Воно боїться. Кому вигідний підрив Каховської ГЕС?

Кирило Данильченко спеціально для Думської

Постійний автор «Думської» Кирило Данильченко, він же Ронін, аналізує причини і наслідки підриву Каховської ГЕС на Дніпрі.

Як там казав один покійний воєнкор із тюремним бекграундом, до того, як отримав у подарунок статуетку? «Всіх уб’ємо, всіх пограбуємо, все буде, як ми любимо». Це ідеальна цитата для того, щоб пояснити будь-яку логіку вчинків рф в Україні.

Наприклад, Ісламська держава, ведучи бої біля Євфратської ГЕС «Табка», не наважилася знищити найбільшу в Сирії греблю. Курдське ополчення взяло штурмом однойменну авіабазу і ГЕС у результаті важких боїв. Прилітало по залу управління, були пробоїни, але централізованого обвалення не було. Бородаті ісламісти, які сідали верхи на тони вибухівки та підривали цілі квартали живими бомбами на БМП-1, і то не стали знищувати одне з найбільших світових водосховищ.

А ось росіяни вміють, можуть, практикують. Вони вже давно переплюнули дикунів із відрізання голів, знущань із полонених і знищення міст.

При цьому збирають засідання Радбезу ООН через «руйнування Каховської ГЕС». Але ж навіть якби гребля зруйнувалася сама, на що натякають, до речі, деякі західні ЗМІ, то винуватці катастрофи все одно — кремлівські. Вони контролювали об’єкт, мали до нього повний доступ, вони зобов’язані були піклуватися про його збереження.

Припустімо, все звалилося через аварію в машинному залі і розмивання зсередини (а-ля Саяно-Шушенська). Або шлюзи зносилися, а потім був гідроудар. І в цьому випадку був би винен агресор.

Потрібно обслуговувати захоплене і проводити ремонт. І не потрібно підривати при відході дорогу і міст над дамбою.

Щоправда, версія про попередні пошкодження, недбалість окупантів і поступове руйнування теж багато чого не пояснює.

Бо одночасно не тільки посипалися конструкції, де гідрозасувки, а й машинний зал. Просто немає шматка будівлі, вигризло бетон — причому явно розвернуто зсередини. Крім того, постраждала область, де розташовані шандори, сильно укріплені колони в кілька метрів завтовшки — їх не стало штук п’ять, у двох різних місцях дамби.

Обстріл Збройними силами України, про який почали говорити професійні російські патріоти та деякі «друзі» із Заходу? Чим — тактичною ядерною зброєю?

Місцеві чули довгу й потужну вібрацію — не один гучний удар, як було нещодавно, коли приходив коректований «чавун» по фермерських господарствах у Бериславі, і не серію вибухів, як у випадку з ракетами від «Хаймарсів». Такий гул може бути викликаний підводним вибухом або вибухом у товщі дамби, у спеціальних мінних колодязях.

Але ж там були камери — окупанти, покажіть цей жорстокий обстріл, який призвів до руйнування, з прив’язкою до дати! Ні? Вражені вашою невдачею.

Ну і відверто, навіщо це Україні — у розпал рейдів, що почалися через «старий кордон», і серій ударів по передових опорниках? У той час, коли на вулицях Білгорода ставлять у стрій обмежено придатних і оснащують їх дерев’яними автоматами для ТрО? Коли РДК і «Свобода Росії» забивають у стрілецькому бою командира тактичної групи «Бєлгород» і начальника штабу місцевої частини? Коли Бахмут та інші напрямки?

Кажете, випадково через давній обстріл обвалилася?

Сходження води дасть росіянам приблизно тижні півтора-два, протягом яких українці точно не зможуть стрибнути на Лівобережжя через острови в гирлі спочатку через підйом води. А потім багато тижнів Сили оборони не зможуть проводити в районі загальновійськову операцію (навести понтони і постачати механізовані частини) через заболоченість і кашу під траками, оскільки відкриються стариці (те, що колись було річкою, потім пересохло, але через підрив дамби перетвориться на болото, — Ред.), замулені місця.

Натомість у рф з’явилося віконце перекинути частину військ із сектора на північ. Все це сталося випадково саме зараз?

Але ж місяць тому росіяни вивісили новину — мовляв, контрольовано скидаємо воду з Каховського водосховища, загрози його сходу немає. Місяць не бачили, що шандор несправний, а тут як почалася активність Збройних сил, тут же і розмило?

Занадто багато чого має збігтися.

Тим паче, що ЗС рф намагалися сковувати наші частини на островах і на дачах на лівому березі — був вогневий бій, українські підрозділи придушили активність противника і встигли вийти на катерах. І ще факт: незадовго до того, як пішла велика вода, нам хотіли нав’язати серію сутичок, щоб втопити. Але не вийшло.

Масштаб збитків ще належить усвідомити. В України під зрошенням приблизно три мільйони гектарів земель на максимумі. Через низку фінансових та організаційних питань щорічно (до вторгнення) щороку зрошувалося від сили 600 тисяч га. 350 тисяч гектарів — це Херсонська область. Затоплено термінал компанії «Нібулон» у Козацькому.

Збиток для сільського господарства буде значний, виробництво овочевої продукції зосереджене в трьох найбільш постраждалих областях. У Кривому Розі вже вивісили графіки вимкнення питної води, ArcelorMittal призупинив виплавку сталі та техпроцеси, які потребують великої витрати води.

У регіоні так чи інакше майже два мільйони людей залежать від водосховища — і це стосується як питної води, так і робочих місць.

Залповий схід Каховського водосховища — екологічна катастрофа на роки, коли машинне мастило, пестициди з полів, вміст вигрібних ям у десятках селищ, трупи тварин, які гниють, і розмиті цвинтарі сильно ускладнять життя на півдні України. Українцям!

Так, підтоплено тимчасово окуповані Олешки, Нову Каховку, знищено мінні поля й оборонні лінії противника в низинах на лівому березі.

Думаєте, це рівнозначна ціна за шкоду, про яку йдеться вище?

Але навіть якщо розглядати з точки зору кому вигідно — хіба вигідно було рф заходити в Україну колонами, входити в Охтирку управлінням частини та відправляти колонами росгвардію зі щитами?

Було вигідно ходити в РЛС-дозорі флагманом і отримати в нього ракети?

Втратити в районі Зміїного битих катерів і «панцирів», яких вистачило б на озброєння невеликій європейській країні?

Штурмувати Харків кількома «тиграми» і згоріти в школі?

Багато місяців бити ракетами по об’єктах енергетики, не домогтися свого і почати бити по Києву в той час, як там організовують протиракетну оборону батареї Patriot?

«Вигідно» і «Росія» — це слова-антоніми.

Вигідно було не розпочинати війну, а далі продавати в ЄС нафту і газ, діяти м’якою силою.

Нині ж агресор несе відповідальність за економічну, гуманітарну та екологічну катастрофу на півдні України через руйнування Каховської ГЕС. І продовжує підриви каскадів озер і ставків біля Переможного та Ганнівки, щоб розливом води сповільнювати можливий темп просування Збройних сил.

Чи виглядає це поведінкою наддержави, регіонального лідера і «другої армії світу»?

Риторичне запитання.

Воно боїться.

Автор