США вперше передають Україні конфісковані активи російського олігарха

Ніна Южаніна

Про це пише «Голос Америки».

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд схвалив першу виплату Україні грошей, які США вилучили у наближеного до путіна російського олігарха Малофєєва. Йдеться про 5,4 мільйона доларів.

США заявили, що він фінансував росіян, які пропагували сепаратизм у Криму після того, як рф анексувала півострів у 2014 році.

«Хоча це перший переказ Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів на відновлення України, – сказав Гарланд, – він не буде останнім».

Реальна можливість змусити державу-спонсора тероризму заплатити за воєнні злочини досі обговорюється світовими лідерами.

Лише зараз справа потроху рушила з місця.

Євросоюз має юридичний висновок про те, що російські активи можна використовувати для відновлення України, заявив представник Єврокомісії Крістіан Віганд під час брифінгу в Брюсселі в четвер, 11 травня.

Першою іноземною країною, яка імплементувала механізм конфіскації іноземних активів як накладеної санкції, стала Канада. Ця країна заморозила 16 мільярдів доларів російських суверенних активів та 80 мільйонів доларів приватних. Ухвалений там закон дозволяє конфіскувати обидва види активів, однак його реалізація передбачена лише через шість місяців.

Днями уряд Швейцарії підтримав конфіскацію на користь України активів російського Центробанку на майже 8,3 мільярди доларів.

Тому рішення США є надважливим прикладом кроків, які необхідно зробити, аби змусити агресора заплатити за скоєні ним воєнні злочини.

Автор