Вісті з фронтів. 07.06.2023. Частина ІІ (відео)

Костянтин Машовець

Друга (заключна) частина відповідей на запитання на цьому тижні…

Максим Масюк: Пане Костянтине, дякую за Вашу роботу! Поділіться своїми думками, будь ласка, щодо наступних питань:
1. Наскільки ймовірне використання території рф для наступу СОУ? Нехай навіть транзитом. Район м. Уразово виглядає доволі перспективним, якщо ставити за ціль вихід у фланг Сватівському угрупованню військ противника. Чи це тільки здається?
2. Якби Ви безпосередньо впливали на планування наступу сил СОУ на півдні (ЛБЗ від Дніпра до Вугледару), то які ТОП-3 задачі Ви рекомендували б вирішити ДО початку такої операції?
3. Наші партнери нас вже передали доволі широку номенклатуру ОВТ, яке ще не використовувалось (як мінімум не було жодного підтвердження його використання в публічній площині). Маю на увазі Леопарди, Мардери, CV-90, ARX та інші види ББМ та танків. Як ви думаєте, з чим це пов’язано? Ця техніка готується виключно під наступ? Якщо так, то чи справедливо вважати, що поява на полі бою цих зразків ОВТ є початком активної фази операції СОУ?

– Я вже відповідав на це запитання. З формально-офіційної точки зору (тобто, маючи на увазі, з використанням регулярних підрозділів ЗСУ) цього не може бути. Стосовно проксі-формувань штибу РДК – питання дискусійне. В першу чергу, через їх обсяг (розмір) та ступень боєздатності (й відповідно, реальні бойові спроможності). Тому всі розмірковування на цю тему, а саме доцільно чи недоцільно, позбавлені сенсу.

– Які саме задачі ви маєте на увазі? За змістом чи стосовно просування і досягнення визначених рубежів? Якщо за змістом, то їх далеко не 3, а більше, і це оперативна і бажано тактична раптовість, суттєве зниження вогневих спроможностей противника на обраних ділянках та напрямках, придушення та дезорганізація його системи зв’язку та бойового управління, ТИЛУ, ну й бажано перевага у повітрі, хоча би тимчасово і на обраному напрямку. І це тільки відносно противника, а ще є купа (комплекс) заходів, які треба реалізувати відносно власних військ. Але якщо ви маєте на увазі якісь конкретні рубежі та напрямки або ділянки, то, звісно, зі зрозумілих причин я вам нічого конкретного не скажу.

– Це пов’язано з освоєнням цього ОВТ конкретними формуваннями, на озброєння яких воно надійшло. Ні, “воно” готується просто до практичного використання в бойових умовах, у всіх видах бою. “Під наступ” готуються формування – батальйони, бригади, постійні чи тимчасові тактичні групи, угрупування військ, на озброєнні яких перебуває це ОВТ. Готувати якесь озброєння та військову техніку, які апріорі призначені для використання у всіх видах загальновійськового бою, при дуже широкому спектрі умов, спеціально “під наступ” має сенс виключно у тому випадку, якщо передбачається, що цей наступ буде проходити в якихось особливих умовах, які не передбачені конструктивними особливостями цього ОВТ.

– Ні, жодним чином.

Dmitry Ar: Ви неодноразово казали, що морально-психологічний дух війська – дуже важливий чинник його боєздатності. Як ви зараз оцінюєте цей показник у росіян? Випадок з бухим комбригом, що воює проти “Вагнера”, – це все ще поодинокий випадок “разложения в войсках” чи вже є підтвердженням його певної системності?

– Як такий, що поки дозволяє їм виконувати бойові завдання.

– Випадок з “бухим комбригом” взагалі ні про що не свідчить у сенсі загальної готовності та здатності особового складу “Объединённой группировки вс рф на Юго-Западном ТВД” виконувати поставлені завдання. Тому що він стосується виключно стосунків регулярного російського війська з іррегулярними формуваннями, не більше того. Виходячи з контексту цього випадку, це якраз більше свідчить про готовність російського військового командування середньої ланки виконувати будь-які накази свого начальства.

Yevhen Vishnikin: Чи є будь-які публічно орієнтовані реакції вищого політичного керівництва Московії на події останніх днів у вигляді законодавчому (постанови чи закони) чи хоча б політично/популістичному (рішення радбезу, уряду, жидомасонів, жабогадюк чи інших)? Склалося враження, що вони геть розгубилися, але то може просто брак інформації про їхні реакції.

– Я просив бути максимально конкретним у своїх запитаннях. Які саме “події останніх днів” ви маєте на увазі? Це перше, друге, що саме ви маєте на увазі під терміном “вище політичне керівництво Московії”? Це президентська гілка влади, їхній “парламент”, судово-правова частина влади?

Ця машина щоденно “народжує” чималу кількість законів, розпоряджень, доручень, указів та інших рішень з приводу найрізноманітніших причин, подій та явищ. Я не телепат, щоб вгадувати, що саме ви мали на увазі, формулюючи своє запитання, але припускаю, що ви мали на увазі все ж таки події, пов’язані з так званою СВО.

Якщо так, то “публічно орієнтованою реакцію” на них варто вважати відповідні коментарі офіційних представників російських державних інституцій, які безпосередньо займаються “проблематикой СВО”. Наприклад, висловлювання пана Пескова, Марії Захарової, генерала Конашенкова та ряду інших “говорящих голов” з цього приводу. Це і є їхня “публічно орієнтована реакція”.

– Щодо “законодавчого вигляду”, то, на їхній власний погляд, уся необхідна законодавча база для “проведения СВО” вже давно сформована та діє. Відповідну інформацію ви можете знайти самостійно на відповідних російських ресурсах у мережі інтернет. Вона велика і перераховувати увесь її зміст у відповіді на ваше запитання я просто фізично не зможу. Тим більше що вона регулярно доповнюється різноманітними підзаконними актами, “уточнюючими” розпорядженнями та указами, починаючи з “порядка выплаты денежного довольствия учасникам СВО из числа мобилизованных граждан”, закінчуючи “особенностями проведения следственных действий на территориях в зоне проведения СВО”. Це цілі стоси документів.

Dmitry Ar: Приблизно з часів сумних подій в/під Попасною ви казали, що слід уважно слідкувати за переміщенням “Вагнера”. Станом на зараз, як на Вашу думку, вони (“вагнерівці”) дійсно релокувались кудись подалі від окупованих територій України, чи десь акумулюються, щоб виринути знов і робити проблемі силам оборони України?

– Частина цього “корпусу” (більша) відведена у тимчасові пункти базування в оперативно-тактичному тилу УВ “Юг” та “Центр”. Визначені підрозділи, в основному з числа “ветеранів”, вибули у ППД підрозділів пвк вагнер в різних регіонах ри-фи.

– Ще ряд підрозділів (до 3-4-х штурмових загонів) продовжують виконувати завдання у смугах відповідальністі УВ “Восток” та УВ “Центр”, “Запад”.

– “Бойове ядро” цієї “компанії” проходить зараз доукомплектування спеціально відібраним особовим складом (переважно добровольцями з бойовим досвідом) як безпосередньо у тилах УВ регулярної російської армії, так й у власних тимчасових та постійних пунктах дислокації.

– Термін “акумулюються” для цього збройного формування навряд чи доцільно використовувати. Краще вживати – зосереджуються чи розгортаються, бо вони переважно діють, у цьому сенсі, за типовими армійськими шаблонами та стандартами.

 

Автор