Санкції на часі. 20.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Зовнішня допомога забезпечувала 68,8% джерел фінансування дефіциту коштів державного бюджету України з початку цього року, повідомила голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради Роксолана Підласа.

За півтора місяці вже 2023 року до державного бюджету надійшло 171,9 млрд грн від міжнародних партнерів. Найбільшу частку становить макрофінансова кредитна допомога від ЄС (3 млрд євро) та грантова допомога від США ($1 млрд).

Це – не враховуючи допомоги зброєю.

Щоб підтримати ЗСУ максимально ефективно, Україна має всі ресурси спрямувати на забезпечення військовослужбовців і закупівлю та виробництво озброєнь та боєприпасів. А це означає – припинити тиск на бізнес і одночасно перекрити корупційні годівнички. Тоді зростатиме і підтримка з боку партнерів, і власні надходження.

Натомість росія продовжує втрачати канали отримання коштів.

1. Управління з контролю за іноземними активами США OFAC розпочало розслідування щодо Райффайзенбанку та його операцій у рф, анексованих областях України, а також у Сирії.

Зі свого боку, європейський Центробанк вимагає від Райффайзенбанку піти з росії «у будь-які способи».

Банк суттєво скорочує операції на росії і невдовзі буде змушений закрити останній канал для операцій рашистів із європейською валютою, який пов’язує їх зі світовою фінансовою системою.

2. У січні цього року обсяги російського газу, що імпортується Чехією, знизилися до нуля, хоча раніше російський газ забезпечував 97% потреб країни.

3. Країни G7 та Євросоюзу обговорюють способи відстеження російських алмазів, що перетинають кордони.

Це перекриє один з основних шляхів надходження «живих коштів» від ліквідної частини резервів рф.

4. Нідерланди обмежать кількість російських дипломатів, які працюють в посольстві росії, та закриють російське торгпредство в Амстердамі з 21 лютого, повідомляє МЗС Королівства Нідерландів.
Ці відомства вважаються одним з основних центрів рашистського впливу в Західній Європі.

5. Влада США звинуватила росію у злочинах проти людяності за скоєні військові злочини в Україні. Про це заявила віце-президент США Камала Харріс на Мюнхенській конференції з безпеки.

Вона сказала, що США уважно вивчили докази скоєних злочинів. За її словами, немає сумнівів у тому, що це злочини проти людяності.

Російська армія проводить «широкомасштабні та систематичні напади на громадянське населення», здійснює «жахливі вбивства, тортури, зґвалтування, депортацію та страти», – заявила Харріс.

Це важливі констатації, які лягають в основу наступних пакетів санкцій.

Тож далі ж буде.

Автор