Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» «150 днів війни» 25.07.2022 (фото, відео)

Порошенко пояснив, чому важливий контрнаступ на фронті

 

Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» «150 днів війни» заявив, що зараз треба зробити все можливе, щоб забезпечити контрнаступ ЗСУ.

«Чому я впевнений, що контрнаступ буде зараз, тому що нам треба встигнути до 11 вересня. 11 вересня в росії день загальних виборів. Під 11 вересня вони намагаються провести псевдореферендуми на кшталт кримського, яким намагатимуться приєднати окуповані території до росії, а потім уже атакувати нас під приводом, що вони захищають російську територію. Ми не маємо права їм дати це зробити», – пояснює Порошенко.

«Сьогодні абсолютно чіткий настрій на те, що дайте техніку, і ми перейдемо. Нікого умовляти не потрібно. Бойовий, моральний дух дуже крутий», – пояснив Порошенко настрої в армії.

«Я переконаний, що ми маємо дуже перспективні позиції. По-перше – я не розкриваю таємниці військового командування – у нас зручні умови для контрнаступу на правому березі Херсона. Сьогодні додаткові переваги дає нам руйнація об’єктів критичної інфраструктури. Ми їм вже не дамо висадити морський десант ні в Одесі, ні в Херсонській, ні в Миколаївській області. І безумовно, що ми маємо розрізати суходол, коридор по Запорізькій області. Там є перспективні напрями наступу. І коли буде удар там – ми зможемо розвинути тактичний успіх і на наших позиціях по Сходу», – говорить Порошенко.

«Зараз ми повинні мати за 2-3 тижні нову техніку. І я буду робити те, що в моїх силах, щоб завезти БТРи, БМП, все, щоб вони посилили. І кожен має зробити все, що від нього залежить. Гривню, 100 гривень перерахувати. Зробіть все можливе для того, щоб зробити наступ серпня-початка вересня Збройних Сил України ефективним», – закликає Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Переломним моментом на фронті стало використання HIMARS, тепер чекаємо натівські танки та літаки

 

Петро Порошенко в ефірі телемарафону «150 днів війни» на «Прямому» та «5 каналі» заявив, що переломним моментом у війні проти російської агресії стало постачання ЗСУ новітніх систем залпового вогню. Він наголосив: українська армія довела, що вміє ефективно застосовувати західне озброєння.

«Що є ключовим фактором перелому, зміни гри? Перше, що відіграло визначальну роль – це нові системи залпового вогню HIMARS. Українські військові продемонстрували, що вони мають виключну точність, ефективність щодо протистояння протиракетній обороні росії. І якщо ми отримуємо розвіддані, а ми їх отримуємо з різних джерел – від нашої розвідки до іноземних партнерів, маємо дуже своєчасні, в режимі реального часу, – це дозволило нам вийти на ключові позиції за останні шість тижнів», – зазначає п’ятий Президент.

«Це – знищення арсеналів на відстань до 70 кілометрів. І коли ти приїжджаєш на фронт – в Херсонську область чи в Бахмут, чи в Сіверськ, тобі кажуть – «подивіться, росіяни вже рідше стріляють». «Ви собі не уявляєте, але два тижні тому тут канонада була, а зараз відчувається, що у них менше снарядів і не встигають привозити». Круто. Просили мене – передайте американцям велику вдячність за HIMARS», – говорить Порошенко.

«Це перший крок до перелому, тому що це нова війна. Позиційна війна в минулому. Сьогодні це війна точної артилерії, яка вміє швидко змінювати позиції, яка вміє в координації з дронами чітко вражати цілі. І перед тим, як пускати піхоту в наступ, там все має бути знищено. Сьогодні і HIMARS і М777, і CAESAR, і багато іншої артилерії, яку ми отримали від партнерів, яскраво це продемонстрували», – констатує Порошенко.

«А ще – війна протиповітряної оборони, сучасної, американської, натівської, яка точно у нас попереду. А ще це війна літаків, які точно будуть у нас найближчим часом, тому що готуються вже пілоти наші на відповідних базах країн НАТО. І ще, я сподіваюсь, ми будемо мати найближчим часом нові натівські танки, бойові машини піхоти, нові БТРи, і їх чисельність дозволить нам реалізувати те, про що я кажу – контрнаступ», – говорить Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Коли мене західні ЗМІ питають, що потрібне Україні, я завжди кажу – більше зброї, щоб перемогти путіна і врятувати світ

Петро Порошенко в ефірі спільного марафону «150 днів війни» на «Прямому» та «5 каналі» заявив, що світ нарешті зрозумів: допомагаючи Україні, він інвестує у власну безпеку.

«Я щоденно в ефірах західних каналів, і коли мене питають, що вам сьогодні потрібно, я кажу: нам потрібні три речі – зброя, зброя і зброя. Зброя перша – це найефективніші системи артилерії, системи ракетні, системи протиповітряні, Гарпуни морські для того, щоб захищатися від десанту. Зброї багато ніколи не буває», – зазначає п’ятий Президент.

«Уявіть собі, що доля світу залежить від 500 танків, 1000 БТРів, 100 HIMARSів і 300 протиповітряних ракет. Уявіть собі. Допоможіть нам, українцям, врятувати вас, врятувати світ. Врятувати 100 мільйонів людей від голоду. Врятувати Європу від агресії путіна. Захистити, зупинити, зламати хребет і викинути назад. І для цього від вас потрібна зброя», – наголошує Порошенко.

«Друга зброя – це санкції і ембарго. Купуєте російський газ? Фінансуєте війну. Купуєте російську нафту? Фінансуєте війну. Купуєте російське вугілля? Зараз фінансуєте війну. Якщо ви хочете перемогти путіна, ви повинні навчитися жити без цього всього. Це важко, але краще витрачати гроші, ніж втрачати людей. Краще інвестувати в безпеку. Ця мова нас дуже швидко об’єднує», – констатує Порошенко.

«Ми маємо говорити про майбутнє. Мета безпеки України – це членство в НАТО. Ми виконали половину програми НАТО під час мого президентства. Я щасливий, що моя пропозиція була підтримана українським парламентом і ми внесли зміни до Конституції, за моєю пропозицією, щодо обов’язковості членства в ЄС та НАТО. Я твердо переконаний, що ми маємо боротися і отримати ПДЧ щодо членства в НАТО так само, як ми отримали статус країни-кандидата в члени ЄС. Ми здатні це зробити», – переконаний Порошенко.

«Крок за кроком ми рухаємося до Європейського Союзу. Крок за кроком ми рухаємося до членства в НАТО. І для цього нам потрібно одне – це дуже серйозно – нам потрібно перемогти. Бо країну, яка воює, не приймуть в ЄС і НАТО. Тому ми маємо об’єднатися, рвонути цю штангу і вже цього року завершити війну, викинувши росіян з української землі», – вважає Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко анонсував масштабні проекти постачання техніки для ЗСУ – ще 200 вантажівок, БМП, дрони і бойові роботи

Петро Порошенко в ефірі спільного марафону «150 днів війни» на «Прямому» та «5 каналі» анонсував закупівлю ще 200 автомобілів для Збройних сил України. Він також повідомив про переговори щодо військових дронів, БМП і бойових роботів.

За словами Петра Порошенка, від початку повномасштабного вторгнення він разом з волонтерами зосереджував діяльність на тому, шо вкрай необхідне для армії. Починали з форми та бронежилетів, а тепер постачають бронетехніку і дрони – пояснює п’ятий Президент.

«5 місяців тому армії потрібна була форма, якої не було на складах. Броніки, яких не було на складах, кевларові шоломи, розгрузки, генератори, облаштування – все, починаючи від їжі і закінчуючи амуніцією. Зараз вже значна частина проблеми вирішена», – розповів він.

Порошенко наголосив, що для переходу в контрнаступ зараз армія потребує великої кількості техніки. «Вживаними пікапами ситуацію не вирішиш. Тому ми вирішили поставити спочатку 50, зараз доводимо до 100 кількість нових пікапів Mitsubishi, JAC, поставили їх для протитанкових підрозділів десантно-штурмових військ», – зазначив він.

Як відомо, Фонд Порошенка також купує вантажівки для ЗСУ. «Сьогодні я дав доручення укласти контракт на постачання – у нас вже був контракт на 48 машин з кранами, маніпуляторами. Зараз ми додатково купуємо ще 200 автомобілів», – повідомив Порошенко.

«Ми розташовуємо спеціальні сервісні служби, які перевіряють на місці якість, і ми можемо відібрати найкраще. Робимо це швидко для того, щоб вони не пішли в інші країни. Бо зараз весь світ готується до посилення безпеки – починаючи від Саудівської Аравії і закінчуючи латиноамериканськими країнами, починаючи від Південно-Східної Азії і закінчуючи Близьким Сходом, вони все купують і все вивозять», – додав він.

«Ми йдемо на дуже потужні проекти, які коштують мільйони доларів», – повідомив Петро Порошенко.

«Ми знайшли і купуємо БМП. Це те, що на гусеничному ходу, що потрібно нам для того, щоб посилити наступальні підрозділи Збройних сил», – також повідомив він.

Порошенко подякував волонтерам, які організовують і допомагають з логістикою – знайти, перевірити, оформити документи, перегнати техніку. «Дуже дякую тим, хто стоїть в черзі на кордоні і бачать, що техніка військова, – нас пропускають без черги. Дякую співробітникам Міноборони і Генерального штабу, які швидко нам видають кінцевих користувачів. Дякую – на середньому і нижньому рівнях ефективність співпраці абсолютно унікальна», – зазначив Порошенко.

Він додав, що у планах – купівля унікальних «пташок»: «це вже повномасштабні безпілотники, які конче потрібні нашій артилерії».

«А ще зараз готується проект постачання в Україну бойових роботів. Вони стоять на озброєнні декількох країн НАТО», – також анонсував він.

«Ми демонструємо, що таке українці, як вони вміють об’єднуватися. Як вони здатні вирішувати проблеми. Звичайно для допомоги, щоб нам їх продали, доводиться виходити на президентів, прем’єр-міністрів, лідерів парламентських партій і фракцій нашої родини ЄНП в Європарламенті, для того щоб полегшити прийняття рішень тих країн, які здатні нам це поставити з усього світу. Нам це вдається», – розповідає він.

«Ми вже маємо величезний авторитет. Його заробила Україна і ми з вами. Заробила наша команда своєю ефективністю роботи, бо ми встигаємо бути першими. І заробили ви, бо цією єдністю ви демонструєте невідворотність нашої перемоги», – звернувся Порошенко до всіх небайдужих українців, які допомагають армії.

Підтримка Збройних сил України – наразі пріоритет благодійної діяльності Петра Порошенка. З 24 лютого на потреби армії витрачено понад півмільярда гривень. За ці кошти були придбані тисячі бронежилетів та кевларових шоломів, зброю (зокрема кулемети, снайперське обладнання та інше), десятки автомобілів на потреби фронту, тепловізори, дрони, прилади нічного бачення, електрогенератори, цифрові радіостанції, старлінки, військовий одяг, турнікети, натівські аптечки, системи очистки води, засоби для будівництва фортифікаційних споруд, пальне, продукти харчування (в тому числі велика кількість зерна і продуктові набори як для військових, так і для мешканців визволених міст).

Фонд Порошенка тісно співпрацює з волонтерами ГО «Справа громад» і «Res_Publika. Брати по зброї», які окремо і додатково зібрали більше 40 мільйонів гривень на потреби армії.

Джерело

 

Петро Порошенко: Натівські генерали мені в очі казали, що Україна протримається 4-5 днів, але ми їх здивували

 

Світ об’єднався навколо України, бо всі зрозуміли, що йдеться про безпеку не тільки нашої держави, а про безпеку кожного. Про це сказав Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» «150 днів війни».

«У нас шостий місяць війни. Весь світ нам відводив три дні. Окремі натівські генерали нам давали 4-5 днів. Вони мені це казали в очі. Я намагався їх переконати в тому, що ми з 2014 року побудували такі Збройні Сили, базуючись на стандартах НАТО, маючи унікальний бойовий досвід та мотивацію, для того, щоб зберегти країну, захистити свою землю, захистити свої родини, захистити європейське майбутнє нашої держави. І ми здивували світ», – розповів Порошенко.

Він підкреслив, що ЗСУ зірвали путінський бліцкриг. «Але більш важливо те, що нас чекає попереду і що нам зробити для того, щоб забезпечити нашу перемогу. Бо ні про що інше ми не маємо ні думати, ні говорити, крім як про перемогу. Не буде перемоги, не буде нічого. Буде перемога – буде економіка, будуть інвестиції, будуть міжнародні визнання, будуть членство в ЄС і НАТО. І причому в дуже короткий термін. Тому нам потрібно зробити все від нас залежне, щоб цю перемогу прискорити», – зазначив Порошенко.

Він також наголосив, що такий потужний спротив шокував путіна. «путін точно не був готовий до цього. путіну точно не був потрібен Донбас, путін намагався, як завдання мінімум, реалізувати та повернути свою програму «новоросії», якій ми зламали хребет в 2014-2015 роках, коли ми звільнили і Харківську, і Одеську, і Херсонську, і Миколаївську, і Запорізьку, і дві третини окупованого Донбасу. І путін опинився тоді біля розбитого корита. А ми вирвали собі час, щоби побудувати армію та економіку», – сказав він.

Порошенко додав, що у путіна зараз була інша мета. «Він мотивувався власним місцем в історії. путін, який безнадійно програв економічне змагання, безпекове змагання, він розумів, що росія залишається на останніх місцях в історії. Без союзників, без надійних партнерів, без нічого», – пояснив Порошенко.

«Він думав: якщо він заграбастає Україну, то зможе продемонструвати свою силу, стане регіональним лідером і його весь світ буде вітати і з ним домовлятися. Україна, ми з вами, зруйнували ці плани», – зазначив він.

«Ми продемонстрували, що ЗСУ є одними з найбільш ефективних, якщо не найбільш ефективними в Європі, мають унікальний бойовий досвід, унікальну єдність і таке інше. Ми здатні робити так, що зараз росія залишила вже 40 тисяч росіян назавжди в Україні, 1750 танків, майже 4 тисячі бойових броньованих машин, більше 400 літаків і гелікоптерів. Це крах, або початок краху російської армії», – зазначив він.

Також Порошенко наголосив, що в світі зібралася потужна антипутніська коаліція навколо України. «путін був впевнений, що він знайде слабке місце в ЄС і заблокує прийняття рішення по санкціям, слабке місце в Генасамблеї ООН, в G7. Нічого в нього не вийшло», – зауважив він.

«Тому що кожна людина в світі розуміла: вони не допомагають Україні, що вони інвестують у власну безпеку», – підкреслив Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Або росія звільняє шляхи для українського експорту, або отримує тотальне ембарго на свою продукцію

Світ повинен показати, що не боїться путінського шантажу і буде жорстко відповідати на порушення міжнародних зобов‘язань. Про це сказав Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» «150 днів війни». Порошенко наголосив, що підписання «зернової угоди» не може супроводжуватись зняттям санкцій з росії, бо це буде поразкою України.

«Тому зараз антипутінська коаліція у світі має сказати: якщо путін не буде виконувати ті документи, які підписані, у нас є план Б», – переконаний Порошенко.

«Ми не маємо просити росію – ми їй не віримо. Ми не маємо боятися росії – ми її не боїмося. Ми маємо забезпечити, щоби увесь світ зупинив експорт росії, аж допоки вона не розблокує чорноморські порти України», – пояснює п’ятий Прехидент.

«Зупинка експорту означає: так як арештовуються яхти російських олігархів, так має бути арештований торговельний флот, який перевозить російський експорт, російську деревину, російське вугілля, російський скраплений газ, весь російський експорт. росія зараз отримує 550 млрд доларів експортної виручки, вона має отримувати не більше 200 і це дозволить їй забезпечувати соціальні витрати, але не нарощувати військову міць», – пояснив він.

Порошенко нагадав, що Україна вже має відповідний досвід звернення до Гамбурзького трибуналу щодо незаконних дій росії. «Ми отримали рішення суду, яке тоді зобов’язало звільнити захоплені росією у Керченській протоці українські військові кораблі і українських військових моряків. Що б росія не казала, вона це зробила через місяць після прийняття відповідного рішення суду», – зазначає Порошенко.

Він також зауважив, що росія має розблокувати не лише українське зерно, а й увесь експорт: «чому ми не можемо завозити сировину для роботи української промисловості? Чому ми не можемо експортувати чорний метал, продукцію хімії, соняшникову олію і багато іншого, що забезпечує валютний баланс держави? Чому ми обмежуємося лише пшеницею і кукурудзою?».

«Я не виключаю, що з цього приводу буде ще засідання Ради безпеки ООН, але нам не можна це брати як виключну платформу. Ми готові співпрацювати пліч-о-пліч з партнерами, пліч-о-пліч з владою для того, щоби компетентно і професійно забезпечити захист українського інтересу, Української держави, захист українського народу, захист українського фермера», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: Для економічної стабільності потрібна перемога, а зараз треба захистити людей від безробіття та інфляції

Петро Порошенко в ефірі спільного телемарафону «Прямого» та «5 каналу» «150 днів війни» закликав захистити українців від економічних викликів воєнного часу. Він нагадав, що у 2014 році Україна теж отримала економічну кризу, яку вдалося подолати і перейти до зростання.

«Виклики величезні. Причина цих викликів, в першу чергу, війна з путіним і агресія. На 30% зросли курс та інфляція, а по споживчому кошику вона зросла і на 50-60%. Українці стали жити бідніше. На 30% впав ВВП – це означає безробіття, виклики, соціальні проблеми і все таке інше», – констатує Порошенко.

«Ми маємо захистити людей. Треба забезпечити робочі місця, невтручання держави і нормальну роботу. Треба забезпечити відновлення логістики і відправку на експорт. Треба забезпечити повернення податку на додану вартість. У 2015 році ми це зробили, вперше в історії України ПДВ повертався автоматично. Ми також зробили мораторій на перевірки і штрафи», – нагадав він.

«Ми почистили «авгієві ставні», і на сьогоднішній день фінансова, банківська система встояла. Українці вірять і несуть гривні на банківські рахунки», – сказав Порошенко.

«Ми знаємо, що робити з економікою. Треба компетентно і професійно компенсувати наслідки цих об’єктивних процесів найменш захищеним верствам населення і підтримувати виробників», – наголосив п’ятий Президент України.

«Ми зможемо швидше подолати наслідки війни, якщо війна закінчиться цього року. Ми маємо бути на це налаштовані. Через контрнаступ, через фінансування армії, через міжнародну допомогу. Нам не треба просити нічого, крім для армії, грошей ні на що, крім армії. І після того, як ми переможемо, гроші самі прийдуть в Україну», – резюмував він.

Джерело

Автор