Вісті з фронтів. 05.02.2023

Костянтин Машовець

1. Командування військ противника продовжує процес підсилення бойового складу своїх угрупувань “Запад” та “Центр”. Зокрема, відзначаються суттєві зміни УВ противника на Куп’янському та Лиманському напрямках:

– Закінчується розгортання підрозділів 2-ї мсд 1-ї гв. ТА на Куп’янському напрямку (район Нова Тарасівка). Противник також зосереджує на цьому напрямку додатково не менш як 2 тб та 2 мсб зі складу 26-го тп 47-ї тд 1-ї гв. ТА.
– В район м. Кремінна противником додатково переміщено сили та засоби 2-х пдп (331-го та 217-го 98-ї пдд, всього до 4-х пдб, один з яких вже розгорнутий в районі с. Діброва). Таким чином, командування військ противника довело загальну чисельність свого угрупування пдв, розгорнутого на Лиманському напрямку, до 8.5-8.7 тисяч в\сл, у складі:

1) 104-го дшп (без дшб), 234-го та 237-го дшп 76 дшд,
2) 217-го пдп (без пдб) та 331-го пдп 98 пдд,
3) у резерві, в районі м. Луганськ розгорнута 31-а одшбр.

– Окрім цього, командування військ противника продовжує реалізацію комплекса заходів по формуванню у складі 2-го АК 8-ї ЗВА Південного ВО двох мотострілецьких бригад (85-ї та 88-ї мсбр, по 2.3 – 2.5 тисяч в\сл в кожній з них). Комплектування обох бригад відбувається за рахунок частин та підрозділів мобілізаційного резерву (290-го, 293-го, 259-го, 294-го, 302-го, 314-го, 315-го стрілецьких батальйонів (сб) МР та 202-го стрілецького полку (сп) МР 2-го АК). Бригади формуються та розгортаються відповідно в районах Новоайдару та Старобільська.

Хто забув, то нагадаю, на сьогоднішній день головні сили 2-го АК активно задіяні противником на напрямку Білогорівка (верх.) – Григорівка (Сіверський напрямок), а також північніше Бахмуту, по суті, виконуючи функцію “зв’язки” між Лиманським та Бахмутським напрямками. Але, судячи з районів формування та розгортання нових бригад 2-го АК, зону його “відповідальності” планується суттєво розширити на північ.

2. З метою проведення якісного перегрупування військ, ротації о\с, його відпочинку, поповнення та зосередження резервів командування військ противника проводить заходи з облаштування та розгортання так званих “базових” (тилових) районів рівня армія – дивізія – бригада\полк поза ефективною дальністю дії далекобійних засобів ураження ЗСУ. Мінімальна відстань від ЛБЗ – 90 км. На сьогоднішній день противник обладнав вже 12 таких районів, зокрема:

– 6-а ЗВА ЗВО – 30 км на схід від м.Новопсков, а саме:
–  25-а омсбр – район с. Височинівка
– підрозділ “Шторм” 138-ї омсбр – район с. Первомайське;
– основні сили 138-ї омсбр – район с.Гераськівка;
– 200-а омсбр – район півн.ок. с. Марківка;
– 20-а ЗВА ЗВО – південно-західна околиця м. Новопсков – район західніше та південніше міста, а саме півн.ок. Ікове, Осинове, Хворостяне, Писарівка.

– 1-а гв.ТА ЗВО – 27 км. на південний схід від м.Новопсков, а саме:
– 2-а мсд без 1, 15 мсп і тп – район с.Кам’янка;
– 1-й мсп 2-ї мсд – район с. Тишківка
– 15-й мсп 2-ї мсд – район с. Кобичівка;
– 47-а тд – ліс Залівний (приблизно 12-13 км від с. Танюшівка);
– 27-а омсбр – район с. Писарівка (4 км на півд.зах. від м.Новопсков).

Цікаво, що процес розгортання так званих “базових районів” особисто контролює командувач Західного ВО (він же командувач УВ(С) “Запад”) генерал-лейтенант Є. Нікіфоров, який протягом минулого тижня відвідав особисто 3 таких:

– район с. Танюшівка (базовий район 47-ї тд 1-ї гв. ТА),
– район м. Новопосков (базовий район 20-ї ЗВА),
– район с. Писарівка (базовий район 27-ї омсбр 1-ї гв. ТА).

В цьому контексті досить актуально виглядає створення майже “особистого” резерву командувача УВ(С) “Запад” в районі с. Ільїнка в обсязі 2-х тб + 1 мср саме зі складу 1-го тп 2-ї мсд 1-ї гв. ТА. Генерал-лейтенант Нікіфоров явно відчуває до військ та сил саме 1-ї гв. ТА якісь особливі почуття, або його там якось дуже “по-особливому” зустрічають.

Про “перспективні” напрямки та ділянки цілком ймовірного наступу противника на Куп’янському та Лиманському напрямках поговоримо в окремому пості на наступному тижні.

3. В районі північніше Бахмуту противник сконцентрувався на оточенні наших підрозділів в районі с. Красна Гора та Парасковіївка. З цією метою він намагався просунутись по напрямку вис. 177,5 – вис. 190 та в подальшому в напрямку вис. 204,8 за трасою Е40. Головна мета – повне оточення наших підрозділів в районі Красна Гора та Парасковіївка.

Очевидно, що у питанні оборони Бахмута на даний момент існує 2 основних ключових питання:

– Забезпечення сталого утримання рубежу Ягідне – Берхівка – Залізнянське – Васюківка, це по суті питання – утримають ЗСУ Бахмут, або ні.
– Й так само рубіж Іванівське – Ступочки, вздовж дороги Т-0504.

Причому гіпотетичне оточення українських сил в районі Красної Гори дуже слабо вплине на ситуацію безпосередньо в самому Бахмуті. Але, якщо противник безпосередньо перейде дорогу Т-0504 та зав’яже бої за Часів Яр, а також прорветься до Берхівського водосховища, то тоді Бахмут однозначно доведеться залишити.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор