові підрозділи ЗСУ відійшли з першої позиції головного рубежу оборони противника західніше с. Вербове, а також з району північніше нього.

На даний момент передові підрозділи ЗСУ продовжують утримувати лише невелику ділянку першої позиції головного рубежу оборони противника на північний захід від Вербового. По суті, противнику вдалося майже повністю ліквідувати вклинення передових підрозділів ЗСУ у першу позицію свого головного рубежу оборони на Токмацькому напрямку.

Більше того, очевидно, противник має певні успіхи й західніше Роботиного та північніше Копаней (там атакують підрозділи 136-ї омсбр 71-го мотострілецького полку (мсп) та 76-ї дшд противника), що взагалі може привести до відходу українських військ як від Новопрокопівки, так і Вербового.

По суті російські війська зараз на Токмацькому напрямку намагаються повністю нівелювати результати літньо-осіннього наступу ЗСУ на цьому напрямку. І, судячи по динаміці розвитку ситуації там на тактичному рівні, поступово їм це вдається.

Причому у резерві УВ “Запорожье” (тобто саме на цьому напрямку) у командування противника ще є, як мінімум, до 4-х мсп (нехай навіть у процесі “відновлення”) для “нарощування зусиль”. Тому мене зовсім не здивує, якщо ЗСУ в результаті відійдуть на рубіж Новоданилівка – Мала Токмачка.

Передові підрозділи противника зараз знаходяться від західної околиці с. Роботине на відстані трохи більше 2-х км й продовжують атакувати в цьому напрямку. Якщо їм вдасться просунутись по цьому напрямку ще бодай на 1-1.5 км, ситуація східніше та південно-східніше для ЗСУ різко погіршиться.

3. Ну й на завершення декілька коротких інформацій з категорії “різне”.

– Очевидно, командування УВ “Днепр” противника вивело частково 205-у омсбр 49-ї ЗВА на відновлення (ймовірно, на територію окупованого п-ва Крим, район північніше м. Джанкой).

Також з’явилась інформація, що в районі с. Нова Маячка на цьому напрямку фіксуються підрозділи 83-ї одшбр – принаймні не менше одного десантно-штурмового батальйону (дшб). Але ця інфа ще потребує уточнення, тому що ще нещодавно ця бригада активно “юзалась” противником на Бахмутському напрямку. Цілком ймовірно, за цю бригаду наші інсайдери могли сприйняти якісь підрозділи зі складу 104-ї дшд, які також оперують в цьому районі.

– В пункті базування (ПБ) Новоозерне (північно-західна частина окупованого п-ва Крим) відстань від передових позицій ЗСУ на цьому напрямку 143 км, противник продовжує утримувати 2 ракетних катери (рка), за нашою класифікацією “ракетні корвети” пр. 12411 – “Ивановец” та “Буря” (знаходився на зовнішньому рейді ПБ).

На останньому, до речі, в якості “модернізаційного експерименту” для кораблів цього типу, встановлений зенітний ракетно-артилерійський комплекс “Палаш”.

Поки не зовсім зрозуміла ціль і мета, з якою командування чф-у майже демонстративно тримає ці бойові кораблі у цілком “робочій зоні” берегових і повітряних засобів ураження ПС та ВМС ЗСУ вже більше тижня, але, очевидно, найближчим часом вони їх звідти спробують забрати або чимось прикрити.

– Командування противника на Придніпровському напрямку веде активну розвідку тактичного та оперативно-тактичного тилу ЗСУ за допомогою розвідувальних БПЛА типу “Supercam” (різних модифікацій, в основному “350-ї серії”) та типу “Мерлин”. Частота та інтенсивність прольотів цих БПЛА противника протягом останнього часу достатньо суттєво зросла.

Основний район – дельта річки Дніпро по напрямках на с. Дніпровське (Херсонська обл.), район м. Херсон, а також с. Солончаки (Миколаївська обл.). Ймовірно, ці ж БПЛА використовуються противником не тільки у якості засобів розвідки, ведення фото та відеоз’йомки “цікавих” для противника ділянок місцевості, а й як засоби коректування та наведення своїх дальнобійних засобів ураження на цьому напрямку.

 

Фото: 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка

Автор