У містах Дніпро та Харків запрацювали центри ювенальної пробації, які працюватимуть над реінтеграцією дітей у конфлікті з законом

Вітаючи гостей з урочистою подією, заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов зауважив: «Головною метою роботи Центру пробації є надання можливості для підлітків, які вступили в конфлікт із законом, розпочати свій нормальний життєвий шлях та стати повноцінним членом суспільства».

Зі свого боку Світлана Епіфанцева, виконуючий обов’язки міського голови міста Дніпро, відзначила важливість та актуальність відкриття Центру ювенальної пробації, подякувала за підтримку Проектному офісу Агрітім Канада в Україні та висловила сподівання, що комплексна робота фахівців Центру допоможе підліткам уникнути конфлікту з законом у майбутньому.

У нових Центрах ювенальної пробації підлітки проходитимуть корекційні програми з управління гнівом, керування емоціями, вирішення конфліктів, матимуть можливість для цікавого навчання та корисного дозвілля. Для них та для їхніх рідних забезпечуватиметься індивідуальний супровід, який дозволить працювати з поведінкою та  взаємостосунками дитини з рідними, друзями, у школі та громаді.

Сьогодні в Україні офіційно відкрито 9 Центрів ювенальної пробації. До кінця 2017 року таких Центрів буде функціонувати 12.

На даний час Центр ювенальної пробації міста Дніпро працює з 13 неповнолітніми (12 хлопчиків та 1 дівчинка), Центр пробації Харкова – з 19 неповнолітніми (18 хлопців та 1 дівчина).

«Приємним є те, що цей підхід ефективно працює. Адже показник рецедиву для неповнолітніх, які проходять цю програму, становить лише 2%», – підкреслила директор Агрітім Канада в Україні Таня Сенфор Амар.

«Пишаємося тим, що Харків став дев’ятим осередком допомоги підліткам, які оступилися в житті, та сподіваємося, що подібних Центрів стане більше в Україні», – додала заступник міського голови м. Харків Марина Стаматіна.

У своїй промові Перший секретар Посольства Канади в Україні Влад Іонеску наголосив, що впровадження інноваційного підходу роботи з неповнолітніми, які вступили у конфлікт із законом, є гарним прикладом плідної співпраці різних українських установ та довготривалих партнерських відносин у сфері ювенальної юстиції між Україною та Канадою.

У свою чергу Денис Чернишов висловив глибоку подяку Уряду Канади за колосальну підтримку в реалізації проекту у сфері пробації: «Завдяки багаторічному досвіду наших канадських партнерів маємо можливість успішно втілити подібний проект і в Україні. Діти та їх батьки з різних регіонів нашої держави зможуть особисто відчути реальну допомогу кваліфікованих спеціалістів Центру», – підкреслив заступник Міністра юстиції України.

Джерело