Санкції на часі. 19.09.2022

Ростислав Павленко

Відповідно до повідомлення Reuters, Голова Об’єднаного комітету начальників штабів, генерал армії США Марк Міллі вважає, що війна між росію і Україною нині перебуває в новій фазі. Після контрнаступу ЗСУ на Харківському напрямку українські сили захопили стратегічну ініціативу.

«Війна зараз йде не надто добре для росії. Тому ми всі зобов’язані підтримувати високий рівень готовності і дуже уважно стежити за тим, якою буде подальша реакція росії», — зазначив Міллі.

Продовжуючи відому аналогію про жабу в казані, яку варять повільно, аби не вискочила (і не гадила далі), можемо сказати, що жаба почала щось підозрювати. Стає некомфортно: замість теплої ванни можна і зваритись.

У цій ситуації США почали вголос відраджувати путіна і його поплічників від варіантів, які можуть прийти у хворі голови. Застосувати ядерну чи хімічну зброю або втягнути у війну Китай.

Днями у інтерв’ю CBS президент США Джо Байдена прямо озвучив застереження, що, відповідно до різних оглядачів, звучали під час двосторонніх розмов. Не вздумати застосовувати ядерну чи хімічну зброю, бо наслідки будуть жахливі. А лідер Китаю почув попередження не допомагати росії. Цей, схоже, і не збирається: Піднебесна не любить лузерів. Та й зайнята зараз – вибудовуванням стосунків з країнами Середньої Азії (зокрема, за підсумками саміту ШОС), яких росія зухвало вважала своїми васалами.

Європа тим часом готується до зими і ізоляції росії. Рух агресора до дна триває.

1. Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що після українського контрнаступу в Харківській області може виникнути “надія на закінчення війни”.

Причому Україна і тільки вона визначатиме майбутні умови миру.

За його словами, після українського наступу важливо здобути три уроки: “тепер українські сили нав’язують свій темп”, цей успіх “підтверджує європейський вибір”, і ЄС “має посилити підтримку України”.

А умови миру, на думку голови європейської дипломатії, мали б включати відхід з української території, фінансовий внесок агресора у відновлення країни, яку він систематично прагнув знищити, моральне та кримінальне визнання винними у військових злочинах, масштаби яких ми, на жаль, поки що не знаємо, – підсумував Боррель.

2. Рівень запасів газу у сховищах Європи перевищив 85%.

Євросоюз значно випереджає план по заповненню газосховищ. Для прикладу, за планом позначку у 80% передбачалося подолати лише 1 листопада.

При тому надходження газу з росії стрімко зменшується, а з інших джерел – зростає. Після зими, якою погрожує Європі росія, остання може з подивом виявити, що її газ нікому не потрібен.

3. Дружба з путіним має свою ціну.

Єврокомісія пропонує заморозити близько 7,5 млрд євро виплат для Угорщини. Свої пропозиції Комісія передала Єврораді, яка протягом місяця має ухвалити остаточне рішення. Для цього потрібна більшість голосів країн-членів.

Варто зазначити, що Угорщина стала першою країною Європейського Союзу, яку перевірили за новими правилами, які дають змогу ЄС карати членів за створення фінансових ризиків. Ідеться насамперед про корупцію режиму Орбана протягом його тривалого правління.

Така постановка питання не радує любителів сидіти на двох стільцях. Тож, усупереч бахвальству керівництва, офіційний Будапешт підтримав продовження санкцій проти рашистів. Бо путіну нічого запропонувати своїм васалам, крім корупції, а за корупцію у цивілізованих товариствах карають.

4. Міністерство закордонних справ Румунії вважає неприпустимими заяви ексміністра Андрія Марги, який повторив тези рашистської пропаганди у публічному просторі.

Про це йдеться у заяві румунського міністерства, яку цитують румунські ЗМІ.

“Ці заяви перебувають у кричущій суперечності з офіційною позицією Румунії щодо незаконної, необґрунтованої та неспровокованої агресії Росії проти України, а також з основними принципами міжнародного права, що регулюють сьогодні міжнародні відносини”, – заявило МЗС Румунії.

5. За результатами опитування Chicago Council Surveys, вступ України до НАТО підтримують 73% американців.

При цьому приєднання України до Альянсу підтримують прихильники як демократів, так і республіканців. Це надзвичайно важливо для збереження двопартійної підтримки України незалежно від осінніх виборів до Конгресу США. Українське питання об’єднує, а не роз’єднує.

І далі ж буде.

Автор