Ексклюзивне інтерв’ю Петра Порошенка в ефірі «5 каналу» 24.08.2022 (відео)

 

Петро Порошенко: Ні про що крім перемоги України я не думаю, бо зараз немає нічого важливішого

Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв’ю в ефірі «5 каналу» заявив, що зараз немає іншої мети, аніж перемога України у війні.

«Зчепили зуби і віримо в перемогу. Песимісти бій не виграють. У власну перемогу треба вірити», – наголошує Порошенко.

«Ні про що далі перемоги я не думаю. Якщо вся країна буде марити перемогою, не впадати у відчай, хоча підстави для цього є, не впадати в депресією, не дозволяти собі опускати руки. Повірте, у всіх вистачає зараз проблем. І моє життя не відрізняється від інших. Зараз всім неймовірно важко», – констатує Порошенко.

«Нам – не найважче. Але якщо подивишся, в якій ситуації зараз перебуває людина, яка втратила чоловіка… Тому я вніс законопроект, і ми проголосували закон про те, щоб родинам померлих, поранених зняти будь-яке оподаткування, якщо благодійники хочуть їм допомогти», – нагадав Порошенко.

«І сьогодні є ініціатива – якщо підприємства мають ці можливості – до кінця воєнного стану виплачувати заробітну платню родинам загиблих, які захищали Україну. Виплачувати допомогу пораненим. Вони цього потребують. І проблема навіть не в грошах. Проблема в тому, що це є перший пріоритет держави. Український воїн. Український волонтер. Український доброволець і захисник», – наголошує Порошенко.

«Я розумію, що у вас зараз не святковий настрій. У мене теж. Я розумію, що зараз кожному важко. Але вчора ми підняли прапор. Сьогодні ми всьому світові демонструємо святкуванням Незалежності, як ми любимо Україну. Сьогодні ми розповіли всьому світові, яка прекрасна країна Україна. І весь світ її полюбив – Україну і українців. Це – вдячність за те, що ми, українці, рятуємо світ», – говорить Порошенко.

«Все буде добре. Бо правда – з нами. Бо ми – найкращі. Ми переможемо росію і звільнимо нашу землю», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: путін – це «колос на глиняних ногах», він розуміє лише силу

Петро Порошенко в інтерв´ю на «5 каналі» заявив, що світ нарешті почав розуміти – путіну не можна довіряти і його не варто боятись. Кремлівський диктатор розуміє лише мову сили, каже Порошенко.

«Світ нарешті почав розуміти 2 ключові меседжі, які я намагався йому доносити і доносив протягом 5 років свого президентства. Перше – не вірте путіну. Він розуміє лише силу. Тому ми створювали Нормандський формат. Тому за нашими плечима вже тоді був Європейський Союз і Сполучені Штати. І тому ми маємо дотискувати путіна», – говорить Порошенко.

«І друга рекомендація – не бійтесь путіна. Світ наляканий шантажем путіна. Шантажем енергетикою, ядерною загрозою, економічної блокади. Шантажем армією, шантажем союзів. Не бійтеся: путін – «колос на глиняних ногах», – говорить п’ятий Президент.

«Ми не можемо дозволити прецедентів, коли одна країна силою у 21 столітті в центрі Європи буде змінювати кордони. Коли одна країна буде визначати долю іншої країни і її майбутнього, давати дозвіл – зелене чи червоне світло щодо членства в НАТО, у Європейському Союзі. Це неприйнятно. І Україна продемонструвала світові, що цей тарган насправді такий, що його треба перемагати», – наголошує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Маємо зробити все можливе для контрнаступу, щоб закінчити війну цього року

Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв´ю на «5 каналі» сказав, що треба зробити все можливе для того, щоб закінчити війну в цьому році перемогою України. Він наголосив – війна виснажує людей, і тому треба докласти максимальних зусиль для контрнаступу.

Порошенко розповів, що під час численних поїздок Україною люди найчастіше запитують, коли закінчиться війна.

«Питають жінки, які не можуть відвести дітей до школи, бо не готові ризикувати життям своїх дітей у зв’язку з можливим прильотом ракети російських варварів. Вони розриваються, бо з одного боку хочуть бути з родиною в Україні, і це ще одна притаманна риса українців, а з іншого боку вони чітко розуміють, що треба забезпечити освіту дітей.

Інші залишилися без роботи і чітко розуміють, що в умовах війни ситуація з цим не передбачає оптимізму. Треті, які приїхали поспілкуватися з батьком, коли у дітей, яких вони вивезли, канікули, а зараз треба покидати Україну. Виснажує війна, висмоктує, вичавлює останні сили», – пояснює Порошенко.

«Тому наша позиція принципова – ми маємо закінчити війну цього року, ми маємо викинути через контрнаступ росіян з української землі», – вважає п’ятий Президент.

«Кожен зараз має стати солдатом і робити те, що він може. Можеш йти воювати, призвали тебе – воюй. Не воюєш – допомагай благодійництвом. Не маєш чим – будь волонтером. Не можеш волонтерити – працюй в шпиталі, в центрах допомоги. Не можеш і цього – чи знаходишся за кордоном – допоможи волонтерським організаціям гривнею.

Ми всі зрозуміли, що ми всі солдати і кожен має робити на своєму місці все, щоб наблизити кінець війни», – вважає Порошенко.

Джерело

 

Порошенко розповів про великі проекти для ЗСУ: Мало хто розуміє масштаби цієї роботи, в якій задіяні сотні людей

Петро Порошенко в інтерв´ю на «5 каналі» розповів про обсяги допомоги ЗСУ, яку він надає спільно з волонтерами. За словами п’ятого Президента, над проектами безпосередньо працює велика команда, а розміри поставок вже співмірні з деякими країнами-членами НАТО.

«Я щойно повернувся з передачі артилерійських вантажівок нашим десантникам 25-ї бригади, яка вирушає на фронт. Вони будуть укомплектовані гарматами натівськими. Вони будуть визначені для перевозки боєприпасів. Будуть кунги, будуть тенти для перевозки особового складу», – говорить Порошенко.

«Набагато менше я можу розповісти поки що про проект «Очі Арти». Але хочу сказати, ми дійсно підписали угоду про співпрацю. Це – високотехнологічні стратегічного рівня безпілотні літальні апарати», – зазначає Порошенко.

Він також повідомив, що БПЛА можуть працювати на великій відстані і на висоті майже 5 кілометрів. «Це вже те, що не досягається ні «стінгером», ні «Іглой», ні будь-якими іншими ПЗРК. А якщо він буде витрачати ракету С-300 або ТОР, то ракета коштує дорожче за пташку нашу», – пояснює Порошенко.

«Він має крутий зум, який бачить за десяток кілометрів, круте тепло, яке розпізнає російського загарбника за десяток кілометрів. Він має унікальну систему протидії засобам радіоелектронної боротьби росіян. Він є очима українського війська», – говорить Петро Порошенко.

«Ми не тільки постачаємо це у війська. А ми плануємо організувати школу операторів, школу пілотів, і підпорядковані вони мають бути оперативному командуванню. І вирішувати стратегічні завдання», – пояснює Порошенко.

Він сказав, що пишається цим проектом: «так само, як я пишаюся тим, що ми доставили першу партію в 11 броньовиків, які вже на сьогоднішній день на фронті. І це був перший випадок, коли експортну військову ліцензію країни НАТО отримала недержавна, неурядова організація. Зараз підуть ще і БМП, і можна сказати, що наша організація поставила більше, ніж половина країн НАТО допомогли Україні», – констатує п’ятий Президент.

«Мало хто розуміє масштаби, обсяги. Але нічого важливішого за це немає. І я навіть половину того, що ми робимо, не можу розповісти», – зауважує Порошенко.

«На початку «корисні ідіоти» намагалися дискредитувати саму ідею діяльності нашої організації, а це ж не тільки Порошенко робить. Це штат в сотню людей, починаючи від логістів і закінчуючи ремонтниками, від фінансистів і закінчуючи юристами, від волонтерів, які переганяють, і закінчуючи тими, хто робить всі митні формальності, дипломатів, які допомагають оформлювати ліцензії, військових аташе низки країн, Генеральним штабом, який також робить певні кроки, Командувачем, міністерством оборони, яке видає відповідні ліцензії», – перерахував він.

«Це настільки складний механізм, де на середньому рівні «корисні ідіоти» не здатні протидіяти ефективній роботі цієї команди. Я думаю, що найближчим часом я назву справжніх героїв, які забезпечують неймовірну роботу поставок, бо це не вимірюється грошима», – зазначає Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Перемога України потрібна всьому світові, бо йдеться про глобальну безпеку, в тому числі енергетичну і ядерну

Петро Порошенко в інтерв´ю на «5 каналі» заявив, що світ має загнати путіна в ізоляцію і депутінізувати міжнародну політику.

«Я запропонував світу абсолютно чіткий елемент стратегії: це депутінізація Європи, депутінізація світу і врешті-решт – депутінізація росії. На першому етапі це означає, що ми маємо путіна загнати в ізоляцію. путін не має відчувати, що він велика держава. Він – Північна Корея. От у них є союз, який проголосований проти української резолюції, і там було п’ять країн: це сама росія, це Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Венесуела і все. І в цих умовах путін буде в цій ізоляції», – пояснює Порошенко.

«Раніше казали: от ми не можемо створювати проблеми для народу, це ж відповідальність путіна. Можемо і будемо. Бо в Бучі, Бородянці, Охтирці, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Попасній, Маріуполі розстрілювали людей. Не путін натискав гачок. Це робили росіяни, які підтримують путіна в його звірствах проти України», – нагадав п’ятий Президент.

«І тому ми маємо депутінізувати світ. І тому ми маємо не піддаватися на шантаж. Бо коли Рада Безпеки ООН буде розглядати питання енергетичної безпеки і ядерної безпеки світу, це означає, що у світі йде Третя світова. Це не просто агресія росії проти України. В умовах того, що Україна є країною, яка володіє ядерною енергетикою. В умовах, коли Запорізька станція, яка більша десяти Чорнобилів, захоплена. В умовах, коли гинуть тисячі і тисячі людей, і це може спалахнути із застосуванням найсучаснішої зброї», – застерігає Порошенко.

«Я хочу наголосити, що після Другої світової нічого подібного у світі не траплялося. Війни в Іраку і Сирії, в Афганістані та Африці, в Лівії – у ніякі порівняння не йде з цими 8,5 роками, коли найсучасніша зброя однієї із “найбільших”, як казали, армій світу використовується проти вільної, незалежної держави, яка створила власну армію», – говорить Порошенко.

«Ми не піддамося на ядерний шантаж росії, яка не тільки хоче лякати світ ядерним випромінюванням і забрудненням. Вона відірже весь Південь України від енергопостачання Запорізької АЕС, припинить постачання російського газу і залишить без газу Європу. Врешті-решт ці кроки росії кінцево довели Європі те, що росія не є надійним постачальником. Російська енергетика – це елемент російської агресії, російської зброї. І в цих ситуаціях це точно неприйнятно», – пояснює Петро Порошенко.

«Це точно не дасть жодній країні світу «втомитися» від війни в Україні. Бо це не є війна в Україні. Це питання про їхню власну безпеку. І коли я спілкуюся з міжнародними партнерами, я кажу: допоможіть нам зробити вашу роботу. Допоможіть нам врятувати вас. Ви не допомагаєте Україні – ви інвестуєте зброю у власну безпеку», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Наблизити перемогу можна лише через контрнаступ

Кожен має робити на своєму місці все, щоб наблизити кінець війни – про це в інтерв´ю «5 каналу» сказав Петро Порошенко. Він наголосив – наблизити закінчення війни можна лише через перемогу, а для неї потрібно забезпечити контрнаступ.

«Як забезпечити контрнаступ? Це не просто воля і мотивація українських воїнів. Війна – інша. Воля і мотивація є необхідною, але недостатньою, говорячи математичною мовою умовою, бо це не війна військ. Це війна артилерії – 95% наших втрат, а їх величезна кількість», – говорить Порошенко.

«Лише я за останні 3 тижні загубив кількох близьких мені людей. Це Гліб Бабич, якого ми всі знали. Який прийшов разом зі мною о 6 ранку створювати батальйон на Лаврську. Це і Тарас Жеребецький, який був у 80-ій бригаді, наш голова виконкому Львівської обласної організації. Неймовірна людина. Це Юрій Каракай, який також прийшов у другу роту нашого батальйону. І ти з цим маєш навчитися жити, бо це та ціна, яку ми зараз платимо», – говорить Петро Порошенко.

«Якщо ми хочемо, щоб війна закінчилася, нам треба забезпечити контрнаступ. Можеш привези як я бронемашини – озброй українських десантників. Можеш – забезпеч кулеметами, можеш – привези 350 дронів і роздай їх, бо це є «очі артилерії», які здатні прикривати наш наступ. Можеш – забезпеч засоби радіоелектронної боротьби. Можеш привези вантажівки, які будуть артилериськими тягачами возити боєприпаси для артилерії. Роби максимум», – пояснює п’ятий Президент.

«Ми починали з бронежилетів, яких не було. З кевларових шоломів, яких не було. З форми, якої не було. З їжі, якої не вистачало. Зараз ми займаємося тим, що крім нас ніхто не робить, ніхто не може робити. Для чого ми все це робимо? Лише для того, щоб прискорити перемогу», – наголошує Порошенко.

З 24 лютого структури Порошенка спрямували на підтримку ЗСУ понад півмільярда гривень. За ці кошти були придбані тисячі бронежилетів та кевларових шоломів, зброя, сотні автомобілів на потреби фронту, серед них бронемашини, вантажівки та пікапи, тепловізори, сотні дронів, електрогенератори, цифрові радіостанції, старлінки, військовий одяг, турнікети, натівські аптечки, системи очистки води, засоби для будівництва фортифікаційних споруд, пальне, продукти харчування.

Джерело

 

Порошенко про ситуацію на Запорізькій АЕС: Весь світ бачить, що росія – це «мавпа з гранатою»

 

Небезпека, яку створюють російські провокації на території Запорізької АЕС, є глобальною, саме тому країни НАТО вже заявляють про можливе застосування 5-ї статті Статуту Альянсу у разі ядерної загрози. Про це в інтерв’ю «5 каналу» сказав Петро Порошенко.

«Це їхнє зобов’язання – забезпечити безпеку країн Альянсу. Зобов’язання. Це не залежить від доброї чи злої волі. Бо дійсно ядерне забруднення не має державних кордонів і не визнає договорів», – пояснює Порошенко.

«Йдеться і про енергетичний вибух, коли взимку одним із планів росіян є підірвати трансформаторні підстанції. Вони божевільні. Спочатку вони хотіли переключити Запорізьку станцію на Крим, у них не вийшло. Потім вони хотіли переключити на південь – у них не вийшло. Це – «мавпа з гранатою», – застерігає п’ятий Президент.

«Небезпека від непередбачуваності дій росіян примушує цивілізовані країни світу скликати Раду Безпеки ООН, бо на сьогоднішній день це фактично єдиний орган у повоєнній після Другої світової війни організації світу, яка здатна приймати якісь рішення, незважаючи на блокування правом вето російської федерації. Це ще раз доводить, що ми маємо змінити структуру ООН. Ми маємо позбавити росію право вето, ми маємо виключити її з Ради Безпеки. І ми маємо зберегти світ», – наголошує Порошенко.

«А «обличчя» росіян я побачив, коли ми прорвалися до Чорнобильської станції одразу ж після того, як вибили росіян. Героїчна зміна Чорнобильської станції, яка залишилася там, забезпечувала ядерну безпеку в умовах, коли росіяни поставили під загрозу і сховище небезпечних ядерних речовин, і станцію. І героїчно наші оператори забезпечували діяльність. Ми їм привезли їжу, воду. Бо станція залишилася без усього. Я знаю, що це таке і наскільки це небезпечно», – нагадав Порошенко.

П’ятий Президент також наголосив, що ядерний шантаж путіна загрожує в першу чергу йому самому.

«путін – боягуз. І він абсолютно чітко розуміє, що обидва ядерних сценарії – застосування ядерної зброї щодо України або ядерне забруднення від ядерних станцій – загрожує в першу чергу самому путіну. Ніякий бункер його вже не врятує. Для мене це найкраща гарантія, що острах путіна не дозволить йому як варіант ядерного удару, так і варіант ядерного забруднення, і варіант хімічної атаки», – вважає Порошенко.

Фото: Петро та Марина Порошенки на ЧАЕС. 8 квітня 2022 року

Джерело

 

Петро Порошенко: Україна буде європейською державою і членом НАТО, нас не залякати і не знищити

Петро Порошенко в інтерв’ю на «5 каналі» наголосив, що майбутнє України – це повноправне членство в ЄС і НАТО. Він зазначив, що український народ неможливо ні залякати, ні знищити.

«Життя вже ніколи не буде таким, як до початку війни. Життя вже ніколи не буде таким, як до 24 лютого. Тому що у нас не півроку війни, у нас 8,5 років війни. За ці 8,5 років Україна змінилася кардинально», – констатує Порошенко.

«Якщо ви мене спитаєте, якою буде Україна, я можу твердо сказати, що Україна буде європейська. Українці, які вже довели світові, що вони – нація, для якої дух свободи і демократії не є порожнім звуком, точно цього доб’ються, зроблять дива, здивують світ», – наголосив п’ятий Президент.

«Українці вже звикли дивувати світ з 14-го року. Тому що будівництво держави насправді, справжньої української європейської держави почалося 14-го року», – вважає Порошенко.

«Так от якою буде Україна? Україна буде європейською державою, Україна буде членом НАТО, Україна буде відповідальною державою, але для цього нам треба пройти величезні випробування», – зауважує Петро Порошенко.

«Ми нічого не боїмося. І українців вже не налякаєш. Ніщо не здатне зламати нашу волю. Вже 3,5 тисячі крилатих ракет сюди прилітало, і 60 тисяч артилерійських пострілів на день руйнує Україну. Нічого росіян і путіна не врятує. Нічого не з6ищить Україну», – говорить Порошенко. Він також закликав об’єднати усі зусилля та ресурси заради перемоги і підтримки ЗСУ.

«У нас є один пріоритет- перемога, контрнаступ, всі зусилля Збройним Силам, які були створені – не відновлені, а створені зусиллями українського народу. Перший пріоритет- боєприпаси для артилерії, все що можемо, ні про що інше не думайте», – закликав він.

Джерело

 

Порошенко про внутрішню єдність: Зараз країна має бути як один кулак

Згортання демократичних свобод та розхитування внутрішньої єдності дуже шкодить Україні – про це в ексклюзивному інтерв’ю на «5 каналі» сказав Петро Порошенко. Він наголосив – внутрішня єдність це одна з умов нашої перемоги.

«Ми говоримо про єдність. Єдність – це означає відповідальна робота кожного. Під час всіх моїх закордонних поїздок я говорю лише одне: допоможіть Україні. Під час будь-яких моїх контактів всередині країни я кажу: друзі, немає нічого важливішого за перемогу. Потім запустимо політичні процеси. Зараз країна має бути об’єднаною, як єдиний кулак», – резюмує Порошенко.

Коментуючи, зокрема, незаконне відключення з цифрового ефіру проукраїнських телеканалів, Порошенко сказав: «Це дуже шкодить Україні і це надзвичайно безвідповідально».

«Я думаю, що всі ці прізвища знають. Вони допомагали Януковичу: негідники, які віддають злочинні накази, дискредитуючи державу. Мова ж не йде про те, що світ клином зійшовся на «5 каналі» чи «Еспресо». Ні. Бо там на «5 каналі», на Еспресо працюють патріоти, які безпосередньо брали участь в будівництві держави. Там працює тисяча журналістів, еліта, цвіт України. І коли хтось думає, що може виключити, то він має це пояснити», – зазначає Порошенко.

«Якщо ви йдете в Європу, якщо ви претендуєте реалізувати ті завдання, які поставила Європейська Комісія та Європейська Рада Україні для відповідності критеріям офіційного кандидатства, ви цього не допустите. Якщо ви думаєте, що ви прикриєтеся аркушем із синьо-золотистими зірочкама, а будете далі знищувати Україну, знищувати свободу слова, знищувати верховенство права, руйнувати права людини – ви просто рухаєтеся в росію. І вас ніхто не дасть вам цього руху», – застерігає п’ятий Президент.

Джерело

Автор