Вісті з фронтів. 27.11.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні завершуємо з Придніпровським напрямком.

1. Спочатку про поточну ситуацію.

Командування угрупування військ (УВ) противника “Днепр” продовжує свої спроби якщо не ліквідувати, то принаймні скоротити та блокувати плацдарми ЗСУ на лівому березі річки Дніпро.

Через негоду та несприятливі кліматичні умови впродовж крайньої добі інтенсивність бойових дій різко впала. Однак, протягом минулих двох-трьох діб противник таки здійснив принаймні дві спроби атакувати передові позиції ЗСУ на лівому березі Дніпра. Зокрема:

– До 2-х штурмових груп противника (до мотострілецького відділення кожна, ймовірно, зі складу 205-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) або підпорядкованих їй 1445-го чи 385-го мсп ТрВ) при підтримці рідкого мінометного вогню спробували атакувати передові позиції ЗСУ північніше с. Підстепне (в районі сонячної електростанції). Однак, зазнали невдачі, після нанесення по них вогневого ураження відійшли на вихідний рубіж.

– Так само дві штурмові групи (по 8-10 чоловік кожна) зі складу, ймовірно, 881-го десантно-штурмового батальйону (дшб) 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) при підтримці мінометно-артилерійського вогню та вогню одного БТР-80 спробували атакувати передові позиції ЗСУ по напрямку с. Корсунка – с. Кринки. Але також зазнали невдачі через вогневе ураження, нанесене по них українською артилерією з правого берега річки.

На даний момент командування противника, очевидно, концентрує свої зусилля по двох напрямках – район с. Кринки, а також намагається відтіснити передові підрозділи ЗСУ у пойму річки від рубежу Підстепне – Піщанівка та з району північно-західніше с. Пойма.

2. Щодо останніх змін у складі військ (сил) противника, які діють на цьому оперативному напрямку.

– Продовжується процес оперативного розгортання у складі УВ “Днепр” частин і підрозділів 104-ї десантно-штурмової дивізії (дшд) повітряно-десантних військ (пдв) ри-фи. Нагадаю, підрозділи її 328-го десантно-штурмового полку (дшп) вже введені у бій східніше с. Козачі Лагері в якості основних сил тактичної групи, яка діє проти правого флангу нашого плацдарму.

Тож тепер до складу УВ “Днепр” переміщується й 337-й дшп цієї дивізії. Принаймні його рекогносцировочні групи фіксувалися в районі Великі Копані – Абрикосівка – Тарасівка – Добросілля. Станом на позавчора один батальйон полку перебував в районі с. Асканія Нова, два інших здійснювали марш з території тимчасово окупованого півострова Крим у напрямку на с. Брилівка.

Як на мене, 337-й дшп, очевидно, попередньо буде зосереджений південніше Національного парку України “Олешківські піски” у другому ешелоні оперативної побудови УВ “Днепр”, після чого його командування прийме рішення, як саме використовувати цей полк:

1) або ввести його у бій на одній із ділянок,
2) або залишити в якості однієї з частин загального оперативного резерву УВ “Днепр”,
3) або використовувати у якості мобільного резерву, своєрідної “пожежної команди”.

Я схиляюсь до третього варіанту, якщо все, що говорять про генерала Теплінського, хоча б наполовину відповідає дійсності.

– Окрім розгортання 104-ї дшд у складі УВ “Днепр” на тактичному рівні противник також проваджує певні зміни, обумовленні розвитком ситуації в зоні його відповідальності. Зокрема, очевидно, якась частина (ймовірно, посилений батальйон) бригадної тактичної групи 7-ї військової бази (ВБ) Південного воєнного округу (Півд.ВО) розгорнутий противником східніше та північніше с. Челбурда. Можливо, мова йде й про підрозділи 24-го мотострілецького полку (мсп) 70-ї мотострілецької дивізії (мсд).

Наскільки я зрозумів, командування УВ “Днепр” вже визначилось із складом, напрямками та ділянками дії своїх основних тактичних груп, які явно найближчим часом спробують ліквідувати плацдарми ЗСУ на лівому березі Дніпра.

Зараз вони “наносять последние штрихи”, десь ешелонують бойові порядки для нарощування зусиль у ході своїх майбутніх атак, десь прикривають потенційно небезпечні ділянки, десь створюють тактичний резерв для різного роду “несподіванок” і т.і.

3. Тепер щодо якісно-цифрового виміру загальної характеристики УВ противника “Днепр”, щоб розуміти його реальні можливості та спроможності на цьому оперативному напрямку.

Станом на ранок 26.11. 2023 року до складу УВ “Днепр” входило:

– окремих мотострілецьких бригад (омсбр), окремих розвідувальних бригад (орбр), десантно-штурмових бригад (дшбр), окремих бригад морської піхоти (обр МП), окремих бригад берегової оборони (обр БО), військових баз (ВБ) – 9;
– мотострілецьких, танкових, десантно-штурмових, окремих морської піхоти полків (мсп, тп, дшп, оп МП) – 18;
– мотострілецьких, окремих мотострілецьких, танкових, десантно-штурмових батальйонів (мсб, омсб, тб, дшб) – 9;
– зведених тактичних загонів (рівня батальйон), в тому числі типу БАРС, Шторм, Шторм-Z – 5.

В резерві “першої черги” знаходилось:

– мсп – 1;
– дшп – 1.

В складі цих формувань перебувало:

– особового складу 69701 в\сл;
– танків – 406;
– бойових броньованих машин (ББМ), включаючи бронеавтомобілі та МТ-ЛБ – 948;
– артилерійським систем (АС), калібром від 100-мм – 494;
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) калібром від 122-мм – 79;
– пускових установок оперативно-тактичного ракетного комплексу (ПУ ОТРК) – до 8.

Всі дані стосовно озброєння та військової техніки (ОВТ) наведені з урахуванням і тих одиниць, що знаходяться у ремонті (відновленні) та модернізації.

Деякі характеристики щодо тактичної щільності сил і засобів противника на цьому оперативному напрямку у загальному вимірі:

– танків, розрахунково – на 13 умовних танкових батальйонів;
– ББМ – на 29 мотострілецьких батальйонів;
– АС – на 28 артилерійських дивізіонів повного складу (3-х батарейних).

УВ противника “Днепр” обороняється ПО ФРОНТУ на відтинку протяжністю приблизно 250-260 км (по прямій від с. Покровське до с. Михайлівка – 223 км).

Тож нескладно порахувати скільки танків, ББМ та АС противника приходиться на 1 км фронту, в середньому “по палаті” на Придніпровському оперативному напрямку, якщо вважати протяжність лінії фронту, яку на ньому обороняє противник, “середньо умовно” в 255 км:

– по 273.3 “морди” на 1 км,
– танків – 1.6 на 1 км,
– ББМ – 3.7 на 1 км,
– АС – 1.9 (ну нехай навіть буде 2) “ствола” на 1 км,
– РСЗВ – взагалі менше 1 установки (0.3) на 1 км.

Зрозуміло, що вся ця “красота” не розподілена рівномірно вздовж всієї лінії бойового зіткнення (ЛБЗ)\фронту.

Противник, очевидно, ще не дійшов до такого рівня ідіотизму. Він концентрує та масує ці засоби на визначених ділянках і напрямках як по фронту, так і в глибину своїх бойових порядків, створюючи куди більші тактичні й навіть оперативні щільності в залежності від своїх планів та намірів.

Тобто по оперативній та тактичній щільності розподілу його сил і засобів цілком можливо дійти до висновку, що в нього “тут густо, а там пусто”. Причому місця, де саме на даний момент “густо” або “пусто”, цілком ймовірно, швидко та оперативно міняються.

Майстерність нашого командування полягає в тому, аби чітко та швидко визначити, де у противника станом “на зараз” саме “пусто”, й влупашити йому саме в це місце.

А виходячи з вище зазначених показників тактичної щільності сил і засобів противника (більше 1 танка й майже 4 ББМ на 1 км + 2 крупнокаліберних артствола), зважаючи на ТТХ сучасних танків, ББМ та АС, зробити це не так просто, як здається на перший погляд.

Особливо якщо сюди додати більше як 270 “тушок” намобілізованих та заготованих “рашен-богатерів” на 1 км фронту (це трохи менше батальйону, ну 2 роти повноцінних так точно), навіть в умовах, коли їх всіх всадити рівномірно вздовж всього фронту в зоні відповідальності УВ “Днепр”.

Тому я би на місці численних наших експертів та аналітіГОФ не поспішав би з радісно-оптимістичними оцінками та прогнозами щодо Придніпровського оперативного напрямку. Тим більше що русло Дніпра також пересунути в якесь більш зручне для нас місце явно не вдасться.

 

Фото: 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Автор