Новини науки. 6-12 серпня

Віктор Шабанов

Доброго дня!

Найцікавішими і найрезонанснішими новинами цього тижня були астрономічні спостереження. Затемнення Місяця, метеоритний дощ та інші небесні цікавинки притягували увагу пересічних громадян. Між тим, у нашій сьогоднішній стрічці багато новин з археології та палеонтології. Їх було б більше, але не всі вдалося підтвердити надійними джерелами.

Тішить, що поступово закріплюються в наших оглядах і новини з України. Передусім археологічні. Ви вже мали нагоду читати про успіхи наших фізиків. Маю надію, що згодом у нас навіть буде окрема стрічка – наукові новини з України. І вона не поступатиметься світовим.

А сьогодні зверну вашу увагу на цікаве дослідження психологів щодо природи атеїзму, на успіхи компанії Virgin Galactic, а також на можливості інфікувати комп’ютер вірусом за допомогою ДНК.

Приємних вихідних і смачної кави!

Археологія

На Буковині німецькі археологи знайшли унікальні артефакти

Ця археологічна експедиція працює вже кілька років, але лише віднедавна вона отримала статус міжнародної. Як наслідок – збільшене фінансування і унікальні відкриття. Впродовж двох тижнів розкопок на могильнику й поселенні археологам уже вдалося виявити верхні контури заповнень археологічних об’єктів. Один із них належить похованню дитини під кам’яним закладом, другий – майстерні ІІІ століття н.е. Отримано й перші знахідки – частини глиняних і скляних посудин, римські монети, шпору тощо. Найбільший інтерес становлять артефакти, пов’язані з виробництвом скла, а саме – відходи від плавки скла, напівфабрикати, бракований та готовий посуд.

На Дніпропетровщині археологи розкопали неушкоджену могилу скіфської амазонки

Унікальність цієї знахідки полягає в словосполученні «не розграбована». Думаю, всім відомо, що найболючішою проблемою майже всіх археологічних досліджень є отримання перфектних, недоторканих поховань, які б надавали найдокладнішу та неушкоджену інформацію щодо життя людей у певну історичну епоху. Під час розкопок кургану була виявлена могила, в якій знаходилися залишки молодої дівчини. На щастя, могила виявилася не розграбованою, і це дозволило зробити сенсаційні висновки. За словами керівника експедиції, дівчина є свого роду амазонкою та, найімовірніше, загинула в бою. Оскільки могила була не порушена, на руках та шиї дівчини були прикраси: браслет та намисто, а поруч виявлені останки коня і зброї.

Палеонтологія

Вчені виявили, як виглядає останній спільний пращур мавп і людей

Fossil Reveals What Last Common Ancestor of Humans and Apes Looked Liked

Як відомо, людина походить не від мавп (тим більше сучасних мавп) а від мавпоподібного пращура, від якого в прадавні часи відокремились гілки сучасних приматів. Відомо-то відомо, але донині викопні залишки претендентів на спільного пращура були або непереконливими, але фрагментарними. Подія, про яку ми сьогодні повідомляємо, може стати згодом видатною, адже це стало першим знайденим черепом мавпи, яка існувала на Землі 10-14 мільйонів років тому. За думкою авторів знахідки, вона походить з найбільш правильного часу і місця, щоб показати нам, як виглядали б предки всіх сучасних мавп і людей. Пряма мова: «У нас ніколи не було інформації про це раніше – це завжди було таємницею».

Астрономія

Темна матерія в галактиці NGC 5949 розподілена «неправильно»…

Hubble Observes Dwarf Galaxy NGC 5949

Думаю, наші поціновувачі наукових новин вже розуміються на тому, що таке темна матерія і яка її роль в усвідомленні побудови Всесвіту. Загальний підхід до розуміння темної матерії полягає в тому, що вона розподілена у космічному просторі за певними закономірностями і в цілому більш-менш рівномірно.

Протягом останніх кількох років за допомогою автоматичної обсерваторії «Хаббл» вчені звернули увагу на «дивну» поведінку невеликих і карликових галактик. Вона фактично йшла «врозріз» з їх теоретичною структурою, в якій враховувалася присутність темної матерії. Наприклад, вчені заміряли, з якою швидкістю рухаються зірки в карликових галактиках, що в результаті показало рівномірний розподіл в них цієї загадкової субстанції, а не сконцентрований, як правило, вміст її в центральній частині. Дане «явище», як вважають астрофізики, якимось чином пов’язано з тим, що відносно невеликих галактик практично вдвічі менше, ніж передбачалося відповідно до теорії народження Всесвіту. До того ж, цей факт може означати, що темна матерія може бути представлена в зовсім іншому вигляді, ніж як вважалося раніше. Спантеличені саме цими двома питаннями, учасники наукової команди космічного телескопа спільно з іншими вченими вже не перший рік намагаються вивчити довколишні невеликі галактики, щоб з’ясувати справжню причину подібного розподілу в них темної матерії….

Цікаво, що основним об’єктом досліджень стала карликова галактика NGC 5949 в сузір’ї Дракона, яку відкрив ще в XIX столітті відомий британський астроном – Вільям Гершель.

Кількість масивних чорних дірок всередині Чумацького шляху виявилась вища, ніж очікувалось

Counting Black Holes: The Cosmic Stellar Remnant Population and Implications for LIGO

Астрономи провели своєрідний «перелік» чорних дірок та зіркових мас і виявили, що кількість цих загадкових об’єктів у нашій галактиці набагато більша, ніж очікувалось, – кілька десятків мільйонів. Таке обчислювання стало можливим завдяки врахуванню закономірності, що поєднує розмір і склад галактики з кількістю чорних дірок. За теоретичними розрахунками, у великих (металевих) галактиках зірки утворюють чорні дірки відносно невеликої маси. А у малих та карликових галактиках маса чорних дірок більша. Спираючись на розрахунки, вчені виявили несумісність отриманих теоретичних і практичних відомостей.

Чергове підтвердження матеріальної та інформаційної неосяжності Всесвіту.

Астрономія – Технології

Туристичний космічний корабель успішно пройшов перші випробування

Virgin Galactic Carries Out “Dry Run” for Powered SpaceShipTwo Flights

Компанії Virgin Galactic завершила шостий попередній випробувальний політ суборбітального космічного корабля SpaceShipTwo. Весь цей час корабель просто піднімався за допомогою літака-носія VMS Eve, здійснював неспішний політ, в процесі якого тестувалися функції реактивного двигуна та інших систем.

Єдиним відсутнім компонентом повністю працюючого реактивного двигуна корабля було сопло Case-Throat-Nozzle (CTN), замість нього використовувалася баластна ємність, наповнена 450 кг води. Таким чином, VSS Unity літав з тим же навантаженням, що буде під час польотів з увімкненим двигуном.

Тепер розпочнуться повноцінні випробування. SpaceShipTwo, коли треба, буде запускати двигун після відділення від літака-носія і з його допомогою підніматися все вище. Всі попередні випробування конструктори назвали «пробним прогоном», що допомагає технічним фахівцям оцінити всі нюанси роботи суборбітального корабля.

Що ж, поки у всім відомій країні чавлять продукти і виліплюють домашніх тварин з лайна, весь світ готується до регулярних космічних туристичних подорожей.

Технології

Вченим вдалося зламати комп’ютер за допомогою ДНК

Biohackers Encoded Malware in a Strand of DNA

Група дослідників з Вашингтонського університету вперше змогла інфікувати комп’ютер шкідливим програмним забезпеченням за допомогою ДНК. Записавши шкідливий код у молекулу ДНК, науковці отримали доступ до комп’ютера, який в цей час проводив аналіз цієї ДНК.

Цей спосіб доступу поки що важко застосувати на практиці – дається взнаки складність роботи з ДНК. До того ж, доступ поки що можливий лише до тих комп’ютерів, що мають безпосередній контакт з ДНК. Потенційна загроза полягає в тому, що гіпотетично таке проникнення може надати хакерам можливість долучатися до конфіденційних біологічних даних і навіть підміняти відомості щодо ДНК-тестів. Хоча поки що такий сценарій більш імовірний для науково-фантастичного кіно.

Технічні подробиці ви можете отримати з першоджерела.

Китайські вчені вперше здійснили зашифровану передачу квантових даних з супутника

China Focus: China’s satellite sends unbreakable cipher from space

Квантова передача заснована на феномені квантової заплутаності, коли два об’єкти, в даному випадку – фотони, мають однакові хвильові функції. Якщо їх розділити на велику відстань, зв’язок між ними збережеться і вимірювання одного вплинуть і на стан іншого.

Дослідники з Китаю стали першими, кому вдалося передати дані з супутника на Землю за допомогою квантового розподілу ключів або ж квантової криптографії. Цей метод, теоретично, виключає можливість несанкціонованого доступу до інформації, яка надсилається на далекі відстані. Квантовий ключ створюється з випадкових чисел, згенерованих двома користувачами з метою закодувати інформацію, при перехопленні або зчитуванні якої квантовий стан ключа змінюється і перехоплена інформація самознищується. Будь-яка спроба третьої сторони незаконно підключитися до квантового каналу з метою отримання інформації неминуче призведе до порушення системи і буде виявлена.

Бразильські вчені створили окуляри для ідентифікації хвороб цитрусових

Brazilian scientists create glasses that identifies citrus greening

Окуляри допомагають візуально визначити специфічну хворобу – «озеленення» – в цитрусових культурах, полегшують роботу інспекторів та зменшують кількість помилок при виявленні захворювання.

Окуляри оснащені лінзами, покритими спеціальним фільтром, що дозволяє побачити основну прикмету цього захворювання – листові плями або жовтіння, оскільки посилює контраст кольорів між зеленим та жовтим, які є характерними для даної хвороби.

Автором розробки є Бразильська сільськогосподарська дослідницька корпорація Embrapa спільно з Федеральним університетом Сан-Карлоса

Медицина

Китайським вченим вдалося подолати невиліковну нейропатію

Chinese scientists identify way, drugs for nerve damage treatment

Китайські вчені з Шанхайського інституту Materia Medica представили новий спосіб лікування невиліковної раніше нейропатії, яка спричинялася впливом інсектицидів або елементами хімічної зброї нервово-паралітичного спрямування. Зазвичай органофосфати (ОФ), які можна знайти в інсектицидах, гербіцидах і агентах-токсинах, на кшталт зарину, пошкоджують сенсорні нейрони, активуючи канал TRPA1 у мембрані нейронів. Активація TRPA1 викликає гіперактивізацію нейронів. Як наслідок – ушкодження, біль у шкірі, втрата м’язового контролю і параліч.

Під час дослідження виявилось, що на TRPA1 можна прицільно впливати вже існуючими на ринку медичними препаратами. Після аналізу майже 2000 препаратів, вчені  виявили два цікаві варіанти – дулоксетин та кетотифен, які мали властивість знижувати чутливість нейронів TRPA1 і відносно швидко відновлювати їх функцію.

Вчені відкрили гормон, що пришвидшує роботу мозку

Peripheral Elevation of a Klotho Fragment Enhances Brain Function and Resilience in Young, Aging, and α-Synuclein Transgenic Mice

Вчені виявили, що білок Klotho, який вірогідно захищає тіло людини від старіння, виявився потужним прискорювачем роботи мозку. Досліди на мишах підтвердили позитиві зрушення у роботі мозку після того, як їм додавали Klotho. Подальші дослідження дають змогу виробити препарати, що покращують роботу мозку у людей похилого віку.

Це дослідження підтверджує поширену гіпотезу про те, що на роботу мозку суттєво впливають соматичні чинники. А для нас з вами висновок один: в здоровому тілі – здоровий дух!

Філософія – Психологія – Політологія

Вчені наблизились до усвідомлення феномену атеїзму

Global evidence of extreme intuitive moral prejudice against atheists

Після ряду експериментів вчені виявили певні закономірності у ставленні спільноти до тих чи інших вчинків окремих людей. Експериментатори пропонували оцінити ті або інші вчинки і поєднати їх з припущенням щодо професії, соціального стану, ставлення до віри тощо. Виявилась цікава закономірність: більшість опитуваних поєднувала аморальність вчинків із відсутністю віри в Бога. Найтолерантнішими виявились громадяни Фінляндії, які майже не зважали на можливу кореляцію між поганими вчинками і вірою.

Цікавий експеримент, раджу прочитати повністю.

Сонячне світло зменшує схильність людей до ризику з грошима

Let the sunshine in? The effects of luminance on economic preferences, choice consistency and dominance violations

Вчені виявили зв’язок між рівнем натурального освітлення і готовністю людини до фінансових ризиків. Експерти виявили, що чим вищий рівень освітленості, тим менше люди ризикують грошима. Більш докладно про сутність експерименту читайте за посиланням, а я зауважу, що недарма люди розрізняють «темні справи» і «світлі справи».