Заява МЗС України до Міжнародного дня гуманітарної допомоги

19 серпня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день гуманітарної допомоги, проголошений у 2008 році Генеральною Асамблею ООН. Цей день покликаний привернути увагу до цивільних осіб, які постраждали внаслідок гуманітарних криз, та важливості надання їм життєво необхідної допомоги. Він нагадує всім країнам про необхідність дотримання норм міжнародного гуманітарного права і захисту мирного населення. У 2017 р. ключовим посланням Міжнародного дня визначено «Цивільні особи не можуть бути мішенню».

Особливе значення цього дня для України обумовлено гуманітарними наслідками російської агресії. За підрахунками ООН, впродовж майже трьох років військових дій РФ на Донбасі загинули щонайменше 2 500 мирних громадян України; від 7 000 до 9 000 були поранені. Війна продовжує забирати та калічити людські життя: лише у першому півріччі цього року її жертвами стали понад 400 цивільних осіб, що на 60% більше, ніж за такий же період 2016 р.

Триваючі порушення режиму припинення вогню, наявність значних замінованих площ становить загрозу життю для майже 800 тис. українців, які проживають поряд із лінією зіткнення. Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ регулярно фіксує численні випадки розташування контрольованими Росією незаконними збройними формуваннями військових позицій, озброєння та військової техніки у населених районах, захоплення об’єктів приватної власності та адміністративних приміщень, зокрема шкіл, дитячих садків та лікарень.

Майже 1,6 млн громадян – або близько 4% всього населення України – змушені були залишити свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами. За даними ООН, понад 3,8 млн наших громадян по обидва боки лінії зіткнення потребують гуманітарної допомоги.

В оприлюдненому у 2017 р. тематичному звіті «Складне становище цивільного населення, яке постраждало від конфлікту на сході України» СММ ОБСЄ відзначає, що обмеження проросійськими ватажками доступу міжнародних гуманітарних організацій до окупованої території ускладнює доставку гуманітарної допомоги та захист цивільного населення. Серйозне занепокоєння викликає практика відправки російських т.зв. «гуманітарних конвоїв» на підконтрольну бойовикам частину Донбасу з порушенням українського законодавства та міжнародного права. У цьому зв’язку вимагаємо від Росії як держави-агресора та окупанта неухильного виконання гуманітарних аспектів Мінських домовленостей, зокрема забезпечити безперешкодний доступ, зберігання та розподіл гуманітарної допомоги.

Глибоко вдячні за вагому допомогу, яку організації системи ООН, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, наші країни-партнери та міжнародні неурядові організації надають для вирішення гуманітарних проблем на окупованих територіях. Сподіваємося на подальшу міжнародну підтримку у цьому питанні.

Масштаби гуманітарних викликів, які продовжують поставати перед Україною у зв’язку з агресією РФ, потребують належних обсягів гуманітарного фінансування. У цьому зв’язку закликаємо держав-донорів активізувати зусилля для мобілізації фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Плану гуманітарного реагування ООН в Україні у 2017 році.

Джерело